用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢? ...
樓主: Whitepine
go

有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢? [複製鏈接]

原帖由 Whitepine 於 10-9-14 13:32 發表
有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢?

身邊有唔少的家長,朋友都會帶兒女去補習社,英文、數學...班。其實最了解自己兒女的應該是自己罷!!如果可以的話,是否應該自己教,唔好係唔係將責任交比補習社呢? ...

呢個世界上邊有老師好得過你自己?
會為左個仔唔會偷懶, 唔會有保留,
無時間 limit, 全心全意, 又唔駛錢.

我都無補習的,由自已教.
我兒子現在小一, 希望能夠堅持下去.

回覆 5# Whitepine 的文章

我夜晚已經無watch TV 6 年 la.
我係working mama. 得放工後D時間可以陪佢. 所以我會同佢看書, 玩車, lego...有時我會同佢做D project..最近佢問 what is Mummy.. 甘我咪同佢一起搵資料, 看書, 搵d 紗布包裹d工仔, 又問佢仲有無其他方法可以保存d死左身體. 實情呢D對分數無幫助. 但我真係希望keep住佢對學習興趣, 認真學習同埋提高語文能力.
希望能夠持續到啦. 畢竟有時身不由己.
Add oil!

原帖由 happyvalley 於 10-9-15 23:55 發表

最難一關是分數會明顯比其他同學低,因為死記會快準答題,得分高。跟住同學互相比較下會失信心,如果學校重視成績,會有離棄妳的感覺,自身覺得成績好的家長們自視得很高。

細路成績會影響家長的自信心,所以要做到堅持原先的 ...

Happyvalley,
你d小朋友現在高小未 ? 看到改變or成果未 ? 點樣唔會因為分數比其他同學低而無自信心 ? 我成日聽到d人講話到高小時d成績會大改變, 係唔係 ?

原帖由 happyvalley 於 10-9-16 21:06 發表

因為高分數同學會笑低分數同學的,來自學校太重視成績的後果,學校會獎賞高分同學引至的。

啱啱先高小,比個喻:低小時偏重死記而得高分者,閱讀理解及作文會較難,因為無得死背做法,進步方法咪死記句子,死記閱讀及理解答案。

...

Happyvalley,  你好叻.真係要好好向你學習.
甘你個囡係低小成績好唔好 ? 有無因為成績唔好而唔開心? 可唔可以比d教囡心得 ? 雖然我個係仔.

Happy Happy,

請問你有無有比亞女出去讀D gammer 班?需吾需要架 ?

回覆 27# happyvalley 的文章

Thank you.

我諗緊點自己教, 請教仲有物好方法 ?

回覆 29# happyvalley 的文章

Good suggestion. Thanks!
‹ 上一主題|下一主題