用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 憤怒:教協反殺校,令英中學額減少
go

憤怒:教協反殺校,令英中學額減少 [複製鏈接]

子女升中是家庭的大事業,而入到英中,更猶如中六合彩。
但教協為保Band 3瀕危學校,壓力下令教統局將每班人數減少,變相將Band 1 & Band 2學額減少,讓Band 3瀕危學校得以生存。

新聞連結:
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080914&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=11597343

蘋果日報留言版:
http://opinion.atnext.com/viewthread.php?tid=36059&extra=page%3D1
**看完所有留言,你便像我般憤怒!**

0    0    0    0

回覆 # 的文章

殺校乃將資源重新調配,需求下降,供應也必然下降,行行如是,學校當然也不例外!教師卻以推小班為名,保飯碗為實,更揚言要罷課威脅政府,如此心態,實在可耻,又豈能為人老師?可怒也!

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

收生上限逐年減

小兒就讀於英中,高峰期1班45人(共4班),今年減至40人,即共收少20人,聽講會逐年減至30幾人。

我不介意教協為會員爭取任何權益,但不要拿小朋友的前途作籌碼。

我有少少唔同睇法.
早兩年有個朋友話我知,佢個friend在港島區教band1小學.收生唔成問題,但佢校長自行縮班減人手,因為佢地話根本冇咁多band1學生,強行收夠人數,只會摻入好多band2,band3學生,令學校招牌不保.對學生來說band2學生入到band1學校梗係好好,不過如果入到去,才發現成班都係band2,咁原本的真正band1又會投訴.唉!真係針冇兩頭利,間間學校有唔同做法.早幾年政府搞融合教育,聽講有些band1收到一些有少少弱智的學生,在課堂上做出不雅動作,已令band1學校好頭痛,現在又有這個問題(band1收band2,band2收band3),真正全band1的學校都唔知仲有幾多間.
:-P

原帖由 chanbdaddy 於 08-9-16 10:15 發表
我有少少唔同睇法.
早兩年有個朋友話我知,佢個friend在港島區教band1小學.收生唔成問題,但佢校長自行縮班減人手,因為佢地話根本冇咁多band1學生,強行收夠人數,只會摻入好多band2,band3學生,令學校招牌不保.對學生來 ...

中學與小學情況不同,因為升中派位,學生是經考試而分出Banding,絕對公平!

而且,收多少學生,學校應有絕對的決定權,今日中小學每班人數上限,是被迫減少的,幕後黑手是誰,大家心中有數啦!

醒目開學勳章

但大家請試想一下,
如果Band 3 學校沒有了
那.Band2的學校收那一些學生?
那.Band 1的學校又會收那一些學生?

我相信.減少學額,當然可以說保住老師反碗,但對於Band 3學校.老師投入多些Resource下去.
Band 2又可以更令學生更集中地學習
當然.Band 1學生會因而減少.
但對於家長立場,既然學額少了,自己的小朋友也能進到去.那又是否代表學生們更為精英? 
另一方面,老師又可以更集中培育他們呢。

我覺得每間學校也有其生存的Value.
到時Band 3學校頻頻殺.校.到時家長又會否投訴Band 1學校收生良芳莠不齊呢??

一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

原帖由 SoNyPig 於 08-9-16 12:50 發表
但大家請試想一下,

我相信.減少學額,當然可以說保住老師反碗,但對於Band 3學校.老師投入多些Resource下去.
Band 2又可以更令學生更集中 ...

第一:Band 3學校並非無晒,只係fade out最底部分。

第二:學校為何不可以結業呢?如果1人1票選議員是公平的話,那麼家長便是用腳投票,將不濟學校踢走。

第三:教協屬老師的工會,若遇到學校結業,是應該協助轉校及追討賠償,而不是要政府保留無學生的學校。

教局「外行領導內行」

16/09/2008

【 東 方 日 報 訊 】 中 學 縮 班 殺 校 潮 招 致 滿 城 風 雨 ,  教 育 評 議 會 副 主 席 何 漢 權 以 嘉 賓 身 份 , 出 席 《 ontv 》 評 論 節 目 《 就 係 敢 講 》 時 , 批 評  教 育 局 所 推 行 的  教 育 政 策 往 往 得 過 且 過 , 沒 有 前 瞻 性 , 加 上 當 局 由 局 長 至 政 治 助 理 均 沒 具 備  育 經 驗 , 出 現 「 外 行 領 導 內 行 」 的 局 面 。

