用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-28 21:34 發表

我覺得佢哋英國人保障佢哋自己英國戶口囉, 我本身有2個a/c, 一個係saving, 一個係current, 嗰次開咗票唔記得由saving轉數入current, 佢都一樣揸主意同我喺saving度扣錢. ...
\
好怪lor! 咁唔使分current & savings 啦!我個户口只係得
current, 一轉錢就唔理係支票定現金提取-照扣!

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-29 10:55 發表
睇完各位嘅報告之後 一句講哂, hsbc 好亂七八糟, 總之無額外收費就吾鬼理佢:tongue:

AGREED!!!!!

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-29 13:00 發表

好好笑ga, 我個英國離岸戶口, 喺英國HSBC係完全揾唔到我戶口資料的, 要用啲好原始的方法, 喺佢哋英國branch聯絡佢哋英國一個主要搞哩種戶口o既分行, 然係喺branch出fax俾哩間分行確認, 先同我做到嘢的, 一啲都唔use ...

咁你個户口係唔係真嫁! 好似D外圍咁!

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-30 12:09 發表

我明白了, 雖然HSBC成日叫我搞global view, 但我冇睬佢, 乜都冇做過, 都係沿用返舊方法轉數, 所以我唔曉用global view.

入到Global view 之後, 可以睇哂所有HSBC戶口結存(包括海外戶口).亦可即刻登入英國個web-site, 唔使再打password, 幾好用嫁, global view度更可以轉番D錢返來, 不防試下.

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-30 23:19 發表

聽你咁講又好似好方便喎! 咁我再睇返下啲資料先, 不過我好鬼c懶的, 唔迫到埋嚟又懶郁.
唔使睇啦! 叫個HSBC staff 教咪得lor

[quote]原帖由 Fong2010 於 10-10-1 12:43 發表
Debit card 和 Lebara網絡在Scotland可以用到嗎? [/http://www.lebara-mobile.co.uk/en/quote]-你可以check 下, 但lebara 好多時係偏遠地方都收唔清楚!

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-1 12:17 發表

唔叫佢教了, 一啲都唔helpful, 當初我肯開嗰隻戶口係因為佢哋話香港哩邊會有個客戶經理幫手的, 但結果咁耐以嚟一啲都唔helpful, 把鬼!

我都係架!個客戶經理一次都冇聯絡過我! 我係打去分行staff問架咋!反而係英國個客戶經理重helpful, 個仔戶口有事都係搵佢.

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-1 16:45 發表

係呀, 啲staff仲好過啲咩經理.

嘩!你D wallpaper 好靚喎!好有心思呢!
Happy National day!
"see PM"

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-6 21:51 發表

我就未試過問人路(因為咁啱行街時見到有HSBC, 所以知地步就冇問人了), 所以唔知英國人原來唔知Hong Kong Bank就係HSBC, 不過我覺得London o既HSBC冇小鎮上的HSBC咁helpful, 態度冷冷的! ...

小鎮D職員真係友善D,重叫我地下次去探佢TIM.
London 個D "HSBC" 全部都門口好高嘅,唔敢入去!

聽講今年英國天氣會好凍
你地D 囝囡有冇帶夠衫呀?

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-8 21:05 發表

我啱啱都正想入嚟講, 因為喺自由嗰邊見有人貼出topic! 我諗住哩個half term睇下佢哋駛唔駛買啲勁暖o既褸, 都係怕戶外時凍吧, 室內多數有暖氣.

我個仔half term只有幾日假,所以唔會返來,佢上次重攞左件down fill 返屋企:cry: tim! 不過佢話鍾意凍喎!

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-8 22:15 發表

哦 ~ 因為我2個小朋友第1個half term都有2星期假, 所以佢哋實返香港的, 但之後嗰啲就唔一定了, 阿囡話要留喺嗰度讀書喎!

唉 ~ 見到一山還有一山高, 真係驚ga! ...

真係好勒!咁快可以一家團聚!
唉!我個仔都話好多功課呢,個個星期要test.今年重有好多叻學生過左去, 所以要加倍努力!唔係一般人以為係英國讀書好輕鬆! 實情都好大壓力!

