用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 煩惱中,Cardiff 收左我個仔,應否轉校? ...
樓主: bb815
go

煩惱中,Cardiff 收左我個仔,應否轉校? [複製鏈接]

亞仔係南部一間學校從y10開始讀,今年讀y11,學校AL, Gcse成績並不特出,都是一般傳統英式學校,但亞仔在此讀書也不錯開,運動與成績也有進步,老師都很愛錫愛他,但之前我們抱著一試的心態去Cardiff College 考試,最後他成功可在今年9月入讀sixth form. 我們向學校提出退校,點知學校說他很大機會會被選入學校的牛劍課程,而且現在才通知按金退不了。Cardiff 成績係top,專功牛劍課程,課堂時數比較多,但始終係一間由補習社起家的學校(學校老師、很多英國人並未聽過有Cardiff 這學校)而且創校校長已離任,學校生活主要是讀書,運動及其他活動不多,大部份香港,國內學生,所以正在煩惱中,亞仔就話冇所謂,轉校會是一個挑戰,但去到這些精英學校,老師可能未必會知你係邊位,而且運動方面資源也沒有那麼多,請問各位有甚麼建議?
   7    0    0    0

喧嘩 發表於 18-5-4 16:08
俾我都唔轉, 讀得開心, 玩得開心, 又叻,做乜要轉, 目標都係升大學啫, 我寧願喺學校做最top, 都唔寧願去一間 ...

我都有咁諗,亞仔話去Cardiff 就好似係香港讀書咁,密集式課程,D 人勁,迫到自己冇得hea

bristol 發表於 18-5-4 16:13
Cardiff Sixth Form College 是一間補習社 (tutorial college),跟在深水埗/旺角商業大廈的大型補習社類似 ...

絕對同意

yyyy 發表於 18-5-4 17:20
當年阿女考到都無去讀!

點解冇去?介意說出最後去了那間?

lovenature 發表於 18-5-4 23:16
回覆 bb815 的帖子

樓主囝囝有冇心儀科目和大學?Cardiff 好似專攻 Medicine 嗎?會否考慮這點? ...

Cardiff 不收Art, 叫亞仔選理科,佢理科都可以,但對medi 又冇特別濃厚興趣,當然心儀牛劍、英、美等比較出名大學,所以試Cardiff 希望能增加入牛劍機會,點知現在學校又說以他的成績很大機會會入到學校牛劍課程,但始終都要等埋Gcse 成績出來才定到。。。

LAS01 發表於 18-5-5 00:22
好奇心驅使下,曾經到Cardiff 訪校,一看究竟。
校園比香港一般津校校舍大不了多少,基本上只有課室飯堂; ...

期待你的分享

回覆樓主

謝謝各位寶貴的建議,分析各樣利弊。今星期係exeat week,有了決定後就專心準備考好Gcse,勉得夜長夢多

Vivis 發表於 18-5-5 19:02
請問一般boarding school 都有專攻牛劍的課程?

有些學校是有的

freespeech 發表於 18-5-5 15:56
似一問學店,如接受此等學習,不如留在香港上補習班算啦!

bobbycheung 發表於 18-5-5 20:00
其實你嘅目標好明確,你話心儀牛劍、英、美等比較出名大學(但對medi 又冇特別濃厚興趣),希望入Cardiff 能 ...

謝謝你詳細分析,等我入去睇睇先

LAS01 發表於 18-5-7 13:42
Cardiff 學校設備的簡陋,眾所週知,但仍然吸引一眾有能力學生,物以類聚地接受高濃度學習模,專心去完成A- ...

只知道創校人之一已離開,但不知道已買了另一教育機構

smallworld 發表於 18-5-8 19:21
梗係唔轉啦

謝謝各位意見(emoji)仔仔説現校整體生活可以平衡體育、音樂及課堂,讀書氣氛除了精英班外其他的比較輕鬆,相對Cardiff 讀書氣氛濃厚,有壓力下可令自己會更加努力,辛苦2年,目的是可入到心儀大學。Cardiff 每星期課堂比現校多12堂,中午運動時數全用來上堂,已比一般中學上課時數多。仔仔說已體驗了2年寄宿生活,係時候注專讀書,咪當自己係香港讀書咁話

bobbycheung 發表於 18-5-8 21:55
無問題喎。了解清楚,經過深思熟慮,權衡利弊後作出決定,就已經足夠。決定後就不要 look back, 盡力去做好 ...

謝謝(emoji)但其實未作最後決定,正如你說,決定了就不要look back

dizidizi 發表於 18-5-11 00:03
我路過見到你嘅post, 有小小愚見,讀書係你囝囝,讀書都係人生嘅一部分,愉快嘅生活最重要,選擇權在他手 ...

其實佢心係吾想轉,因現校生活係平衡D,有運動有音樂,但他又想有好成績,他説有壓力下讀書會迫到自己吾可以hea,整體讀書氣氛會更佳,現還未决定下來
‹ 上一主題|下一主題