用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一自行收生申請結束 今年升中人數料逾5萬 ...
發新帖回覆
go

中一自行收生申請結束 今年升中人數料逾5萬   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 24-1-21 01:52
按法例, "非香港居民"身份既學生入讀直資學校, 學費係比香港學生貴幾倍
會諗住考香港直資學校既國內人, 學 ...

讀直資的都是拿了HKID的,非香港居民為什麼要來香港讀直資? and,“國內人自小習慣家長同小朋友分離”?? 你認真的嗎?

hkpapa852 發表於 24-1-22 11:30
非香港居民為什麼要來香港讀直資?

點解國內人會寧願俾錢子女讀"不知名國際學校"唔係本地學校?

如果覺得國內國際學校唔好,讀香港國際學校好了,為什麼讀直資? 以培僑書院為例,本地學生學費2萬7千,非香港居民10萬,花10萬學費為什麼不直接去國際學校?

非香港身份讀直資學校,既入唔到JUPAS,又唔可以用DSE成績申請國內大學,即便該直資學校有IB/Alevel課程,亦要成績上游才有資格挑。我實在想不明白在這樣的情況下,不選國際學校而要去讀什麼直資。

hkpapa852 發表於 24-1-22 11:49
你估香港似樣既國際學校咁易入?

當然, 如果只係參觀咁行出行入又真係好易

國際學校有易入的,直資有難入的,同樣level的直資一定比國際易入? 咁SPCC/ DG真的比GSIS/CIS容易很多?

Rpp 發表於 24-1-22 12:23
好多試名直失敗,去咗國際學校。

你說的對,但這些人通常並不是“非香港居民”,而是有HKID的

liverpool2023 發表於 24-1-22 12:24
我响小紅書見到既,通常都想入名直資,比較少聽到想入國際學校喎!

這些都是有HKID的。可能我見識短,從未見過“非香港居民”想入去直資學校,但去到國際學校就有不少。

liverpool2023 發表於 24-1-22 15:17
其實點知人哋有冇HKID?

其實好簡單,隨手翻看一下過往post便知,都是先有“香港居民身份”才來插班直資。如果有例外,歡迎告訴我,讓我增長一下見識

hkpapa852 發表於 24-1-22 15:56
其實你知唔知, 攞住 "香港永久性居民" 身份去考香港既國學校, 仲難過攞住 國內身份証 去考?

無乜 "非香港 ...

我從未說過HKID=永久居民。有HKID,可能是永久居民,也可能是人才計劃或讀書的臨時身份及其受養人。但無論哪種,均享受本地學生之學費。

我的point從頭到尾都是: 沒有HKID的學生,絕少會來插班香港的直資學校,最多只會選擇去香港的國際學校。

包括你說的本年插班DG的“北京學生”,恰好本人知道,其父母通過人才計劃取得香港簽證,其享受本地學生之學費標準,歡迎你去查證。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