用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-4-21 17:36 發表
cx來電 22/4 09:40 飛

最終冇take到個offer, 因為囡囡好多同學都冇take, 怕情況未穩定, 未敢飛住, 又要再輪過了, 好矛盾!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-4-22 10:23 發表
我的心情和你一樣, 所以cx第一次致電有後補位時我本能地一口拒絕了... 但你不用擔心, cx確實遵守承諾, 因為昨日的航班90%都是外國人, 只有我們幾個香港學生, 後來再多十多名乘客, 有可能都是後補學生... 今日稍後會 ...

謝謝各位的消息 就是因為沒有伴, 再加上真的太趕, 無論身心都未能準備, 最終放棄了昨晚的offer, 今早再跟CX聯絡上, 已confirm27/04凌晨機位, 希望一切平安順利! 更希望各位小朋友都能考得好成績!
[img][/img]

醒目開學勳章

Hi all
想問下你哋出到出年復活節CX的機票嗎? 我問過2個agent, 都話CX未放位出嚟, 真的嗎?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-5-5 11:02 發表
我個agent都係話未到日子, 要遲d~

舊年我又係book唔到飛開個鐘數,只book到夜d嘅機(但同日),雖然agent一路同我追,但最終都係追唔到,估唔到今年又係咁,而家俾貴d class, 仲要唔係搭開個時間。

照計agent應該冇呃我啩!我check過2間唔同agent都係一樣答覆!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 10-5-5 20:13 發表
我都已訂了復活節的來回機位.

會唔會曰子唔同呢?我啱係book唔到搭開的時間!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-5-6 15:05 發表
agent昨晚剛剛回覆有機位~18:20

Hi Pizza_Hut

Pls check pm.  Tks!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-5-7 12:47 發表
唉, 我今次都不順利呀, 原本想book 的日子無位, agent亦說CX close 了位, 連一些waitlist 位都無, 現在book了早一天晚上21:00到LHR, 要在機場睡, 要第二天 一早乘車回校, CX 攪什麼, 一年前book位都無.

...

我agent都係咁答我, 唯有book遲1天的機位俾小朋友, 我就係唔想佢哋夜晚9點幾先到機場, 要喺機場瞓一晚, 我小朋友唔駛趕考試, 所以可以遲返.

咪就係囉, 已經成年前book都lock晒啲位, 都唔知有冇搞錯, 舊年已經係咁樣了!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 10-5-7 19:48 發表
國泰其實係打劫,佢將d 位 locked 起晒,先谷d貴票,到時無人要先放返出黎.問題係到時會唔會無人要,因為開學就得個幾日.

我頭先問26,27都仲有位,26號12xxx+1800
27 96xx+1800,我booked 左 27號既257(H CLASS)

仲有成 ...

答案應該係有人要的, 因為CX舊年已經係咁無良, 我舊年(即今年復活o既機位)都出唔到我想要o既flight, 只係出到同日但最夜嗰班機, 雖然agent keep住同我追, 但最終都係追唔到.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 JChan 於 10-5-7 22:37 發表
That's why my agent suggested me to use BA.

情意結, 其實CX又唔係對我哋香港乘客特別好, 我都唔明我點解仲要搭佢
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-5-10 13:32 發表
yup~ as follow:loveliness:

Happy Mother's Day!
My mum is a neverending song in my heart of comfort, happiness, and being. I may sometimes forget the words but I always remember the tune.

...

你就好啦! 咁鬼sweet, 我嗰2個最多都係得happy mother's day咋!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-5-10 16:08 發表
我估佢其實係d聖經度偷師~

咁佢都有咁o既心思去偷師
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-5-10 23:44 發表

見到其他媽咪有花收, 十分之羨慕!唉!冇女就係咁嫁喇!

我個女都冇送花俾我喎!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-5-11 14:00 發表
唉~ 花就無嘞, 淨係買餸果時街市亞姐送左條"沖"甘囉

我連沖都無條呀! 因為我哋好小整沖的, 所以買親菜都叫菜販走"青"
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 10-5-12 00:31 發表
細仔無嘢叻,至叻就係把口.不過佢真係好嗔,一日都要咀對咀kiss好多次.但佢已經11歲了.如果係囡就好啲!

我個仔自小四已經唔俾我喺街拖佢, 好似電視個廣告咁, 一手fing開我.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 JChan 於 10-5-12 18:19 發表
今日我生日, email都無.

Happy Birthday!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 10-5-12 18:52 發表
我就唔記得大仔幾時開始唔拖我,但細仔(p.5)到而家都重要拖,佢話就算結了婚,都要拖,把口真是lump死人.

真係冧C人了
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 10-7-31 15:56 發表
但係上年申請時,個visa 已cover了兩年sixth form.唔係又要再申請呀!我個仔都是11月便18歲了.

我諗唔駛啩! 佢本身visa簽到幾時應可用到幾時.  就如當初申請時係cover整個A-level, 佢好自然就簽成個course o既時間, 冇理由因為年齡問題又要再重新搞過, 如果係咁, 佢當初應只批visa到小朋友18歲, 到時就要求小朋友再申請過吧!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-1 12:04 發表
亞囡英國同學GCSE拔尖去左HKU, 但係英國學校話佢無及時通知, 要交返一個term學費, 各媽咪留意下自己小朋友有無機會, 早d同學校講, 慳番d錢!

我囡都有同學拔尖HKU(會讀), 另一個就拔尖CU(仲未決定讀唔讀), 如果讀, 睇怕蝕硬一個term學費.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-9-1 22:29 發表

唔好對個女咁冇信心!不過講真, 你會选擇返黎讀咩?

我囡連試都唔肯試, 因為佢唔想咁快離開英國喎! 似乎佢幾習慣英國嗰邊.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-3 14:55 發表
同學仔呀媽話好肉赤, 雖然早左入U, 但今年學費加價, 連監護人公司都加價, 真係好"傷"呀

我囝同學個媽咪又試過白交咗一個term o既學費, 好肉赤, 成十幾萬.  事縁佢大女考咗幾間highschool, 其中一間唔錯o既confirm咗俾佢入, 但其實佢心儀另外一間, 不過未有聲氣, 咁又到deadline, 唯有交咗一個term deposit 先, 點知心儀嗰間好遲先confirm收佢囡囡, 而佢囡囡又極之想入哩間, 結果就放棄咗啲deposit, 佢講起時仲好肉赤, 因為佢F.6過去讀, 哩間highschool頂晒籠只讀2年, 不過佢終於考到間好好的英國大學, 都值得o既!
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題