用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

有冇p1(2006) 家長,請進

請問有冇p1家長呀, 想談談學校老師,家課問題
願愛我和我所愛的人都幸福快樂! Uwants Forum :-? :-D :-D :-D

Re: 有冇p1(2006) 家長,請進

你有咩問題呀 :

我大仔英文科老師好差,唔負責任, 以下係短短1個月佢所犯錯的事

1) 在功課册有寫的家課, 在網上沒有
那次,因我沒有上網對家課手册, 兒子做對了家課, 但那些對了網上家課的家長, 叫了小朋友不用做, 怎料, 兩天後見到家課手册叫小朋友做correction. 家長會時, 只有班主任在場,所有家長要求老師跟進, 但3星期又過去了,沒有見到英文老師回覆

2) 英文班分組無人知
大家都知現時小學生書包有多重啦!!他們會分組上課, reader 知r writing, 老師分組後沒告訴學生應帶邊本課本,致家長天天幫仔仔囡囡帶4本書,原應只帶1本, 家長會後才告訴小朋友帶邊書和所分組別

3) 叫做家課,唔派功課部 
我問仔仔本writing部係邊, 無部點做家課,仔仔話老師唔記得咗派部,所以唔洗做 (無得做),send 了e-mail 給老師要求回覆,個英文老師只係同d學生講,因太忙,唔記得派習作,今日派返,又唔交代要唔要做返昨日功課, 真好笑,我個仔得六歲半,點識諗今日要做返昨日d功課呀!!
佢又唔覆我e-mail, 我昨天再出仲俾埋班主任,睇吓佢覆唔覆.
而家d老師,可悲!!!

我好明白老師有壓力,但為人帥表係唔係應以身作則, 做錯要認, 不應不了了之.....同埋佢係唔係應該對下自己所做同所出d嘢呢?
如果係你地你地會唔會投訴佢呀? 我好想嫁, 不過怕對個仔將來在校有影響, 佢剛讀小一..... 好無奈呀!!!!
老師唔承認責任,怎去教下一代承認責任呀, 身教?????????????
願能日日開心,天天開心,忘記煩惱!!! Uwants Forum :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

昨天晚上和女兒第一次進入現代教育中、數網練習,成一小時都冇辦法成功,成日出現'無法顕示網頁',而且該系統設計都有問題,好像數學限時10分鐘要搞掂,我女兒2分鐘左右搞掂,但submit中仍計時,submit成8分鐘,最終都出現'無法顕示網頁',我已寫了紙仔同老師反映,你

我仔的英文老師是ms chau, 到現在為止, 都ok, 佢地重用緊個本my new school。  write one就我會問阿仔要不要帶才放入書包的。   不如你去學校接個小朋友放學, 約見班主任同佢傾吓啦, 不過唔好勞氣呀, 萬大事都可解決, 加上只是上學一個月者, 還有大把時間適應的。  加油呀, 不要為小事放棄, 我們都是小學新手麻 , 同小朋友一起勞力啦:

我個仔個英文老師係Miss Law, 佢地到而家都冇覆,其實家長會那日, 佢班主任巳令你覺得好新,無經驗,問咩都唔識答, 好煩!! 我日日要返工,回家要對家課, 仲要對埋佢d好師d錯誤, 好累呀!!!
願愛我和我所愛的人都幸福快樂! Uwants Forum :-? :-D :-D :-D

我不是小一家長, 希望大家不要介意我入來        !

網上功課有出錯 . . . 帶書問題 . . . 忘派功課簿 . . . 真的會令人不知所措;  我女每年可能都會有一, 二次忘派簿的情況出現, 不過 . . . 偶爾的遺漏, 我自己會理解;  不過怎樣都好, 先與老師直接溝通一下, 不要氣壞自己呢!  直接給老師電話吧 (再問一下 send e-mail 的問題), 無謂估估下, 小朋友繼續帶著不明白的回校呢.

英文科老師 Miss Law 係我女小一時的班主任, 我想佢係我女最喜愛的老師之一, 自小一後, 我女一直未有機會再由她任教 (我女依家小四喇), 但小女這幾年仍 keep 住小息時去找她傾計, 每年盼望有她的課;  我這樣說, 都是希望大家不要唔開心, 快跟老師談一下, 不致影響小朋友上課為首要.

Hi Zoey,

謝謝你的意見,我相信Miss Law做班主任會好好, 但如因為只照顧自己班而怱略其他班,似乎有點過份, 我不是說她什麼,不過她在開學1個月內連續犯錯,家長要求回覆,又得不到回覆, 這樣對小朋友來說不太好吧!! 而這樣也太矛盾了, 小朋友欠交,欠帶要罸, 老師欠派簿,給錯誤資料唔洗罸, 咁小朋友會認為大人做錯就得,小朋友就唔得?

Anyway, 我會致電問清楚,不過其實唔係我一個對佢有不滿, 係好多家長都有!!

每人觀點與角度不同, 只希望妳得到解決既方法吧!  

我個小朋友今年都是p.1, 都是Miss Law教, 佢

我是用英文send的, 連send了兩晚,都冇覆, 其實第一晚send俾佢只想證實兒子沒說謊, 但她第二天只對學生說因太忙所以忘記派。
而分組,她是在9/16 家長會後才叫小朋友寫在家課冊內, 但家長會那天我班很多家長也對她放錯info 在網上有不滿。Anyway, 此事巳過, 宜至今天她亦沒有回覆。我也不想受一些不負責任的老師而動氣。

Hi ak25,
請問你小朋友是否1E班呀? 想請教 S.R. (paste wrap) 怎解? Thanks!!

lovebecky 你個仔是否A班? 那天英文網上功課是 S.R.(plastic wrap) 同 Dictation (paste dictation paper) 會否你個仔混淆了?

Hi ak25,

那天英文家課有2項的, 1) paste dict paper ; 2) S.R. (paste wrap), 唔明你為何問我個仔混淆? 我只是詢問何謂S.R.(plastic wrap)
註係分2項 (網上也是)

哈哈, 我都比你攪到亂晒龍, 因之前你話唔明S.R.(paste wrap), 咁paste wrap 我就真唔識解, 所以就話你個仔是否將paste dict paper 的 paste 寫

Hi ak25,

我同阿仔最後都破解到,要包一本借來的圖書, 不過想不通S.R. S = ? ; R = Reader?
仲有 paste (v) + wrap (v) ? or paste (n.) 漿糊 + wrap (v.) 包 = 包膠?
or paste (v.) 貼 + wrapper (n.) 包書膠
我其實只係好奇,因我唔識亦從未見過,想知點解,正所謂活到老學到老, 唔好怪我多問題呀? 謝謝!!!

SR= Supplementary reader

This abbreviations is distributed on 家長日.

Also there is an open book test on SR (Safaria Park).

clpma :

幾時open book test on SR (Safaria Park)?

kaayee

Hi!親愛的民生家長, 初次同大家傾計,有時間互相分享,請多多指教.
lovebecky
小女1E班, Ms. Law係班主任, 覺得佢幾好,send emil比佢亦有回覆, 希望妳比d時間大家,平伏心情,一齊努力吖!

ak25
妳話Ms. Law唔識中文?好似佢只係寫中文有D困難咋喎!?

唔好意思, 想請問甚麼是open book test on SR (Safaria Park)呀?  點解好似冇聽過o既, 係咪班班都要架   

係呀仔話要 test 的,唔知真唔真?佢話派咗書後一個月就 test。

至於open book 就係一位高年級同學媽媽說的。

有無高人指點呀?

CLPMA
‹ 上一主題|下一主題