用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田幼兒園
go

沙田幼兒園 [複製鏈接]

沙田幼兒園

可否俾些意見:
家住第一城, bb 2006年6月足2歲, 打算 8/9月入N1.  因夫婦2人均全職工作, 家中只有1印傭照顧bb .
應如何選擇以下各校:

(1) 廣源靈光幼兒園 (全日班) ~$2400 / (半日班) ~1300 (已交留位費))
(2) 第一城嘉徳麗 (半日班) ~$2000 (校方要求下星期交留位費)
(3) 花園城真理浸信會榮光幼兒園 (全日班) ~$2500+
(4) 駿景園樂基 (半日班) $3xxxx

Re: 沙田幼兒園

sunshine0613

我仔仔現在讀緊(3)花園城真理浸信會榮光幼兒園 (全日班)-N1
每月$2,900.00 無任何雜費, 至現在對此學校都幾好, 仔仔2歲時讀過其他幼兒園, 但成日喊, 仲驚左返學添. 跟住轉讀此學校, 開頭仔仔都不願上學的, 但學校老師好有耐性, 仔仔讀左一個月, 鍾意返學, 鐘意老師仲介紹同學仔比我識添.每日唱歌比我聽.
而N1一班大約15個小朋友, 但有2個老師負責看管, 仲成日有個EE跟尾, 所以每個學生情況, 老師都一清二楚, 而老師都好主動聯絡家長, 小朋友學校情況, 一有唔對路, 立即溝通.

moon tsui   

moontsui,

聽你講幾好.  我上個月已報名, 但要2月份才面試, 現在完全唔知收唔收.

我去學校睇過, 到好通爽(會開window, not only air-conditioning), 但要上2層樓梯, bb得2歲, 怕唔怕?

sunshine0613,

我和你的case差不多,嘉徳麗我都交咗留位費,而靈光就約咗下個月interview,另外我報咗大圍明愛,應該3月才會通知interview.我都想睇下仲有無其他選擇。   

sunshine0613

上2層樓 ~ 無問題架! 比小朋友行多d樓梯仲好啦! 當練氣.

我住愉田苑.你現在去那裡讀書呀...我都好多心呀.大家研究下

醒目開學勳章

其實我係新手媽咪
真係唔知邊間幼兒園好呀
d人話田家炳幾好
bk媽咪點睇呀?

我個女女報了啟思(帝堡城), 亦正考慮廣源靈光

HI 媽媽

頭先我去了云靈光幼兒園..但我真是接受不到距離.因我頭先是在公司(石門)坐巴士去参觀..太遠啦..如果這間是九龍塘名校.可能我真是會日日甘辛苦和BB去返學.所以我決定不選擇這間.又再想第2間沙田幼兒園..大家媽媽去試試路程先再決定啦...可能我去沙角村基督教宣導看多一次.因這間環境好似幾好.因我第一次看見這間學校外觀window有防蚊網.好似好安全.但我未入過學校看過.真是想入去看看.

我想選擇幼兒園 (n1)應先選一些比較近一點, 到k1再按心水去選

[quote]
sunshine0613 寫道:

聽你講幾好.  我上個月已報名, 但要2月份才面試, 現在完全唔知收唔收. 放心啦,佢地實收嫁

去學校睇過, 到好通爽(會開window, not only air-conditioning), 但要上2層樓梯, bb得2歲, 怕唔怕?
一樣放心啦,在大廈有電梯到平台唔駛行上樓梯嫁.

我現在都是這樣想.所以我決定去基督教宣道.你bb有幾大呀

王國會長

slau:

我都係同個仔報了啟思,已收了,你個小朋友今年九月讀?

Dear Selina,

我個女女18 個月, 2006年8/9月讀n1, 應該會做同學仔.

Hi, can anyone comment on 駿景園樂基? Thanks

sunshine0613 寫道:
可否俾些意見:
家住第一城, bb 2006年6月足2歲, 打算 8/9月入N1.  因夫婦2人均全職工作, 家中只有1印傭照顧bb .
應如何選擇以下各校:

(1) 廣源靈光幼兒園 (全日班) ~$2400 / (半日班) ~1300 (已交留位費))
(2) 第一城嘉徳麗 (半日班) ~$2000 (校方要求下星期交留位費)
(3) 花園城真理浸信會榮光幼兒園 (全日班) ~$2500+
(4) 駿景園樂基 (半日班) $3xxxx

我個小朋友都讀緊花園城真理浸信會榮光幼兒園,校長,老師甚至嬸嬸都好有愛心.

我起初都怕日日行2層樓梯太辛苦,後尾開學後發現原來小朋友著住校服可入大廈搭lift,佢地有個叫"陽光小寶寶"ge免費playgroup,你可以試o下環境!

moon tsui, mow :
我囡囡都響真理浸信會讀左兩個月,
可能我地 d 小朋友係同學仔呢.......
我都同妳地一樣,覺得呢間唔錯呢
我個囡好快適應添,我女本身都好痴身下
而家都好獨立,聖誕我出 trip 幾日
得佢爸爸湊佢都 ok ,以前唔得架
校長都有問佢有無扭,我話無。
如果平台個泳池夏天可以比小朋友游水就好 lu.....

hi all,
我都打算比我囝囝報到n1, 但我仲未搵到, 因為佢太細唔想佢要撘車返學放學.....但我住大圍..大圍得明愛同埋海福幼稚園...明愛就話要等到3月先interview, 而海福就話會實收...但就環境麻麻地咁....細左d....。大家可否比的意見。thx~~~

請問由大圍撘車去花園城可以坐咩車呢??
請入黎睇吓啦!!! MO仔的相簿

我都是住沙田呀.我現在想有2間選擇.1)基督教宣道會幼兒園
2)浸信會(花園城)幼兒園.我都是在選擇當中.但聽好多媽媽意見.就好似2好多人去.但我又去過沙角村(1)學校都好似好好.真是難選.

貢獻勳章

我住大圍呀
我同女女報了
救世軍禾輋、
救世軍禾輋乙明
同顯徑愛隣幼兒園

不過救世軍2間的no好後
可能都是入愛隣讀^^
(2月好似有一個playgroup俾1-2歲bb玩,free
在星期六,我一定去玩)

聽完你地講,我會叫我99去浸信會看看,
因o個度近太婆home~~^^
‹ 上一主題|下一主題