用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上午york,下午浸幼,好唔好?
go

上午york,下午浸幼,好唔好? [複製鏈接]

回覆:上午york,下午浸幼,好唔好?

其他combination 都可能有少少point, e.g. Victoria plus KV or SC plus 龍校

但你呢個combination我直接些講係完全無謂

基本上讀兩間已經不理想,為了浸幼更加唔值

你齋讀York算吧

引用:回覆+dwkw333+的帖子 我之前都係咁諗,所

原帖由 lilygang 於 15-08-07 發表
回覆 dwkw333 的帖子

我之前都係咁諗,所以近排先同拒搵下午班。因為拒真係好鍾意翻學,bye bye 都唔講就 ...
建議你下午俾佢上興趣班,畫下畫,學下phonics, 音樂班,都好過花$讀多間冇學卷幼稚園。使費一樣,但時間flexible好多,又可以就佢興趣報唔同班。

樓主其實你有冇考慮俾佢耀中一路讀上去。

看到你之前的post, 以你女的行為/性格,除非有大改進,否則直覺佢唔係谷得果類小朋友。將來考小一,當然也可以揀真道、WKF之類冇咁谷的學校。可是要爭入去呢類學校,都不是容易,要學術操行有番咁上下。既然你唔介意浸幼/York 兩間加埋一個月成皮野,我假設$不是太大concern。你不如想清楚用不用$買一個輕鬆唔谷的一條龍幼稚園及小學生活。YC kinder 係一定全日,也省卻你半日煩惱。當然大前提係你也接受國際學習。

好明顯浸幼係最適合你女兒的幼稚園。

問題是你將來考小學會頭痕。

讀浸幼出去考小學其實冇問題,因為正常來說父母會因應情況自己再加插學術訓練去補不足。就如某女龍幼課程淺到痺,但女孩子出去考其他名校也有offer。

可是你女兒的品性,唔似課後肯俾你加料加學術supplement果種。

York 的好處,係學校日日慢慢地幫你輸入學術知識。你跟足學校做,就算唔出外加料,學術底子都唔會太差。

原則上,小孩子性情比學術能力要緊。呢點無疑問。選擇的時候,你要清楚what to give and what to take。

至於YCPS, 講真我都冇乜好感。唔知係德育做得唔夠定本身家長冇好好教,呢間學校小學生在火車站有幾次給我不守禮、妄顧他人感受的感覺。只是,YC或其他IS係不受傳統谷教育的另一個選擇,對有行為/情緒問題的孩子的包容會比傳統小學稍高。YCPS 絕不是易入的,人地收都收自己幼稚園上先。上年一位朋友考小一,交咗成千元報名費後in都冇得in。跟本依家稍為企理的IS, 都難考入,大把人爭。

‹ 上一主題|下一主題