用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村幼稚園係咪真係咁差???
go

又一村幼稚園係咪真係咁差??? [複製鏈接]

好好奇地揾叔仔飲茶問吓,各位,原來當日家長在大門口看到的事情是事實啊!

當日大家排隊準備12時接放學,叔仔站在那位女士後三個,個老師在正門口鐵閘前抽著學生的衣領狂罵,(並不是家長窺看課室上課的情形啊),因為當時有人喺咁講,所以佢都行埋鐵閘到睇吓,見嗰教師都幾肥吓,大家可以返學校問吓就知邊嗰啦,千祈唔好冤枉K3的家長捏造事實,大家同樣咁支持學校

至於應唔應該指正教師的行為和品德….‘見仁見智’,但是否每年的家長可以用‘討好’ 得番嚟?自問我哋為子女選校亦唔會咁盲目,況且面試當日見過邊嗰都唔知,搞事搞非可能喺教師唔喺家長喎。

大門口少咗教師,未必關激將法事。安裝扶手比小朋友上落雖好,聽講變相早上少了機會接觸班主任,反而無以前咁親切,行到門口可以同班主任講兩句,就好放心咁交個小朋友比佢帶入去,而家見唔到面就要教師成日打電話,仲麻煩咗,教師仲多咗嘢做。

不過,次次都喺咁指桑罵槐,相信是注定失敗的,正如D老師話齋,咁無大將之風,好難坐到校長嗰位,當日佢哋唔服,就算再返去做班教師都唔會服

講開又講:

門口咁多圍欄,家長可以日光日白爬牆偷看上堂?那不是造謠生事??家長向校方反映,喺幫學生,說出教學操守的不是就叫麻煩家長??

我有問過,嗰時喺11:40,家長並不多,如果不是要揾位泊車,天氣咁熱,叔仔都無咁早到。所謂「麻煩」家長的確有用手機映低,當時叔仔見到是在兩邊走廊中間的位置,對正正門的鐵閘,嗰教師同學生响操場玩完,由操場中間行返入走廊,學生是男孩子,生得比其他同學高一點,教師情緒幾激動。叔仔並無同校長講,咁,而家是否應該做第二個「麻煩家長」? 要我叫校長卑躬屈膝?個教師去年教K2全日,今年教K3全日,佢從未得罪過我,但你怕唔怕影響裡應外合既朋友?

記得以前上堂教師無掛名牌,叔仔話舊年先見佢哋配戴,
咁,是否學校又喺度等人叫,先識戴名牌呢?
戴名牌喺去年嘅事,家長偷看又是去年的事,如果「麻煩家長」今年巳經離開學校,咁又何必背後指桑罵槐,逐一叫人走,來方便自己的朋友?

估唔到離開咗嘅教師都得閑知、得閑理,睇嚟呢個教師真喺好有心想返去做啦(不過相信班教師喺唔會真心支持你做校長的)!再講,咁耐又咁瑣碎嘅事,唔喺而家班教師喺度搞是搞非,造謠生事,喺乜喎?

既然大家都喺為仔女好、為學校好,我都同意就告一段落,影響到咁多位唔好意思!
‹ 上一主題|下一主題