用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 關於英基的質疑(來自英基家長)
樓主: wangdua0625
go

關於英基的質疑(來自英基家長)   [複製鏈接]

回覆:bebemuimui 的帖子

講得好啱!

引用:去麥記要食油炸鬼,唔該返去粥店. 客觀睇,全

原帖由 bebemuimui 於 14-11-10 發表
去麥記要食油炸鬼,唔該返去粥店.
客觀睇,全球IB平均2X分,英基3X分,起碼佢冇輸給全球.
我細個讀1級2百多人每 ...
講得好啱

引用:+本帖最後由+samsam123321+於+14-11-11+13:

原帖由 samsam123321 於 14-11-11 發表

我就最唔想老師講咁多次,如果唔識,就由得佢唔識,因 ...
我都唔想不斷重複咁教,阻礙全班進度。而且日日分組兩、三個,兩、三個咁半補習型式教似特殊學校多d。
一般學校都係一班咁教,自己跟唔上,問多老師一次再唔明就自己返屋企問父母、補習老師.....

引用:其實都是這麼說,如果個學生係唔勤力,無論

原帖由 samsam123321 於 14-11-11 發表
其實都是這麼說,如果個學生係唔勤力,無論你擺佢係邊間名校都是一樣不會有好成績。不如問一問,點解在同一 ...
同意。每一位學生都有交學費,梗要老師在堂上花額外時間俾跟唔上既同學,咁對一些一學就明既學生也不見得公平。
如果係都要將個責任推比老師,就自己放學留下來,問問老師有沒有額外時間再教多一次。

回覆:關於英基的質疑(來自英基家長)

不如先唔好討論esf係唔係學費最平,人哋喜歡esf係唔係不智,課餘補習係唔係唔應該。因為人人有自己既觀感同需要。

但係如果家長對學校教學理念,教學方法,資源分配各種都不滿,小朋友又只係year 3,幾時可以「捱」到中學畢業呢?

既然咁緊張自己小朋友得到適合既教育,不要為咗因為有中學full train而已留下來。及早抽身而退,外面IS多的是。

如果只有ICA睇得上眼就返回ICA,令自己小朋友得到自己認為最適合既教育最緊要。如果認為ICA小學搞得好就應該對佢哋中學有信心。

如果ICA搞不成中學都不用怕,因為你的小朋友已經打好基礎,到時再報考其他你合心水既IS 就可以了。

王家爸爸    發表於 14-11-24 10:25

回覆:關於英基的質疑(來自英基家長)

如果借用之前有人用結婚黎形容佢既處境,我覺得好似同另一半了解得不夠深入就結婚,之後發現價值觀唔同,生活理念等一切都不一致,又嫌對方沒出息。明明還年輕有更適合自己的路,那條出路一直響佢面前,但佢就偏偏不選擇離婚,一直留在對方身邊投訴,還講明,如果唔係諗住遲d可以有張香港身分證得手,鬼留響度.....
真係情何以堪.....

‹ 上一主題|下一主題