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-9 12:46 發表

就是o麻! 有啲蛙坐井觀天, 去得遠小小做義工就大驚小怪, 更顯自己無知, 唔知出面個世界就係咁樣行緊, 佢自己啲小朋友中學時仲係娃娃寶貝, 但外面中學生已經做好多事情, 一方面又要8卦, 一方面又要唔抵得, 真係咩人 ...

我個仔而家只係year 10, D功課已經多過去年好多,所以佢自己都好緊張,學校每日兩次Prep time, 佢以前讀直資, 真係冇咁辛苦!

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-11 19:27 發表

我小朋友嗰度都係, 不過我都好擔心, 自由嗰邊話今年係迷你冰河時期喎!

當真?我搵唔到係邊度呀!可否send 條link 給我呢?
慘啦! 個仔話個扁桃腺好似又發炎呀!

[quote]原帖由 Pizza_Hut 於 10-10-11 17:06 發表
我個囡出年easter先返呀
舊年佢果度嘅綠色(樹/草)變哂白色(雪), 真係擔心今年吾知點算

點解嘅?咁你會唔會過去呀?

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-11 22:00 發表

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3462503-1-2.html

個個都話會凍喎, 剩係香港都講到好凍咁, 歐洲會仲凍.

扁桃腺發炎同喉嚨發炎相近嗎? 我囡又係感冒, 咳到CC下, 仲要出去買藥(自己帶嗰啲無論中西 ...
\
扁桃腺發炎--個喉嚨起哂白色pok,好痛又發燒,上次係台灣吊完鹽水退燒,之後又燒過,要睇耳鼻喉科,食抗生素,兩個星期至好番,今次返去D藥都5kg.學校D doctor 剩係俾panadol 乍!
唉!希望只係普通喉嚨痛啦!
都希望你囡囡快D好返啦!

原帖由 JChan 於 10-10-11 22:36 發表
我細個時常扁桃腺發炎, 所以扁桃腺好大, 這幾年, 終於睡眠窒息症.  

持續不斷的窒息會使身體缺氧、血含氧量低、血壓上升,心臟負荷增加,嚴重會引致心臟病發及腦中風而死亡!

我做了UPPP手術.

http://louisliu.myweb.hi ...

但細路仔做手術好唔好呢?
好似趕走看門口個guard咁

原帖由 msmchan 於 10-10-12 11:47 發表
扁桃腺發炎, 喉嚨發炎, 手足口的病徵分別有嗎 ?

8月中呀囝因喉嚨痛去看醫生, 醫生說是初期感冒, 但吃藥後病情無好轉, 喉嚨痛得很嚴重, 再看醫生, 醫生說是手足口病, 喉嚨生了20幾粒痱痴, 嚴重紅腫, 要10天才好, 這1 ...

我唔知手足口病係點?扁桃腺發炎會有高燒, 喉嚨白色嘅唔係痱滋,係潰瘍嘅(有濃)POKE.頸兩邊和喉嚨腫哂,睇唔到個吊鐘,都係要食軟體食物,之後慢慢結焦!

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-12 12:24 發表

謝謝  我都祝你小朋友早日回復, 應該都只係喉嚨痛的, 不要太擔心!
不過我囡身體係渣小小, 佢哩次感親都係從嗰位曾經去印醫院做義工的同學仔感染到, 個女仔只係咳咗2日就好返了, 我囡咳咗成個星期都未好返, ...

好多藥-加埋D肌肉貼........今次之個nurse 俾Strepcils佢!
嘩! 咁你個囡咪因禍得福?  學校有冇幫佢地打流感針呀?

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-12 12:28 發表

好似話boarding半夜係會熄暖氣的, 所以duvet都好緊要, 最弊阿囝哩次返去轉咗房間, 話比以前凍喎, 睇怕要叫佢買多一張duvet先得.

係會熄暖氣的, 但我見親個仔係房都係背心短褲或者打大赤勒!
‹ 上一主題|下一主題