用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解用咗咁多時間去溫書, 成績都係咁差 ...
go

點解用咗咁多時間去溫書, 成績都係咁差 [複製鏈接]

我自問考試都用好多時間同佢溫書, 就算平時默書都要用好多時間, 但係成績都係咁差

每次同佢講佢做錯, 佢又會知自己錯咩的, 所以我覺得佢係識, 但係每次落筆做就會錯, 所有科目都係咁

好似默書咁, 今日記得, 一個星期之後已經唔記得晒D字點串, 連見到個字都唔識讀

HE / SHE / IT 後面要加 "S" / "ES", 問佢佢又會識答你, 但係落筆冇一次係啱

我真係覺得教得好攰, 又覺得佢好辛苦!
   2    0    0    0

會不會是讀寫障礙 或 専注力不足?
下次健康檢查,問下有冇得轉介check下.

原帖由 ada_pmlo 於 10-4-20 17:17 發表
我自問考試都用好多時間同佢溫書, 就算平時默書都要用好多時間, 但係成績都係咁差

每次同佢講佢做錯, 佢又會知自己錯咩的, 所以我覺得佢係識, 但係每次落筆做就會錯, 所有科目都係咁

好似默書咁, 今日記得, 一個星 ...
無知是福

原帖由 ada_pmlo 於 10-4-20 17:17 發表

He/She/It + s/es ......

My son always forget la.

我個仔咪仲衰!星期三學校默完書,到星期六再問個仔,個仔眼光光囗啞啞咁,好似失憶一樣,咪一樣比個仔激死!!!

我想, 呢 d 問題, 不只你一個小朋友是這樣
我那個也是, 相信有很多媽媽都面對這個問題
我而家只是學會一樣嘢
盡量給自己及個小朋友 放鬆

考試前一晚, 打她經常錯, 漏, 不小心的地方, 同佢再說一遍, 用紙幫佢寫下, 叫佢第二天考試前再拿出來重温一下
一些你自己認為重要的問題, 要她記謹
考試前一晚, 8 點叫佢上床, 給她足夠精神去應付.

結果, 也未必如理想, 因小朋友, 始終是粗心大意, 唯有不停叫佢小心注意.

放鬆, 放鬆.

請教一下 PHONICS , 讀些什么 ? 可否告知那一間好呢 ?

原帖由 Pelt 於 10-4-20 17:25 發表

我覺得你俾佢去讀phonics, 真係好有幫助
令佢對英文有興趣同信心先la

我個仔一樣
仲要係温温全部識哂
到測/考先黎錯

錯的分
永遠扣在大意,句號
最深的啱哂
錯最簡單的

我都一樣好頭痛

原帖由 kuromima 於 10-4-20 17:54 發表
我想, 呢 d 問題, 不只你一個小朋友是這樣
我那個也是, 相信有很多媽媽都面對這個問題
我而家只是學會一樣嘢
盡量給自己及個小朋友 放鬆

考試前一晚, 打她經常錯, 漏, 不小心的地方, 同佢再說一遍, 用紙幫佢寫下,  ...

我唸第一步係要求證小朋友有無讀寫障礙先, 再睇點解決! 我有個朋友既仔都係捱左2年才知小朋友讀障.

如果係讀寫障礙的話, 應該係唔太明白自己錯d咩, 但係佢又完全知道自己錯咩, 只不過係到要考試, 落筆就錯!

會唔會你同佢溫書時, 你用口述, 佢無用手呢? 小朋友的即時記憶是很好的, 但唔通過手記憶就會水過duck背 .

.
原帖由 ada_pmlo 於 10-4-20 21:27 發表
如果係讀寫障礙的話, 應該係唔太明白自己錯d咩, 但係佢又完全知道自己錯咩, 只不過係到要考試, 落筆就錯!

唔係呀, 我每次同佢溫書都係要佢寫同埋係做返d工作紙的!
原帖由 mamimummy 於 10-4-20 23:10 發表
會唔會你同佢溫書時, 你用口述, 佢無用手呢? 小朋友的即時記憶是很好的, 但唔通過手記憶就會水過duck背 .

.

小朋友永遠都係咁... 錯既永遠都係吾小心既錯

醒目開學勳章

小朋友要從錯誤中學習,比啲時間佢哋,到三年級會好好多!:)

回覆 1# ada_pmlo 的文章

希望真係三年級會好d啦!

原帖由 chloemami618 於 10-4-21 01:36 發表

小朋友要從錯誤中學習,比啲時間佢哋,到三年級會好好多!:)

其實真係好心灰架, 用咗咁多時間陪佢溫書, 唸住成績應該都可以, 點知派返派嚟就永遠都係失望!

其實點先可以令到D小朋友小心D呢?

咁一個COURSE要讀幾耐呀?

原帖由 Pelt 於 10-4-21 11:35 發表

Phonics 即係拼音, 令到小朋友睇到英文字就可以用拼音讀出個字, 同時串字都有幫助, 又可以有準確d既發音,
我係香港大香港讀書, 成績又唔係好, 自己真係了解到, 英文個底真係要打得好, 再讀上去先至無咁辛苦, 到做 ...

‹ 上一主題|下一主題