用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題   [複製鏈接]

Szetimmy0225 發表於 23-4-21 20:14
又係果個百分十狀元呀?
係丫IB狀元

猴子爸的理論囖.

Szetimmy0225 發表於 23-4-21 21:04
最重要是攪個直資加IB出來! 看看正苦D官員子女讀什麼! 攪呢個k型制度出來咪係方便呢班人。
...
所以咪話開後門,度身定做.
不過,新制公務員好似無子女教育補貼了.

(用舊制補貼去外國都好多.明的就明)

tkhhung 發表於 23-4-21 21:10
不好講到太白
不清楚各種級別.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

cafeva 發表於 23-4-22 09:38
IB 44,45必收。計下條數都唔少
因為既得利益咯.
有人因既得利益,就盲撐.(當然,亦有人係既得利益,但清楚形勢,不盲撐)

至於IB的狀元(高分)汎濫,在這個貼就無須再列舉了.反正盲撐的繼續,即使毫無條理或思路,但依然在繼續歪理.每當講一個論點,被質問,就繼續大放厥詞

猴子爸 發表於 23-4-22 12:53
你唔用理據去反駁我的話,而只係引用,之後就話人「語無倫次」「無恥」,這是法律層面嘅「毀謗」。
medici ...
有常理的人都知道點解我會這樣用詞.真是惡人先告狀的典範

cclemon2009 發表於 23-4-22 13:55

因為我想了解一下公開試,所以最近都有請教一下身邊的 ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

因為我想了解一下公開試,所以最近都有請教一下身邊的朋友及親戚,了解一下DSE , IB, AL….., 身邊原來有一個係幾年前的IB 狀元 , 他入讀港大醫學院後,一直到現在都係醫學院top 5,相信 HKU Med都會有睇路去收生,收生策略,如果個個IB 生入讀後吾達標,無理由還繼續去收呱
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

你明不明白,你所舉的特例,是不是言下之意"多年來只有一位IB狀元才做到top5尼?"

需知道,這麽多年來,是IB狀元多尼還是DSE所有的狀元多尼?(只計算有DSE開始的年份,即IB亦統計相同年份.

如果所講不代表全部,那麽這一個半個代表到多少?

退一萬步講,即使所收的IB學生不能證明質素如何(注意,是指不能證明質素如何,包括很好或不好在内).但在教育公平(這又是可以講個不停)原則下,一個考試制度高分汎濫,相對DSE的考生又是否公平?不過,盲撐的又會拿教猴子的爸的論調出來,話IB狀元比例不高,面對無賴,能講乜尼?

lkk-c6 發表於 23-4-22 17:35
我是真心覺得IB比DSE難,TOK, extend essay , 語文能力應該比純理科subject要求高
當然我也有聽說DSE中文是 ...
難考與容易拿高分是兩個概念.

難考,可以是題目很深,出題範圍廣寬,題型變化多端.

容易拿高分,僅僅是指考試結果的百分比,不需要理會題目難或易.

chingyu 發表於 23-4-22 17:44
Phy/Chem/Bio/Eng 卷 而言,以前我哋年代的 A level 最難,比英國 A level 更難,當然亦比DSE 難。
我哋年 ...

IBDP43分或以上是合符入讀E學院最低分資格(另外和DSE一樣有學科要求).
但積點43或以上的比例,poyau已經列出,這麽難以理解?

考試難度需要考慮嗎?

tkhhung 發表於 23-4-22 18:40
我不知你是否家長 不停去針對性各人發言 你不停假設問題無意思 數據是內部怎會公開
...
你望下教猴子的爸的留言先.對於統計學的概念

正如有位會員所表達的,如果他是老師,有學生那樣理解,他一定會"放棄"該學生.

連基本常理都過不了的(自定義)比例去試圖表達某些觀點,被指出還不斷抵賴

chingyu 發表於 23-4-22 18:47
Poyau 列出是 general statistics.
IBDP積點43分合符最低分資格.誰有講必入?(要明白,那麽多人合符資格,點麽可能是必入?)
但DSE試制 best 6 36分以下,是基本沒有人入到(過去一年,見到有兩個低於36,但似乎是特別推薦)

Szetimmy0225 發表於 23-4-22 18:59
係香港呀? 阿sir. 關Q全球咩事呀? 個份母係香港呀! 即係全港第一果間都係用自己學校考生去做份母啦! 吾通 ...
用14億做分母

我前面咪用高考來做比喻.(不過,又引來IB家長話講"如果")

PTL_L 發表於 23-4-22 19:31
拗咩鬼呢?我一界師奶,只係識計婆乸數,好簡單既概念諗法,冇著數點解要做?即
1.唔係有優勢入神科,我要 ...
得了便宜還賣乖

PTL_L 發表於 23-4-22 19:44
我又唔明,大大方方講「我真係睇到又知道有優勢喎,我交得起學費換番嚟,有問題咩?」咪得囉,應得的。:hap ...
其實唔明或者即使講"我真係睇到或者又知道有優勢喎,我交得起學費換番嚟,有問題咩?"

最抵死是不懂裝懂,用歪理强辯.(正如教開猴子的爸)

PTL_L 發表於 23-4-22 19:58
咁你目光唔夠遠喇,你問下而家既家長?不過有資源,想點都得既,打直打橫行都得 ...
尼位IB的家長就正常好多.
即使未能證明是否真的不知道有優勢而去揀IB,但至少(目前在這post爲止)是沒有用歪理為IB强辯沒有優勢或選IB沒有好處.

chingyu 發表於 23-4-22 19:56
當年揀IBDP 真係完全冇入醫優勢喎!

當年仲要話 PG 44 45都未必有offer.
但那位院長講的和做的並不是一回事.(不過,亦可以是不留意有關動向或者正如你所講,聼DSE狀元分享而改變主意)

Szetimmy0225 發表於 23-4-22 20:03
我諗緊會吾會以後香港中大醫學院變左DSE生集中地, 而另一間變成真IB醫學院呢?(量化寬鬆考生佔大多數呢)。
...

tkhhung 發表於 23-4-22 20:10
又不一定 正苦想IS 只限外國人讀 更多本地生回歸DSE  IB 不是個個學生適合 而且學校要特別挑選
...

不是.正負不一定會想IS只限外籍.搞明白"教育產業化"這幾個字背後的經濟意義.(個人估計)應該不會限制本地人走IS之路

Szetimmy0225 發表於 23-4-22 20:16
可能人哋又量化寬鬆到百分之九十狀元呢! 到時有一千幾百個量化寬鬆狀元啦! IB醫學院怕咩收吾夠人呀?起碼 ...
你試下DSE考36分以下(或低於36分)去報下, 睇下人哋so吾so你。

lkk-c6 發表於 23-4-22 20:23
我小朋友小學行IB,我也曾想過他中學讀IB,但我並不希望他讀醫,辛苦得黎ROI低。讀IB我相信可給子女更全面 ...
至少你是理性的.從前面一個回復便知.(即同意難考與否和容易拿高分是兩回事這一認知的回復)
‹ 上一主題|下一主題