用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 時光倒流回到初小時
樓主: Rainy
go

時光倒流回到初小時   [複製鏈接]

like_travel 發表於 12-2-21 16:52
好想同大家分享一下 :選學校都是一條龍學校, 小學已比政府玩過一次過了六年又玩? ---> 唔單只比政府玩, 還 ...
唔洗咁灰喎!學唐唐話齋:我係邊度跌底,我就要係邊度趴番起身。退一步原來真係海闊天空!

like_travel  sorry, 唔係話你仔仔而家唔叻, 係想講您仔仔將來一定係一個好成功既人 !  發表於 12-2-21 17:47
like_travel  ohnono, 好人好事, 您個仔將來一定好叻 !  發表於 12-2-21 17:30
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 Rainy 的帖子

做乜要時光倒流,何不勇往直前。呢種玩意我覺得係一班公園阿伯好奢侈的玩意!
:verycold: :verycold: :verycold:

like_travel 發表於 12-2-22 12:06
elite student條路係難行 ---> it's a torture for parents. (be honest)
如果唔係elite student, 佢地條路重難行呀!elite student好多時都重有父母在傍,開心有人共享,倦極有人安慰。相反那些弱勢社群的小朋友,真係孤身走我路,那還有空間去時光倒流。

zashikibuta 發表於 12-2-23 18:19
點解要時光倒流?向前望先見到出口,與其係度想回頭,不如面對現實。就算再俾你由初小開始過,唔等於好過現 ...

我好鐘意你呢一句,好有意思。向前望先見到出口,向後望找到的只會係入口!

五歲仔 發表於 12-2-23 23:05
時光既然要回流, 不如回流未嫁時, 首先要嫁個有錢人, 仲要佢家族的基因要好, 未出生就已經胎教, 出生後進行 ...

當阿仔阿女睇到要出生後進行特訓,即刻又要時光倒流未出世時,因為佢地想揀過另外一個阿媽唔駛特訓,只需做一個好普通的好孩子,健健康康,開開心心和父母一起生活就夠了。

我覺得人們總是喜歡看別人成功的例子,不喜歡看別人失敗的個案。
失敗之後反省,又失敗的多不勝數。你看看當下的天之嬌子林書豪,他的聖經已被捧為金科玉律。他上年不如意的時候,晚晚一到夜欄人靜,兩眼總是含著兩行淚水,偏偏又成為人們鑽研的對象。你看看李嘉誠傳賣個滿堂紅有甚麼希奇!

講開讀書,我都要多謝阿仔以前的校長。他叫我們看書,但不要沉迷,因為一但沉迷就容易令人脫離現實,甚至變成逃避現實。其實好多小朋友都好抗拒返學、考試、溫習、練琴、人際關係或者係父母煩瑣的要求等等這些現實的事。既然讀書可以暫且抽離一時三刻,漸漸成癮。這方面家長要付上絕對的責任。

siu_to  我都無諗過呢個問題  發表於 12-3-8 12:00
VKwan  我都有呢種感覺,所以禁止個仔沉迷,但佢老豆成日縱容佢!  發表於 12-3-8 02:02
悠揚  謝謝指教, 無想過這問題添.  發表於 12-3-7 11:55

Ackl1002 發表於 12-3-5 17:59
閱讀這帖真令我獲益良多。現在我的小朋友只是幼稚園生,知道你們的想法令我從新計劃做父母的方法,真的感謝 ...

難得你小朋友還是幼稚園生你竟有興趣入來「升中派位」這個討論區。距離小朋友升中還有很長時間,這裡的家長大多是被升中派位的程序迫得瘋瘋癲癲的了。你去「日日睇信箱」一欄睇睇就知!

