用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
樓主: lovebecky
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

原文章由 Zoey 於 07-9-14 20:10 硐表

咁奇怪!?  我收到既課外活動通告, 中文集誦都係寫 for P5-6!

係呀, 張通告係早幾日收到既,  話招收小一小二同學參加中文(粵語)集誦組, 應該係新group for 低年班, 我諗學校想比多d機會同學參加掛

原文章由 joyhc 於 07-9-16 10:44 硐表

是啊﹗我都冇給個囡参加,因為佢現時已經参加了"普通話朗誦",我怕她兼顧唔到咁多嘢﹗而且我都覺得佢現時的時間都不是很夠用﹗

maggkiki:是啊﹗我個囡同你個囡去年亦是同班的,大家還是同姓的﹗咁你知道是邊個啦﹗希望日後可以多多 ...

joyhc

我知你囡囡係邊位喇 我好多時星期六返學校都見到你個囡, 佢地真係好老友呀, 我個女話你個囡成日都好照顧佢架, 多謝晒

今天剛默完一課中文, 下星期又默2課, d字又深左好多, 如果遲d默埋英文, 都唔知點算好

原文章由 carayan 於 07-9-20 15:22 硐表
hi!2E班:
請問知唔知邊堂係G.R(外籍老師)/ 邊堂係G.W,我問阿仔佢都話唔知,而家維有兩本書都帶!

問左阿女幾時上邊樣, 佢話唔知, 因為未分班, 佢每次都淨係話帶本story book, 冇帶write one:D

原文章由 carayan 於 07-9-24 13:18 硐表
MAGGKIKI:
想問你囡囡本英文dict revision係度嗎?本來想今個sunday同阿仔温下,但揾唔到,問佢係咪老師收咗又話無 點算?

carayan

我個女果本dict book係度呀,上次貼完帶左番學校都有帶番黎.  會唔會係你阿仔執書包時擺開左 唔好心急, 再搵吓添啦 :loveliness:

頭先問阿女係咪中文有人唔合格, 佢話老師冇講, 唔知係咪上堂時 所以冇聽到.

我都係剛剛同佢搏鬥完英文  淨係同佢溫吓d exercise, 串吓字, 同提番佢成日都錯既地方, 不過講完都係成日唔記得, 真救命
不過都唔好擔心咁多, 仲有兩日, 努力加油

原文章由 HELLOPET 於 07-10-25 17:05 硐表
唉, 今日第二天測驗, 岩亞仔話老師說中文有幾個人唔合格,
但又未派卷, 真憂心, 明天仲要考英文, 請問你地點溫書, 因我是返工一派, 回家都7點, 真係冇乜時間溫

...

測完驗真係成個鬆晒, 呢幾日成日都好似個癲婆咁  真係 中文同數學都唔係咁好呀, 都係錯大意, 扣左好多分:evil:  返而英文又比想像中好, 都算有番小小安慰啦!

不過眨下眼好快又考試, 到時又要搏鬥過喇

如果唔係上黎睇吓, 都唔知SR Test可能延期, 我個女成日都唔講學校的事我知:( 每次都係係度見到, 再問番佢先講, 真激氣
你地d小朋友係咪咁架

真係恭喜晒NKW, 係咪12月係預產期? 如到時撞正考試, 係都唔好比自己咁辛苦呀, 順期自然啦

carayan你囝囝真係好叻呀, 中, 數係全班第一, 平時又要照顧2 個小朋友, 真係好佩服妳啊!  今次測驗我個女剛同你囝囝相反, 中,數比較差, 其他的都好滿意, 希望考試時大家都順順利利啦:loveliness:

星期四開始考試喇! 大家的小朋友溫習成點呀? 我家的小姐叫親佢溫習成日都話識喇, 得喇 (心諗係就好, 唔駛煩) 我覺得今次考的範圍都好似幾多吓, 都唔知溫唔溫得晒, 認真no eye see

好耐都冇上黎喇!

恭喜NKW生了活潑可愛的小b, 祝小b快高長大, 健康愉快

看來大家的小朋友今次都有不錯的成績 希望下學期都能keep到此成績, 繼續努力

原文章由 fatken2388 於 08-2-23 17:51 發表
Sorry,Press the wr0ng butt0n。

想問Music Festival, 是不是每個學生都必定要參加?學生要唔要買票?

請指教。

Music Festival 是自由買票欣賞,如果學生都想去聽,是需買票的

[ 本文章最後由 maggkiki 於 08-2-24 23:34 編輯 ]

原帖由 JCHANG 於 08-9-20 14:49 發表
Hi

我個囡今年 P.1 前 2 日都已派英數補充練習紙 war!

我地今年3年班見到本英數都 r 晒頭 原來今年1年班都有, 真利害 .

仲有本英文science, 今次真係

請問各位做唔做到網上中文功課呀?  登入左但入唔到練習果版, 搞咗成晚都話error

原帖由 HELLOPET 於 08-10-2 09:24 發表
冇問題, 可以SUBMIT 到.

終於搞掂啦! 做好了!
‹ 上一主題|下一主題