用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一交友問題
go

小一交友問題 [複製鏈接]

小一交友問題

各位你面點教小朋友在學校交朋友架

Re: 小一交友問題

我都好想知. 我個仔成日話係學校好難識好朋友(但佢話一齊玩嗰d就有好多, 不過唔算係好朋友). 佢話 : 想同佢做朋友嗰d同學, 佢又唔鐘意. 但佢想做朋友嗰d同學, 佢又覺得人哋唔so佢.

係唔係所有細路仔都係噤 ???

係路我吾想佢燮孤觸精
該用戶已被刪除

各位:

我o個女都係咁,有時真怕佢係"獨家村"??是否獨生子女才有這問題。

beast_jojo

我則剛剛相反,我細女在學校好多朋友,由幼稚園至小六都識好多,而這兩晚仲收到個六年級姐姐的email.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

我個女就快升小一, 佢係k3只是與1-2個小朋友玩耍, 平時無乜so人地, 諗緊佢升小後唔知會點, 又怕佢俾人蝦唔夠擔出聲...唉!

我諗都係睇性格,唔洗幫佢啦!
有D人較內向,又唔主動,咁梗係會少朋友,正常架!
你諗下自己細個既時候咪又係咁,慢慢就會ok架啦!

王國長老

呢樣要小朋友自己慢慢學,
點樣同人地打開話題既。
我仔係獨生子但交友絕無問題,
一至六年班佢都有Friend 既,
如果比較慢熱的,
小息同D 同學一齊食野,
如果大方到請人地食的話,
咁樣好容易一路食一路傾囉。

There is a book called Father's letter to their son/daughter.  It teaches many aspects of character building.  The peer group of a child is important.  Proper guidance from father and mother is more so.

We teach them by our example.  How many friends do we have and how do we treat our friends.  They learn by imitation :)

麟媽媽 寫道:
如果比較慢熱的,
小息同D 同學一齊食野,
如果大方到請人地食的話,
咁樣好容易一路食一路傾囉。

係呀我仔都係咁,有時會比小食佢帶返學校,小息時同d小朋友一齊食,有時佢無帶小朋友就會請佢食,一齊分享零食一齊傾解,佢o地都唔知幾開心
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

好提意

小一家長,你們是否教仔女一放小息第一件事去廁所先玩?仲有咩事要注意?例如D野食晒,D水就未飲晒

可以找老師談談, 請老師安排一些較友善的同學坐在他的身邊. 食物當然可以幫助他和其他小朋友多些一起, 但不是一個最佳的方法. 看看學校有否一些幼童軍等活動, 多和其他小朋友一起玩集體活動, 可以有好大的幫助.
‹ 上一主題|下一主題