用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 百發百中至會收?
go

百發百中至會收? [複製鏈接]

小一面試考的題目, 小朋友係咪要百發百中至會收, 假設佢普通話(or 其他)唔係答啱晒, 可能有D問非所答的話
係咪=無望
   1    0    0    0

醒目開學勳章

有d問題本身無標準答案,純粹睇小朋友反應
唔駛諗太多,有禮有自信都好重要!

答錯或唔識答都唔緊要, 最重要係點樣應對

醒目開學勳章 王國長老

對, 學校問既, 小朋友未必會識晒, 但態度亦好重要, 肯試+虛心請教, 分分鐘仲得人鐘意

MCLIAN  同意  發表於 13-3-5 17:42

咁係咪教佢如果唔識答, 誠實說: 對唔住, 我唔識答

仲有咩說話可以教定佢

回覆:百發百中至會收?

我個女一唔識答就亂答,成日要提醒佢唔好咁

引用:小一面試考的題目,+小朋友係咪要百發百中至

原帖由 soscho 於 13-03-04 發表
小一面試考的題目, 小朋友係咪要百發百中至會收, 假設佢普通話(or 其他)唔係答啱晒, 可能有D問非所答的話
...
問D嘢,無答案,無準則.....試過3 in 見校長.......校長問我仔:小朋友,你叫咩名?.....我仔答:我叫XXX....校長問:你個名好多筆畫,難唔難寫?.....

引用:咁係咪教佢如果唔識答,+誠實說:+對唔住,+我

原帖由 soscho 於 13-03-04 發表
咁係咪教佢如果唔識答, 誠實說: 對唔住, 我唔識答

仲有咩說話可以教定佢
我個仔有次 in, 考文字與圖片配對,其中一組文字是啓德機場. 我個仔同老師講"但我未去過啓德機場喎,我都未出世". 老師想了一下然後回答"咁好啦, 我比過第二樣你揀啦".
(這是我個仔 in 完告知我的)
結果是可以2nd in....

Parisienne  啟德?唔係掛!佢唔好問荔園遊樂場??  發表於 13-3-9 07:31
喵媽  真係好叻喎!  發表於 13-3-6 17:36

hadwinboy 發表於 13-3-5 00:39
我個仔有次 in, 考文字與圖片配對,其中一組文字是啓德機場. 我個仔同老師講"但我未去過啓德機場喎,我都 ...

你仔仔好醒目{:1_1:}

我識人在SFA 2nd in時計錯條減數,都有offer~

其實INTERVIEW 主要考小朋友的反應, 學術同思維, 只要學術唔係太差 (題題都錯), 應對好就OK.

soscho 發表於 13-3-4 14:32
...

當然不是! 就算答對但態度差, 也不行的, 少量答錯亦不用擔心。

Depends on which school.
‹ 上一主題|下一主題