用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

大家好!我個女今年小一,請問約瑟是在哪裡?學校只給了我世光的卡片買校服。

多謝你的資料,我都會去世光買喇!

原帖由 aquarius828 於 10-8-18 10:47 發表
Hello magiccandy 您好!

我唔係約瑟到買, 果張通告唔係身, 我幫你揾到小小資料, 睇下係唔係e度啦~~

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=628426&extra=page=1&filter=0&orderby=dateline&page=33

...

我見大眾書局有些現成的包書套,一包五個($10),封面寫明適合哪間出版社的什麼書,十分方便,有適合longman的中、英、音、PTH、宗教,及教育出版社的數和常識,完全fit大小o架!

你住奧海城附近嗎?如你也是,就一同搭校車了!

原帖由 小鄧 於 10-8-19 18:51 發表
我買包書膠那間書局是一間普通書局, 不是商x, 大x呢! 在奧海城II期1樓, 大大間的, 好似叫MEYER...

小鄧:
我個女也是下午班,帝柏上落車,1/9家長可以跟車嗎?

原帖由 小鄧 於 10-8-20 17:48 發表
magiccandy,
仔仔下午班, 在富榮站太興上車, 李國寶落車, 我打算1/9第一日帶佢上落車,有冇家長也會同一站? 到時可以認識認識。

我個女也是下1A呀,以後有什麼都可以分享或互相請教了!

原帖由 小鄧 於 10-8-29 10:59 發表
仔仔下1A, 昨天出席家長會, 感覺到校長的務實, 老師的親切熱誠, 真的感謝神帶領我的仔仔來到這樣, 感覺到好幸福。

昨天,我個女回家後有說老師很嚴格,責備多說話的小朋友,雖然不是她被責備,但她都有點緊張。她是14號,她都有提起Duncan及一些其他同學的名字呀!

原帖由 小鄧 於 10-9-8 10:53 發表
aquarius828 ,

我仲未收到通告是有關課外活動的, 收到再研究下。

昨天派penmanship回來, 老師俾左個C仔仔, 還有提點小朋友的字句。老師要求都好...高呀, 我以為可以接受就交功課, 點知...我都要提高返d要求先得。
...

小鄧:

你仔仔是獎門人,負責開燈關燈,是嗎?我個女說你仔仔都好乖,個眼鏡好得意,只有一次聽不到老師叫,老師再大聲叫他。小學與幼稚園要求不同,不過相信你仔仔都可以好快適應,我個女剛好相反,比較害羞怕事,我常常鼓勵她要多些舉手及發言。

學cambridge是星期二早上,那要安排人手接送小朋友,而且也不夠時間吃午飯了,不過這樣就可令小朋友上午充實一點,我問過一些外面學cambridge的centres都沒有上午開班。

係囉,日日只係睇回條都用好多時間,其實學校應該篩選後才給家長,否則我們都不清楚哪樣才要參加或買。

昨天與個女試用中文網上閱讀,她不太懂那些字,我要逐句跟她讀。她每天回家已6:30,吃飯後再休息一會才做功課、溫習、背書、網上閱讀,時間都很緊迫。因為我要返工,早上沒人監管,她的時間又浪費了,她仍不會很自覺地閱讀和溫習呢,真希望學校快點轉全日制!

我地下午班劍橋英文開不成班呀!好失望,返下午早上的時間不能好好利用,坊間也沒有早上的劍橋英文。

我想是溫習英文worksheet ex.2,明天默書,都有好多句句子。

原帖由 小鄧 於 10-10-4 22:38 發表
測試就唔係好緊張, 因為緊張都冇用, 仔仔係不小心型, 溫好晒書, 都可以錯d唔應該錯的題目, 算吧啦。

我地未有機會相認呀 , coming sat 再試試啦。

我想問手冊寫住revise dict (2) 是代表什麼, 有冇人可以解答? ...

oh yes, thanks.

原帖由 loveAM 於 10-10-6 09:58 發表
好似12/10先默,張紙有寫

很急!

我也找不到數學的網上練習,但見deadline是昨天,即已過期,又顯示未繳交,怎麼辦?

謝謝小鄧的指示,但我都是做不到,又欠交吧!其實已經日日仔細幫個女檢查功課,有份改正功課,她根本沒錯,又有帶,但她會在交功課時找不出來,被記欠交,真勞氣!

還有,notebook, workbook, listening book, penmanship及GE簿要日日帶嗎?她的書包已經很重,手冊沒有寫要帶notebook,又被記欠帶,十分無奈!

loveAM:

謝謝你的指示,我都終於找到了並upload交了(雖然已過deadline),另我可否與你和其他下1A家長(我只知有小鄧)你們交換聯絡電話,因我send不到pm,只可覆pm,麻煩你們,大家有問題都可以互相請教一下!

原帖由 loveAM 於 10-10-17 13:24 發表
我地都係呀! 英NOTE BOOK阿仔有講要做,但我見手冊及網上都冇寫,諗住唔係第日交,跟住返來老師寫欠,雖則唔係寫係欠交欄,但都係我大意,下次應該信阿仔,搞到手冊俾老師寫野,唉!

數工,我LOAD唔到落來,我COPY & PASTE 係W ...

請問大家知否明天帶科技活動用具是什麼?

thanks a lot

原帖由 aquarius828 於 10-10-19 08:58 發表
木顏色/膠紙/膠水/剪刀

什麼是鐵路安全遊戲? i-learner又是什麼?我好似無印象,只有做智愛中文平台,longman和小校園都沒時間做。

大家真是為了小朋友盡心盡力,小朋友也正在適應。測驗很快就到,書本內容都教得很快,真要開始溫習了!
‹ 上一主題|下一主題