用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下香島中學⋯⋯
樓主: lawmiki
go

想問下香島中學⋯⋯   [複製鏈接]

回覆 lawmiki 的帖子

band 2生只是接收入來作政治思想洗禮,每日派大公文匯報比你睇,之後會被西走,成績好是因為有好多新移民學生,佢地數底好

回覆 王家爸爸 的帖子

都有人入到醫科。我果個年代仲是考緊AL,所以中五都西左好多人,剩翻既人好似冇一個是本地既。新移民只有一個弱點,就是英文差,如果英文冇問題,應該升大率拍得住港島名校,我自己都真心覺得香港理科比大陸理科淺好多。

回覆 王家爸爸 的帖子

我果時大約每年1~2個人入到醫科,估計而家成績仲好過以前,因為改用全英教

回覆 melodylee113 的帖子

咁是因為你太天真。我畢左業好多年。

回覆 SlowMotion 的帖子

插班生並非由中一開始,佢中二,中三都會收插班生,只要你是新移民就入得,唔需要筆試。老實講,我十幾年前讀香島時,本地生是一到中五就被西走晒,當然,原因是成績。大陸學生數理成績確是好香港學生幾倍,唔關學校教得好唔好事,學校老師其實都好普通。各位可以自行淘寶買d同仔女同級既數理練習比一比就知程度差幾遠。新移民唯一就是英文差,數理可以勁過好多香港名校。

回覆 lovebb2 的帖子

原因咪就是因為大陸d數理教深過香港,你去買本大陸中學既數理練習比香港中學生做,佢地多數唔識做。

回覆 bbforever 的帖子

咁樣,你試下打去同學校講,你小朋友是新移民剛來香港,想插班,睇下佢要唔要你筆試。我果個年代是見一個收一個

回覆 hkpapa852 的帖子

是,佢地d英文水過小學生呀

回覆 bbforever 的帖子

以下摘錄來源自今日蘋果日報,對現時香島學生之採訪”校方大量取錄內地生,班上40人中只有不足五名港生”

回覆 little_yolky 的帖子

反正我讀果時,中三升中四後,全班都都唔是本地生,呢樣野到而家都是差不多情況。

回覆 bobbob 的帖子

而家中學改左制,冇左中七,不過估計一樣會西人。十幾年前 ,中四前都會有本地生,中四後是一個本地生都冇

回覆 hagupit 的帖子

中五前,每班都有幾個本地生,中五後,係我識既人入面得一個本地生,佢成績麻麻,原來仲有一個本地生我漏左。全級既本地生真是好少。學校既宗旨是新移民來者不拒。我覺得如果本地生本身唔是band 1學生,dse學校其實無法將你升值去band 1成績,主要靠學生本身資質,我果時d老師我唔覺得教得特別好。

回覆 little_yolky 的帖子

多內地生讀佢既原因是,因為佢來者不拒,試問一個內地生,中二,三去插香港本地中學談何容易? 與其去band 3學校讀,香島或福建中學是佢地既第一選擇,學校本身宗旨就是培養愛國愛港既學生,而且校風好過band 3學校。我果時是末代AL年代,仲考緊A level. 要考好dse,是要從小學階段打好基礎,去到中學好多時靠自己。我果時中五都有個別同學考到10a, 8a, 佢地都是內地生。
‹ 上一主題|下一主題