用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼 vs 國際學校
樓主: islychiang
go

名幼 vs 國際學校   [複製鏈接]

halvard 發表於 17-12-1 08:49
回覆 maomaofafa 的帖子

當年係度狂讀狂背
yeah~ give me five! 完全同意! 呢個世代係諗點轉彎唔係你識(背)幾多野,問題天天都多日日變,以前既專才已經無辦法應付呢個世代,(識點樣)解難先係重點!

maomaofafa 發表於 17-12-1 18:17
我都好明白,當初我也是這樣。我自己喜歡理科,但是只有成績好的人才可以選擇。最後我又係焗住讀文科,沒有 ...

其實我未好深入研究選科呢個問題而IS會唔會自由啲野但最少dse係換湯不換藥,同以前唔差太遠不過直到AL程度,但有人都話其實IB難過GCE AL,打好基礎好難comment因為都睇你指邊方面,如果係語文我反而覺得IS好啲(唔計中文)

RunningPig 發表於 17-12-2 00:45
樓主講好多的是自理問題,其實是香港近十到二十年菲傭带大的問題。以我所見,無論在 LS 或 IS 都係個普遍的 ...
其實我期望我個仔可以做到強邏輯,good presentation skill 同good language, 其他咩科咩科除咗之後你要專一樣之外我唔覺有咩用,重有最重要係德育,係香港無咗幾十年既科目

RunningPig 發表於 17-12-2 19:05
依你的要求,而如果你的 IS 的中文夠好 (每人的要求不一樣,而我心目中只有 CIS,ISF ,SIS 的中文達標), ...
其實德育係外國既moral education,主要係honest,respect,ethic等等,其實個人覺得外國比華人教得重好,當然如果指倫理方面,外國標準同華人有根本既分別,外國走既係respect each individual,華人則用家庭做單位,好難話邊邊好啲,只係我buy西方多啲

babypig2017 發表於 17-12-3 00:29
如果我有能力,我會比小朋友讀is。
可惜是我沒有這能力。=)
想請問點解會選is?

3wa4 發表於 17-12-4 23:23
比小小意見,大仔在LS kindergarten 升左is k3, IS school 自己同小朋友也很喜歡,老師好有愛心,教嘅嘢同L ...
我個仔係我好懷疑佢有ADHD既因子(家族遺傳),所以我咁早就預備定國際學校,怕ls只會大家辛苦,我呢間我打聽番黎都係長waiting,interview都幾百個個種,唔算易入但當然唔係cis,hkis個種級別,但我個人唔係諗住1線頭,1線尾對我黎講已經好ok,而且直上小學,衰啲講起碼舒服幾年亦唔駛當ls唔得,到時is又無位我就人都癲;不過想問你ls k3係咪指is p1?
‹ 上一主題|下一主題