用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位可否給d意見
go

各位可否給d意見 [複製鏈接]

小朋友快28個月大,懷疑有自閉傾向,約左母嬰健康院e個月28號見醫生。通過論壇上得知見醫生也是幫忙看需不需要去做進一步評估。聽說這個過程要好耐。聯繫了領思,不知道領思的評估點呢,系咪同母嬰健康院介紹的一樣啊。
   0    0    0    0

回覆:zhfl729 的帖子

如健康院轉介去CAC就要等6至9個月的,私人快及有幫忙排政府服務的,請問你仔仔有咩特徵及行為令你懷疑有自閉傾向?

我仔仔表現:叫他不理你;很少眼神交流;不喜歡和小朋友玩;情緒容易激動;自言自語,重複我們大人的話。

你仔仔有冇返N班?

轉介去CAC做評估都要6至9個月,等這段期間搵私人機構做訓練不要浪費黃金時間,你仔仔有咩問題及弱項就做咩訓練,例如言語遲緩多數影響社交就參加小組及言語治療,行為上更加靠訓練來改善,你係屋企一定也要多做眼神接觸,你同仔仔講野前拍一拍佢同佢視線一樣高眼望住佢眼才講,日子有功的,另外叫佢佢唔應,首先我地改下壞習慣係佢地後面叫是不好,行佢面前叫。努力試下,要先靠自己親身教別依賴別人教。

回覆:unfunny 的帖子

多谢unfunny概回复啊!我仔仔目前还沒返乜班。佢系大陆同妈妈公公婆婆住 我系香港做也 而家唔知系大陆定系香港参加培训 香港收费好贵 而又担心大陆培训不专业

‹ 上一主題|下一主題