用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無St Cath. 用家可以分享一下?
go

有無St Cath. 用家可以分享一下? [複製鏈接]

我睇到隔離有樓主問學之園真係咁好?令我都不敢想問咁多人去考既St Cath,又真係咁好?

真係想知佢K1每年收600-700個學生,其實每班會有幾多個學生?老師又會唔會無咁多時間同家長溝通?(因為有啲會定期與家長講下小朋友在校情況)

除咗語境好,考神小有啲幫助外,其實呢間學校仲有啲咩優勝之處呢?尤其是關於小朋友發展、教材、老師、課外活動、升小支援等。

其實見到有好多用st cath同其他學校比較既post,但詳細討論間學校既post就好似無乜,希望路過用家可以分享一下,我估都有好多家長想知。

謝謝分享!
   1    0    0    0

Lh 2019-2020神校率,跟sc 2017-2018相若,
期待sc 2018-2019及2019-2020成績

回覆樓主:

一直聽坊間講SC既小朋友英文好、好有自信又presentable,但實際上教學上有咩特別優勝之處好似冇乜好實際例子。見到有家長好想小朋友入SC,最終收到reject(定係waiting?唔清楚)會傷心到響自己公司喊出嚟,但係問佢點解咁鍾意SC連佢自己都唔知。係咪因為名氣?揸住呢個名去叩門會多啲勝算?

Btw hearsay有SC老師寧願比自己個女讀LH都唔揀SC,因為SC一班實在太多人未必照顧得晒。(利申不是LH/SC用家)

lavender_mum 發表於 20-5-16 16:56
一直聽坊間講SC既小朋友英文好、好有自信又presentable,但實際上教學上有咩特別優勝之處但冇乜好實際例子 ...

係呀!我同你諗法一樣呀!我絕對相信呢間係一間好學校。不過,我諗大家都想知除了語境、傳統學校、有名氣對考神小叩門有幫助外,仲有啲咩優勝之處呢?網上真係好少睇到啲實際例子。

我都想知,唔知有冇用家願意分享下
‹ 上一主題|下一主題