用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS VS ESF
樓主: AJ111
go

NAIS VS ESF [複製鏈接]

NAIS喺大家心目中好似普通, 係因為太新無咩報導定有其他原因? ESF我聽聞而家師資較hea, 好似較以前求其!

K1呢兩間, 大家會點揀? NAIS就一條龍到中學, ESF可能升小學又再煩過~
   3    0    0    0

回覆樓主

我暫時兩間都有offer, 所以有D掙扎! 好驚揀錯第一步, 因為我地仲有個細既, 所以要考慮清楚~

不過background係我同老公都唔係native speaker, 亦無外國passports, 諗緊ESF會唔會容易融入D, 定係入NAIS接觸多D唔同國籍既人擴闊視野?

donng0411 發表於 18-7-14 00:54
融入要睇小朋友本身性格,同讀邊間冇乜關係,另外,對中文音樂stem呢d科有冇要求?因NAIS呢d科都係賣點,比 ...

你講出重點! 我一直介懷NAIS大部分家長及學生都係外籍人士, 有時想交流情報或參加活動時好似無咁投入! 雖然一般英語對答絕對無問題, 但一諗起要成日social就有些卻步!

我明白我咁講好似有D膚淺同矛盾, 明明讀IS係想小朋友接觸更多, 眼界更廣闊, 為將來去外地升學作出準備, 但不得不承認這一點都係我其中一個考慮因素!

回覆樓主

多謝大家一起交流心得!

朋友口中話ESF師資既hea, 並不是指佢地既質素, 係因為ESF唔係小班教學, 老師未必可以由孩子出發及一一兼顧! 當然大部分學校都係咁, 不過NAIS反而凡事係由個別同學做主, 呢方面係值得欣賞~

Valerie_bb 發表於 18-7-22 20:14
Year 1 ESF一定難考過NAIS (唔係話NAIS唔好), 只係ESF要收番哂自己幼稚園學生,外來生機會好低。但NAIS會易 ...

多謝你既意見呀!

經過多位朋友既意見, 我地都偏向ESF多D! 一來校舍配套較完善, 成績都有肯定!

我地住港島區既, 希望競爭相對少D :)

sammypsng 發表於 18-7-23 18:34
樓主需要考慮萬一上唔到 ESF 小學有冇 plan B. 其他國際學校可能要 waitlist 一兩年先有位,如果返本地幼稚 ...

我都有考慮呢個問題, 萬一唔收真係暈低! 不過好似95%直升小學, 我估唔係太差都應該會收啩~
‹ 上一主題|下一主題