用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢? ...
go

已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢?   [複製鏈接]

俾我都会魚与熊掌~KTS係好happy, 环境学術理念同方針都好好,不过学費超貴,亦無人知个小朋友六年後会去SPCC HY GH MCS定邱佐榮 銀禧 顏宝齡或李国宝. 不过天神話虽guarantee入SMCC又有d非人生活,無左自信教育。就算SMCC今年DSE麻麻,但点都叫SMCC. 俾我係楼主都会心大心細。

主要睇楼主承担风險能力,弱既就天神~有得必有失,無法子。

宮二 發表於 18-7-28 12:17
每年有多少人放棄龍中,轉讀其他直資私校?
根本上係永遠永遠永遠都有人辞官歸故里,有人漏夜趕科場。不断会有人放棄龙中去考直私,亦有考到直私再叩名津,永無止境。唔係乜野出奇既事~

hkpapa852 發表於 18-7-28 18:09
有KTS offer去叩天神,叩完收你又要諗?咁不如放咗天神

天神唔洗錢又-條龙,值得叩。叩唔到就叠埋心水,叩到先心大心細,人之常情。我諗不如先take天神offer, 再小二試插DGJS, 禁就可以讀happy school. 插唔到都有得升SMCC做backup, 禁穩陣d.至於KTS又係幾得人鈡意,不过世事係有取捨,opportunity cost也~

QQ2018 發表於 18-7-28 21:38
多謝Yanamami 和各位前輩意見,做父母有時可能會心多,都只是希望替子女選得對。我們會take 天神offer, Mon ...

記得keep住成績考小二插DGJS
揀好就勇往直前唔好諗番轉头,打好手上既牌好了~

siden 發表於 18-7-28 22:46
插班入得去嘅都不是池中之物。

Handle由中文轉英文台係要花啲時間,但多数冇問題。
性格问題吧~我女中一先入,最好朋友果两个都係JS的。

sukitelfold 發表於 18-7-28 23:58
絕對同意!

KTS要鬥錢、策略、小朋友資質、家長貼身/心,少一樣也難突圍!

所以咪話opportunity cost. 我个人性格心口有个勇字,所以从來唔担心無中学backup, 更無諗过两个女六年後係乜料子,所以得果15分,考到KTS就大抽獎只填-间,入唔到就叠埋心水入KTS, 義無反顧,連叩门都無。
不过家下升中人数逐漸回升而且KTS学費又越黎越貴……

sukitelfold 發表於 18-7-29 00:18
KTS資源、時間投放多及高,但上至校長、下至班主任,交足貨,加上家長自己有要求,加補品,對小朋友考中學 ...
如果唔係100%上中学部既,我从来唔会叫龙,就唔知点解坊间会叫乜東東“半龙”。

sukitelfold 發表於 18-7-29 00:25
除了學費貴之外,訓練班學費也出名貴過人,某D項目,明知教練搵家長笨,校方年年收投訴,也冇處理!

可能 ...
哈!我乜訓練班都無參加过~細女連樂器都無学~

beagoodman 發表於 18-7-29 08:55
支持你最終揀天神。事實上,大部份在KTS讀足6年的女仔都考唔到ST MARY或以上級數的學校。天神的叩門試岀名 ...

我諗KTS賣点(楼主唔捨得既野)係愉快既校園生活,自信既教育,輕量功課測考默,而唔係其實亦唔算太彪炳既升中成績(同SFA APS比)。

MrBeast 發表於 18-7-29 08:33
身邊一kts 例子,上半年有時撞到見佢都愁眉深所,最後都有b1英中offer,先見佢開心返,我相信選kts 大多會o ...
天神係唔efficient地谷,谷到無哂学习兴趣。

AS1210 發表於 18-7-29 12:35
你又知?你是用家嗎?何出此言呢?
得罪了……不是用家,近親係而矣~

beagoodman 發表於 18-7-29 11:01
KTS 教快的速度好似比天神還要快(有錯請指正),算唔算谷?
至於愉快學習丶自信等,以KTS 的收生來源丶學 ...
就係band2/3学生都唔会觉得自己好“失敗”,就係自信教育有成效既表現~

retriever 發表於 18-7-29 13:30
你校友都話超貴?! 你係K記檔台躉喎?
係EK內都知我係KTS粉,感謝KTS既-切,但亦係实說实話既人,均均真真。好就好,唔好就唔好。唔会硬推亦唔会玻璃心~

siden 發表於 18-7-29 13:39
呢個post令我回憶起一件舊事:

我有個朋友,個仔讀沙田區四大龍頭津小之一,三次呈分試全部級十內,肯定ba ...
當然~

不过我相信你朋友个仔既叩门能力-定相當唔错。最後都係林漢光?

retriever 發表於 18-7-29 13:42
VERY GOOD。

最怕D 護法。
SC又係貴到癫,好彩果时多年無加过学費,到我女K3果年先加,捱左-年~

siden 發表於 18-7-29 13:45
佢好命,當年係最後一兩年未開始有君子協定
最後叩入band1b培英
所以有实力就係有实力~

siden    發表於 18-7-29 13:51

beagoodman 發表於 18-7-29 15:31
不過現實中,唔係因為不但尾嗰三分一,連尾嗰三十分一都一條龍直上St Mary而今很多人趨之若鶩嗎?

如果KT ...
天神最尾既升SMCC......我成日話,升中只係另-个故事既开始,唔好开心得太快。莫講話天神最尾果个都上SMCC, 係EK有唔少帖家長愁爆,因為band1邊緣人中六合彩抽到1A校,水平唔夠跟得辛苦……band1尾入1A都辛苦,我想像唔到天神最尾果d係SMCC既日子係咪值得开心。係KTS尾果批,起碼係入合適自己既中学。

1998Ruby1998 發表於 18-8-2 00:03
回覆 宮二 的帖子

鼓勵閱讀,很多學校都一定會。

哗~~進化到禁正!我女果时都無接觸过IPA, 真係-日千里……老实講,我都唔知d女英文点学番黎,反正係輕鬆学~我養到佢禁大都未听过佢講英文,直至畢業礼上演drama, bilibala, 我先知原來佢可以禁流利,感觉好神奇~

retriever 發表於 18-8-3 12:36
好奇,同中學兩小學,天神跟瑪莉係咪一樣非人?
當然唔-样啦~瑪小会惊脫龙嗎?

tonywcc 發表於 18-8-3 15:06
即係親生女會輕鬆少少?
我唔敢乱答,因我只識人讀天神上SMCC.
‹ 上一主題|下一主題