用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉証跟看電視有冇關?
go

自閉証跟看電視有冇關? [複製鏈接]

小兒剛剛被評為社交及溝通弱, 自閉証, 很難接受, 有人說 迪x尼 英語xx教才太 單向了, 小兒自細很沉迷看, 對英文字, 數字特別敏感, 有冇媽咪聽講過?
   0    0    0    0

我也只有接收, 佢剛讀k1, 3歲2月. 跟幼稚園老師, 校長談, 佢地叫我排 i 位, 因為全面d, 覺得對小兒 社交及溝通有幫助, 覺得 e 位 幫助不大, 但 小兒很喜歡這間幼稚園, 我又驚佢由半日轉去全日, 再加上轉校, 佢未能適應, 不喜歡i位學校,到時仲煩,   

原帖由 Chunmother 於 09-10-25 00:44 發表
樓主你好!我仔仔兩歲四個月,同你個仔的情況好似!一時三刻我都未接受到,以家都係排緊 I 位! 請問你有冇帶仔仔出去接受一些私人治療呢? 我好想盡快幫我仔仔希望佢可以與同年紀的小朋友唔好相距咁遠! ...

未呀! 打去協康會,青蔥計劃, 耀能, 好多活動都要等, 因為已經開左班, 我又唔想去d 私人做, 又唔知質數好唔好, 剛剛報左 協康會 係 白田, 其他唯有再等...

原帖由 sukywan 於 09-10-26 08:48 發表
nokia6300,

pst是由幼兒導師負責的個別訓練, 主要是從學習基礎開始, 如: 安坐, 聽指令, 認知(身體, 物件, 顏色, 形狀.......等), 主要視乎小朋友的需要, 第一堂會先做評估, 然後由老師訂訓練內容, 第二堂開始上堂;  ...

sukywan, nokia6300,

我有上網check過, 真係好貴:;pppp:啊! 因是個別訓練,而本人是全職媽媽,金錢絕對是考慮因素,  有冇聽過 庭恩o既言語訓練,好似平些 $300一節,點解度度都咁貴?嗚嗚... 
‹ 上一主題|下一主題