用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下香島中學⋯⋯
樓主: lawmiki
go

想問下香島中學⋯⋯   [複製鏈接]

香島係直資, 一般直資一早收生, 香島放完榜先收生, 所以與其話叩門, 我覺得佢係到時先正式收生

舊文有人提過佢"傳聞"中三四會換走成績唔好嘅學生, 引入成績好嘅國內生, 有家長話資訊日副校長已澄清咗冇其事, 當時小弟未聽 Q&A 就走咗, 唔肯定, 不過當日同過幾個同學傾偈, 不約而同佢地都自稱插班入嚟 (又會咁啱撞親都係?), 而且的確頗多同學講普通話... 所以果個傳聞... 如果有現在用家分享下就好了

呢度同另一個討論區都有人講香島換入國內生推高 DSE 成縝, 果度仲話有成兩班咁多, 好嚇人, 不過果度政治偏見濃厚, 唔敢盡信

個人經歷: 去過舊年資訊日, 同過幾個同學傾偈, 無獨有偶都係插班生, 當時無為意 (因為唔知呢點), 依家諗返覺得有啲奇怪, 又會咁易撞到? 除非真係好多...

不過另一方面, 香島 120 個位, 40 人係自行, 60 人係放榜後自已考入, 只有 20 人係大抽獎入, 如果真係為谷成績專收內地生, 大可中一就收了, 唔使中三四先搞咁多野, 所以又覺得個傳聞未必真得晒...

我記得資訊日副校長講香島正增值分數好高,而且數字係教育局畀,唔係自吹,但如果咁多中一生最後被換走,點様計?

bbforever 發表於 20-6-15 21:05
你所講嘅多即係幾多?其他B1直資、津校學生,如成績不遞,情況會怎樣?

睇番當時影低啲相, 佢話 1 分最低, 9 分最高, 2017 中英數 9/9/9, 2018 9/8/8, 同 2019 9/8/9, 我當時理解係教育局有中一生入學時成績, 比較佢地六年後 DSE 成績, 不過如果六年後已經唔同咗一半人, 咁教育局點比較?

hkpapa852 發表於 20-6-16 08:48
增值分數其實好虛幻,不少B2做得好過B1
更曾有B1中學話自己增值分數新高個年,係佢DSE成績最差個年。
...
咁如果 B2 校收多咗 B3 生, 但六年後佢地 DSE 成績唔錯(唔一定 5**), 的確增值好多喎

同理, 如果 B1 有年 DSE 冇以往好, 不過其實班學生六年前成績更麻麻, 咁增值分高亦合理

反而想知教育局係咪真係每個學生 trace 佢地中一同 DSE 成績, 還是只係中一一個大數, 中六一個大數比較?

bobbob 發表於 20-6-17 15:24
如果係F1就唔多合理,始終大部份係抽入,唔乜理由可以專揀內地生

香島係直資喎

中一 120 個位, 40 人係自行, 60 人係放榜後自已考入, 只有 20 人係大抽獎入, 即係有 100 人由佢揀

一般諗法, 如果跟唔上被勸退係合理, 否則個小朋友都辛苦, 但照計跟唔上應該只屬個別例子, 不過香島被傳大量港生被換成國內生, 即係唔係最 top 都要走, 相信呢樣係最令心儀家長擔心的地方

不過另一方面睇, 上面提到資訊日學校解釋自己唔要嘅學生人地都唔會要, 呢點亦合理, 就算正校迫到將軍奧同天水圍收, 都要佢地有(好多)位至得架, 難道佢地又勸退自己啲學生?
‹ 上一主題|下一主題