用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有中文讀寫障礙的中學家長嗎
go

[讀障] 有中文讀寫障礙的中學家長嗎 [複製鏈接]

引用:回復+fallenstar023+的帖子 我覺得係睇父

原帖由 smallmama 於 12-10-20 發表
回復 fallenstar023 的帖子

我覺得係睇父母幫唔幫佢, 如果小時候便發現有, 只要父母肯抽假日同佢上多d幫到 ...
請問有咩course係幫助中文讀障? 我女女未check,但K2見到『大』『小』兩個字都讀唔出,我懷疑係中障。佢英文反而ok。數學感亦差,但數學課程坊間比較易搵到。可提供一些中文課程參考嗎?謝謝。

MrBeast 發表於 13-1-11 10:33
如時間許可,自己教,每日十分鐘effective過一星期一個鐘,google 下一些multi-sensory 的方法和要生活化。 ...

謝謝.

可能我係過早擔心, 但我想早D幫到佢, 上小學會無咁辛苦
因為到小學根本無時間去慢慢砌
同埋佢會入哥哥讀的名津校, 如果呢年都覺得追唔到, 我就會同佢去第二間.

我K2開始同佢溫. 自己寫字卡, 同佢一齊嚮字卡背面畫公仔. 然後中文字上面加點象形記號. 例如將蛋糕, 糕字上面兩點變成蠟燭, 等佢易D記. 主要係學番學校學過的字.
初初好好, 佢好似認到好多字卡詞語.
誰不知原來佢只記了象形記號, 如果無了那個記號就唔識了.
那是直至我發現佢原來大小二字都唔識, 我知我的方法失敗了, 好氣餒.
我聖誕果陣將佢的姓名製成字卡, 剪開, 當砌圖玩
後來發現呢個forum, 先懷疑佢有中障, 先知原來中障真係要拆字教.
所以想知有無D專業的course, 例如佢地會唔會提供到拆字的字卡, 唔洗自己剪到手痛...

‹ 上一主題|下一主題