用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2011/12)
樓主: InitialD
go

LSPS 小一家長交流區(2011/12) [複製鏈接]

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-7-14 00:50 發表
請問PE服有冇分顏色? 好似班別名牌咁分顏色。

宜家無, 大家都係穿同一套

原帖由 To_Ma 於 11-7-25 14:51 發表
我未洗條PE褲..見到紅卜卜已經腍會唔會見紅...咁下次洗仲有冇問題?件PE 衫有冇同一問題?

件衫就應該無脫色, 條紅色褲就一定要洗一洗要好穿, 最好用洗衣機洗.  我開頭只用水浸下, 搓兩搓以為得, 點知一穿就大穫.  我朋友用洗衣機洗, 之後就OK.

原帖由 gabmama 於 11-8-10 15:27 發表
咁小二會唔會依成績分班呢?

唔會將好的編晒去一班, 總之每班都平均分佈.  除了小三時, 會將所有天主教同學編去C, D, E班.

原帖由 InitialD 於 11-8-11 00:27 發表
Mrs Chan has already retired. No grouping of catholic boys in P3 anymore.

我之前都聽我個仔話今年係最後一年, 但唔明, 原來係因為咁.

原帖由 To_Ma 於 11-8-15 13:54 發表
明白,唔怪得校長喺家長會道提過唔會再arrange P3小朋友初領聖體啦,原來同呢件事有關。

但好奇問下,教友和非教友小朋友未必可剛剛好一半一半架,如70/30,咁以往又係點嘅呢? ...

如3C及3D已經full晒, 3E未滿, 就會編d非教友學生入同一班.  總之做到每班都係30多人.

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-9-9 16:50 發表
請問今日P.1的功課是否未update 在校內聯綱?  或是星期五的功課是要待星期六才有, 請前輩幫忙解答, 謝!

通常都同一日UPDATE, 但未必咁快, 你可以夜D再睇

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-9-10 09:54 發表

still not update yet until this morning(all class), call to school, they said contact class teacher......
what we can do?

你仔仔寫手冊漏左好多無寫, 定你想對下?  或者無番學?
如果老師無UPDATE, 唯有CALL同學仔問下.  如果問唔到, 只可以盡量跟手冊做, 真係漏都無法, 下次抄齊D.  如果無番學所以唔知, 可以解釋俾老師聽.

原帖由 joemyt 於 11-9-10 23:45 發表
你係用亞仔個 account 定係用自己個 account 呀?我用家長 account 乜都睇唔到,但用亞仔個 "s" account,就有齊晒喎 !

吓, 咁奇?  應該一樣架喎.  我以後都要用埋亞仔個A/C睇埋先得.

原帖由 Felicia726 於 11-10-14 12:35 發表
Hello joemyt and parents,
Do you know if one parent is required to attend the school picnic with the child?
Thank you.

小一二就要一位家長陪.
小三至六就唔需要.
‹ 上一主題|下一主題