用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 激活英文小學 激活英文小學 pls join our discussion(part 2)
go

激活英文小學 pls join our discussion(part 2) [複製鏈接]

Hi

我小朋友將會明年09入讀 激活 p.1.  希望大家一齊o黎交流下或者有咩最新消息可以一齊講下傾下.

Tks

2    0    0    0

你好!  rabbitnping,

我本人就會較喜歡Gigamind啦!

其實你所講的情況, 未必是因為激小開放或者自由o的才會發生.  我就認為間間小學都會有此情況, 只不過係你見到定見唔到o者...小朋友點會唔玩呀?   

Tks/dlh525

原帖由 rabbitnpig 於 08-10-31 10:42 發表
你們覺得激活好些或是李宗德好些,兩間都收了我仔仔,但上次我去面試激活時,我不知是否學校的學生較開放,學校約了我與仔仔在敦學後面試,在等候的過程中見到放學的學生互相追逐之餘,還在彈紙,還彈到我與仔仔。所以現在很矛盾,都 ...

Hi sumheima,

多謝你告知情況....不過都冇諗啦!  因為真係like Gigamind及對此校有信心.

Tks/dlh525  

原帖由 sumheima 於 08-10-31 01:01 發表

關於P.2流失學生的問題,我想有人誤傳了:今年開學後只有兩位前P.1學生走了,其中一位是上年5月入學的外籍生,只讀了2個月,相信是回外國的暫讀學生吧;真正離開的就只有一位!

相反今年很多班級都各加入了數個新生;而P. ...

想請問下大家對Gigamind的網頁有什麼意見?? 認為有什麼需要更新及加插呢??

原帖由 nscwong 於 08-11-4 00:02 發表
A page to show which secondary schools have admitted Gigamind's students

refer to this page
http://www.gigamind.edu.hk/PRI/Newsletter/07-08/GGM-080715.pdf

Hi HJ6153/nscwong,

其實唔係我ga功勞, 係我地大家ga功勞.  因為webmaster 回覆是由於收到好幾位mama 要求開 激活小學. 所以就決定即時開於小學一覽了.

Thanks!

原帖由 nscwong 於 08-11-5 18:33 發表
Why didn't he/she?  I just sent the webmaster an e-mail asking them to open a forum for Gigamind.  That's it.

Hi nscwong,

咁你可唔可以講另外一間學校係邊間呀?  可以大家一切分析下.

dlh525

原帖由 nscwong 於 08-11-5 18:34 發表
Thanks!  You seems to know a lot about Gigamind.  I just received an acceptance letter from another school.  I though my som couldn't make it.  I don't know which one to choose now.

我都曾考慮過報, 但最終都放棄了.  因為實在太遠!  學校8:00am上堂, 如果我地lee區上校車時間應該要6:00am幾上車..太辛苦啦!!!

原帖由 nscwong 於 08-11-5 23:07 發表
Tsung Tsin Primary School And Kindergarten, Main Stream.  I prefer Gigamind but my husband prefers Tsung Tsin.

其實都可以睇番Gigamind 今年的升中成績都唔錯.

你可以嘗試再傾下, 大家出發點都是想小朋友好o者!  TT確實名氣大些, 但相對壓力及競爭都一樣大.   

原帖由 nscwong 於 08-11-8 00:45 發表
Agree.  But my husband just think TT is better known.  I may just say it's too hard for a boy to get on bus at 6!  Otherwise, we'll have to move.  I hate living in Kowloon.  

今日學校通訊話 09/10 p.1 ~ 收form收到 11月17日, 再入form申請都暫時是 wait list.

請問大家是否已決定比小朋友入 Gigamind 讀 09年 p.1?  我自己就應該係啦!
不過, 我做了一個小小資料比較是關於天水圍/屯門lee3間直資/私小的.  大家可以參詳下及如有不正確, 請更正.  Thanks!

激活
校舍: est. 5000sqm
校內語言: 限制英語及普通話
教學語言: 英文 / 普通話
小班教學, 約15-20人
班主任: 1人/班
NET teacher: 2
上課時間: 9:00am-4:00pm
午飯時間: 12:30pm-1:10pm
上課節數: 9/day (35mins)
測驗: 0 / 考試: 2

李宗德
校舍: est. 7000sqm
校內語言: 冇限制
教學語言: 英文 / 普通話 / 廣東話
小班教學, 約30人
班主任: 1人/班
NET teacher: 冇
上課時間: 8:00am-3:30pm
午飯時間: 1:05pm-1:45pm
上課節數: 8/day (45mins)
測驗: 0 / 考試: 2

保圓
校舍: est. 3500sqm
校內語言: 冇限制
教學語言: 英文 / 普通話
小班教學, 約30人
班主任: 2人/班
NET teacher: 8
上課時間: 8:30am-3:15pm
午飯時間: 12:15pm-1:15pm
上課節數: 6/day (45mins)
測驗: 2 / 考試: 2

Hi cckmami,

請問你小朋友是否明年入Gigamind讀 p.1??  大家可以一齊傾下及交換意見.