點都好,可以摸著石頭過河已比我們幸運不知多少了!

rinarina  其實而家考幼稚園都係日日睇信箱GAR, 知無?!  發表於 13-3-15 16:01
kaychung    發表於 12-3-8 12:09

VV媽 發表於 12-3-6 13:54
我見過一個今年讀中六的'書獃子',竟然話叫一個剛剛生完bb的媽媽,放低bb係屋企,
咁咪可以出來食飯.......
...
我見過一個今年讀中六的'書獃子',竟然話叫一個剛剛生完bb的媽媽,放低bb係屋企,
咁咪可以出來食飯.......>>>>>>>高分低能的典型例子。面試就係盡可能犀走呢班人。

你話他讀乜書>>>>>>>>詩篇!

motherotk 發表於 12-3-6 14:35
Just have lunch with my co-worker today, she has two young people working together in her team:

1)  ...

某方面跟我的見解吻合。而家d女仔的確比男仔進取、大膽、工作上較有系統。但女仔的行事作風,有陣時我就唔係咁欣賞。

是否已離題了。不明這關「時光倒流回到初小時」有甚麼關係,還要在升中版?
這樣的陳述個人對兩地教育以至學生在社會上的表現和見解不是在教育講場版討論更佳嗎?樓主是想讓各家長在升中後作一個回顧。「悟以往之不諫,知來者之可追」,正正就是樓主的目的!

motherotk  吹水都咁需要正軌講創意咪盞, yes, agree on your point! a lots of ideas come out of 吹水  發表於 12-3-7 18:49
csy_ma  Ohnono:假如您是老師,有創意而未學曉駕馭自己創意既學生響您手上,肯定冇運行……連響討論區吹水都咁需要正軌,講創意咪盞  發表於 12-3-7 12:37

假如您是老師,有創意而未學曉駕馭自己創意既學生響您手上,肯定冇運行……連響討論區吹水都咁需要正軌,講創意咪盞 >>>>>

正正呢個就係曾特首今天比我地示範--------對人嚴,律己寬。試想想,如果我地如果在這個版面講煮飯,談洗衫,果個後果會係點?BK唔再需要家事百科!我好難想像版主以後點去管理!我地以後用搜查功具,出來的答案不是想要的,徒浪費大家時間。

況且bk已經提供左一個好有創意的地方-教育講場,比我地去發表創意,點可以渾為一談呢?最諷剌的還不是剛剛說好要尊重別人嗎?

csy_ma  您可唔可以解釋一下您既論點?如:點解只有教育講場才可以講創意?我幾時"剛剛"說好要尊重人?講如何培養創意,點解可跟家長百科混為一談??   發表於 12-3-9 00:09
csy_ma  Ohnono:其實我唔係好知道您在這裡想表達什麼?有朋友app我問我事件始末,我確實一頭霧水。只能答佢係文昌化忌卦??  發表於 12-3-9 00:06

csy_ma 發表於 12-3-7 13:54
謝指教

"人人自有定盤針,萬化根源總在心,卻笑從前顛倒見,枝枝葉葉外邊尋"

總想信你的定盤針不可能凌駕於版規吧!

既然是離題了,我們不是要撥亂反正就可以嗎?為甚麼硬要說成是人家不喜你的態度?討論區從來就是瞎子摸象式的各自陳述,各自有觀點,亦各自有態度,但總得要配合主題。若然你不喜在教育講場發表,你還可在本版另闢主題,絕不可能騎劫人家主題變成另類立論!

真不明白,其身不正,何以立論!

like_travel           發表於 12-3-7 14:32

noplanner 發表於 14-3-2 22:13
回覆 ohnono 的帖子

真的,有前輩在EK分享是我們的幸運!

我會覺得小學的發展和根基比中學來得緊要。如果哥哥可以有這樣好的機會,應是值得考慮。妹妹在K1的戰績好難推算到K3時的情形。到時抽獎又沒有人知結果會怎樣,就算入到普通小學也不怕,程度適合讀得開心就得。如果成績好的話,還可嘗試插班往較好的小學。插班之事可能還是有點遙遠,到時適齡學童的競爭非常大,只是怕會拖累哥哥選一間好學校。

Yanamami  妹妹的變數還多呢~  發表於 14-3-3 07:52
‹ 上一主題|下一主題