用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 大坑道真光幼稚園家長請進~
go

大坑道真光幼稚園家長請進~ [複製鏈接]

Re: 大坑道真光幼稚園家長請進~

我個女都係今年9月讀真光上午班,唔知會否同一班,我依家住杏花村。你地會唔會比佢坐校巴定有其他安排?

啤梨,
我上次註冊時問過,佢地話6月中會來信通知交學費同其他事情安排。我唸你都唔使打去問住!
你依家點安排你阿女的時間,你話比佢返預備班,除左預備班,有冇再返其他興趣班呢?

啤梨:
我個女依家就返緊英文playgroup,逢星期一、三(2:00pm-5:00pm);另外每星期二(3:30pm-4:30pm)就參加兒童音樂班,於5日18日上第1堂。

Thanks for your information.
See you there.

Dear 啤梨,
I have already received it.

Have you planned to let your daughter join some English class other than school?

啤梨,
我囡一樣編左"幼光班"﹐ 我地囡囡係同班同學呀!

By the way, I want to let my daughter keep joining the English playgroup, as I didn't see any native speaking teacher in True Light.  She also has music lesson once a week but not in Tom Lee.

啤梨,
我住杏花村,囡囡校車都係一樣路線(4號),真係有緣
我囡囡編為綠組4號喎,其實有何分別???

Swan,
想請問你小朋友有冇join其他課外活動?eg.英文
我有朋友話True Light英文唔係幾好, 叫我一定要join出面d英文班
叧外想問下白色外套若果有d有colour公仔可唔可以著返學呢?
唔好意思  

Swan,
我今日都有問外套有colour公仔可唔可以著返學,老師話唔好,一定要白色喎!冇辦法啦,又要買
Thanks你的提意,我會留意下學校的課外活動

啤梨,
我今日有留意,唔知妳係唔係姓"譚"呢?
係唔係兩公婆一齊同囡囡開學呀?

Hello, 各位媽媽
真係想分享下呢幾日迎新日
我覺得學校安排得好好,另我都放心阿女
好似茶點咁,第一日食三文治;第二日食香腸飽;而今日食餅乾
至少唔會日日係餅乾咁熱氣
另外,每班有三位老師對30位小朋友,平均1:10,都算幾好
但係都有d擔心校車方面,到全體開學果日,唔知個保母係唔係真係照顧到d幼兒班小朋友  

啤梨
Thanks!
容易睇好多

我依家都諗緊返英文班d安排,有d驚阿囡辛苦。早上返完學,下午又要返其他班;但如果唔學又驚阿囡d英文唔好,第時追唔上‥真係煩

我今朝同阿囡返學果時,我都唔知幾擔心;又驚佢下車唔記得攞書包;又驚佢唔識除安全帶‥‥總之係擔心
另外我發現唔係個個小朋友都纜安全帶,阿囡一上車我便叫保母同佢纜安全帶 :evil:
直到阿囡放學,一路行一路講今日茶點食"香腸飽";又話今日玩左"煮飯仔";跟住話唔知點解老師時時都要祈禱?? 我先至放下心頭大石

啤梨
呢個星期五阿囡都開始返第一堂英文班同普通話班。由於個老師係abc,等我睇下阿囡返得好唔好再同你報下料la
若果可以一齊返緊係開心d la

bb2001
我阿囡搭果架校車都有遲到呀,都差不多1點先到。

想請問下各位媽咪
知唔知道"教材套"幾時會派﹖   
另外,妳地有冇打算買課外書?(學校提議果d)

Swan
Thanks!

我都唸住訂d課外讀物,一d英文同晶晶果套中文。不過唔知好唔好。
我一向有買開給囡囡,但出便果d可以睇下好唔好先買,學校果d冇得睇

Charlotte_mom,
我知真光係私立小學(一條龍),而且學校係家長會果日已經話百份之百可以升上小學。原無意外,我都諗住比囡囡讀上去。其實有咩唔好呢?請指教
點解你唔搭校車要搭保母車啊?雖然校車唔係特別好  

Mrs. lee,
May I know how much school fee for True Light primary?

Thanks!

bb2001
我囡尋日架校車都仲係1:00先到
講到蚊,我呢幾日都唔記得同阿囡揸蚊怕水
不過就好彩冇比蚊咬。
你揸邊隻蚊怕水呀,好似話市面上有d牌子唔work喎

啤梨
我都有興趣,不過每星期只係上一堂就好似小左d :

bb2001,
其實我都有興趣,但係你有冇頭緒邊間centre?我呢排都仲搵緊。
原先阿囡返果間要遲到10月先開班,之前個先生係白人,依家果位係abc,我唔係咁想阿囡跟abc學,因口音始終冇咁正統。 :cry:

各位媽媽,
另外今日學校派左通告話招生,佢地有提到話有外籍老師教英文。究竟意思係平日上堂果時有教?定係課外活動先至有呀?
‹ 上一主題|下一主題