原帖由 cckmami 於 08-11-17 23:41 發表
多謝您的資料, 好清晰的比較 , 唔該晒!
原帖由 dlh525 於 08-11-17 23:18 發表
請問大家是否已決定比小朋友入 Gigamind 讀 09年 p.1?  我自己 ... [/quote]

Hi MichelleYan,

08/09學費: HK$4,580/mth (11期)
什費: HK$3,600/yr

interview時校長都有講已申請直資及正等教署批適合校舍, 但時間表暫時確實唔到因為需要睇教署何時提供適合校舍.  

原帖由 MichelleYan 於 08-11-18 12:32 發表
Hi,
   我想問吓激活小學現時學費幾多?有冇其他雜費?聽講遟d會轉直資唔知幾時?如真係轉直資會唔會搬校舍往其他地區?

Hi cckmami,

多謝你分享.   你所提及的3點都正正是我想要的.  再補充少許是激小的上學時間及鼓勵閱讀等都是我較喜歡的.

但我都想請教下你覺得激小整體英語環境是否ok或達到你的要求?  因了解過激小現時只有兩位Net teacher及不知是否足夠?  因全校都有p.1-p.6都有12班及只有中文科是普通話教學.

原帖由 cckmami 於 08-11-18 23:39 發表
Hello HJ6153,

要評論一間學校的好與壞, 其實真係好睇家長本身的取向, 取向可以係小班教學、愉快學習環境、全英語及普通話教學
, 而上述各項正正是我的期望。

到目前為止, 我的小朋友每天都很開心地去返學, 每天放 ...

Hi cckmami,

真係非常多謝你的詳細解說給我更了解激活多些及更喜歡此校.  希望大家保持聯絡, 多多指教.    

原帖由 cckmami 於 08-11-19 18:56 發表
Dear dlh525,

我很滿意激小整體的英語環境, 自從入左呢間學校, 我小朋友的英語真係進步左好多好多, 首先, 唔會一見到一段英文就抗拒左先啦, 平時可以用英語對答啦, 我如果有時用中文問佢, 佢會好自然咁有時答番英文 ...

Hi miffy3005,

我唔肯定插班的面試方式是否與p.1的一樣.  不過都可以約略告訴你.  是校長親自負責interview的, 家長可以與小朋友一起入校長室, 會先叫小朋友畫幅畫後問小朋友的畫內容, 跟著用英文問了一些日常問題及問了大約30幾個英文字(有圖), 問完後就用中文跟小朋友傾計.  之後就會同家長傾計談學校方針及我們查詢等等.  大致上in p.1時是這樣.  

**如有不正確, 請其他mama幫忙更正.**

你可以入激小的web site睇睇, 其實佢地都有參加不同比賽.  是否多就見人見知.

是否可以告知你為何會有轉校打算??  TM那間不好嗎?

原帖由 miffy3005 於 08-11-19 21:48 發表

我都想阿女轉過來插班, 佢而家在屯門的直資學校讀緊p2, 面試時會問d咩呢? 1516好難決定, 下學期插班, 定係等p3先轉呢? 但阿女又話唔捨得d同學.
請問學校d老師會唔會成日轉換?
有冇參加校際比賽? (如朗誦節等) ...

Hi pigmei,

你好!  是否可以了解下你為何要轉校.  因為我都有朋友的小朋友來年會入讀屯門的直資學校.  所以想了解下.  

Thanks
dlh525

原帖由 pigmei 於 09-1-3 18:49 發表
Hi, Miffy3005,

我囡囡都在屯門的直資學校,我想是圓玄吧,請問妳why要轉呢?我都想轉呀!又係1516,請分亨下

Hi 各位mama,

牛年快樂!  身體健康!  心想事成!  

dlh525

其實我覺得冇特定的.  是校長自己負責面試, 1對1, 所以好睇小朋友當時的面試表現.  不過, 校長都好注重英文程度, lee方面加強些囉!  

原帖由 vitokwan 於 09-1-30 12:15 發表
請問你哋啲小朋友在那一間幼稚園讀?  因為我都想俾我的囝囝讀激活or李宗德小學, 想只邊間幼稚園的學生佢哋會喜歡啲!!  
‹ 上一主題|下一主題