用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 割痢筋?
go

割痢筋? [複製鏈接]

割痢筋?

你地小朋友有冇試過割痢筋?因我正考慮我個仔是否應該割痢筋?好煩, 因佢現在4歲, r音s音都發唔倒, 咬字不清。兩星期後便見語言治療師, 睇下駛唔駛割, 如果真係要割, 我都有d擔心, 都唔知點好?

Re: 割痢筋?

Don't worry.
There is no such things as 割痢筋.

My daughter also says "s" as "th", makes me worry.  But I know she can say "s", but when she wants to say "s", she says "th".

Mathewba,

我有一個朋友個仔找o左語言治療師同佢做治療,大概幾個月就好多音都講到啦,你不如同你個治療師講下安排治療先,試過唔得再割都未遲呀.........

Son of one of my friends did that before. That's not that terrifying. Don't worry. He can talk and play in a few days.
:lol: Annie :lol:

嘩!四歲先割痢筋?大唔大d呀!好慘喎?!
以前好多bb在幾個月時如果發覺條痢短便帶他睇醫生問洗唔洗割痢筋個喎!依家有語言治療師睇下先喇!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

醒目開學勳章

If you are under 6 months old, you can do the operation in the clinic.  Over 6 months, have to do it in hospital and 全身痳醉.

其實佢細個既時候, 我都在健康院問個醫生, 但醫生話冇問題, 未必要割, 因我個仔講野好心急, 好快, 有時見佢有d音講唔正, 我都有留意到, 原來佢好多時都咬住條痢講, 伸條痢出黎都唔見有痢尖, 好圓好短, 我月中先見治療師, 心情都好緊張, 如果真係要割, 心痛死 !
‹ 上一主題|下一主題