用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 可否分享一吓大家既經驗
go

可否分享一吓大家既經驗 [複製鏈接]

可否分享一吓大家既經驗

我仔仔而家返緊N1, 早上時間經常話唔返學又哭, 好啦, 返到學校啦, 又好唔開心, 不過係頭一段時間, 但茶點時候之後, 就好似變咗另一個人咁, 好鬼active, 好多野講, 不停咀, 應講或唔應該講既都會講, 總之前後就好似兩個人咁, 老師同我地都唔知原因.

另外, 可能連續病 咗一段時間, 間斷返學, 仔仔就算返咗學, 都會想法子令自己第日唔洗返學, 咳就冇可避免, 但仔仔會令自己咳到嘔, 冇嘔都要作到有, 成日要d 嬸嬸抹地, 就算仔仔有幾可愛, 有幾得人鍾意, d 嬸嬸都會覺得煩同該人曾.

問仔仔原因, 佢就話唔鍾意讀緊lay間學校, 鍾意唱歌仔果間, 即kentville (考試當日要唱歌). 但kentville 要九月先開學; 而且佢放學時係極之開心, 睇唔到佢幾唔開心, 總之返學時同放學時係2個人.  本人亦相信就算去到kentville, 亦不表示同樣事件不會發生.  

請問有冇方法或suggestion??

Re: 可否分享一吓大家既經驗

gordon:
妳囝囝返o左學幾耐? 係咪讀全日!
我個仔初時都係咁, 足足成個月先適應! 我識有個媽咪, 佢話佢個女返N1時都係, 但佢係讀全日, 後來轉半日就好好多!
雖然我個仔而家叫做適應o左, 但開學咁耐都唔鍾意著套校服(但運動服佢就肯著 ), 次次都好扭計, 仲喊到嘔o添! 後來我朋友教我拎套校服返去比Miss同佢著, 試過又真係掂! 雖然今朝佢都仲係喊到嘔, 扭o左半個鐘, 但最後都著到上身!
我最初都驚佢係咪唔鍾意間學校, 入去之前喊一輪, 入到去就坐埋一邊, 但返多一兩個月佢就唔同晒, 我o係出面見佢仲玩得好開心o添!
所以如果妳個小朋友係o岩o岩返幼兒園, 我諗妳要比多d時間佢, 因為有d小朋友真係比較慢熱!
唔o使太擔心o既! :wink:

Re: 可否分享一吓大家既經驗

gordon

我個仔由9月開學喊到而家呀,係上星期先開始無喊。
他每朝就扮肚痛,係
‹ 上一主題|下一主題