聘 政 助 不 如 撥 款 學 校
何 漢 權 指 出 , 學 校 縮 班 殺 校 的 問 題 潛 在 多 年 , 該 會 早 於 三 年 前 已 建 議 政 府 推 行 每 班 三 十 名 學 生 的 做 法 , 以 紓 緩 學 校 「 被 殺 」 的 壓 力 , 奈 何 政 府 當 時 沒 有 採 納 , 致 令 問 題 日 趨 嚴 重 。 他 又 認 為 ,  教 育 局 在 公 布 任 何  學 政 策 時 便 要 決 心 執 行 , 絕 不 能 拖 泥 帶 水 , 如 小 學 是 廿 五 人 一 班 視 為 小 班  學 的 話 , 所 有 政 府 資 助 學 校 便 要 統 一 執 行 , 學 生 分 配 才 會 更 妥 當 , 殺 校 危 機 亦 從 而 得 到 制 止 。

另 外 , 他 指 出 , 本 港 普 遍  師 工 作 繁 重 , 除 要 應 付 日 常 的  務 工 作 外 , 還 要 兼 顧 學 生 的 課 外 活 動 及 德 育 發 展 , 工 作 壓 力 大 。 他 批 評 , 政 府 以 月 薪 十 三 萬 元 聘 請 一 個 不 需 要 任 何  育 閱 歷 的 政 治 助 理 , 倒 不 如 將 該 筆 款 項 撥 至 一 所 學 校 , 令 學 校 最 少 可 增 加 五 位 擁 有 大 學 學 位 的  師 , 提 升  學 質 素 。

醒目開學勳章

第一:Band 3學校並非無晒,只係fade out最底部分
(咦.呢樣真係唔知喎.....甘即係都仲有學校留低...)

第二:學校為何不可以結業呢?如果1人1票選議員是公平的話,那麼家長便是用腳投票,將不濟學校踢走。

(其實每年都有學校靜俏俏地結業~只是這一,二年大家把殺校講得好行

從前因工作需要.打電話俾d學校..個主任話:哦.我地今年就結業架喇...(個心好up)

But by the way...其實真係想講既係..
如果從前有d唔係education界既入左去做高職位..
而家既教育界駛搞成甘....

原帖由 wahyanpooh 於 08-9-16 13:27 發表

第一:Band 3學校並非無晒,只係fade out最底部分。

第三:教協屬老師的工會,若遇到學校結業,是應該協助轉校及追討賠償,而不是 ...
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

原帖由 SoNyPig 於 08-9-16 17:29 發表
(其實每年都有學校靜俏俏地結業~只是這一,二年大家把殺校講得好行..................

出生率持續下降, 自然唔須要咁多學校, 其實好多Band 3學校都收唔夠一半學生, 倒不如將資源集中對學生還有利, 我都好驚冇工返, 但老師返到學校一味驚殺校又邊有心機教書!

你睇咁多父母為小朋友轉讀直資, 就知教統局幾失敗.

認同.

原帖由 SoNyPig 於 08-9-16 12:50 發表
但大家請試想一下,

Band 2又可以更令學生更集中 ...

迫家長子女讀直資,教統局好嘢
慳番很多

唉....

跟本我們的政府高官不是善長於管理,他們的政策是朝令夕改,更沒有好好找一個可以仿傚的國家、政策。

而老師們只會互相照顧,又或者只顧自己,講得再差的做老師只是職業,而不是他們的教育信念!

唯嘆一句當局將小朋友既前途當作兒戲吧!
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

認同

[quote]原帖由 SoNyPig 於 08-9-16 12:50 發表
但大家請試想一下,

作為一個家長,我當然想個仔入到band 1英中,我自己都係英中出身的,入到英中,基本上就決定到人生走的路比較平坦。這是不容否定的現實。

作為一個band 1 英中的老師,我就支持小班教學了。近幾年,尤其是今年收返來的所謂「band 1」學生,成績越來越差,品德又越來越差,d家長的態度仲差。睇返d成績,班入面45個學生,有一半只係得band 2的水平。唔理佢地的結果就只有使學校公開考試成績降低。

結果呢,成班老師日日都要諗埋d好無聊的問題﹕點樣面對呢班唔應該在band 1 school出班的學生。至於果班餵唔飽的真正band 1,就唯有由得佢地自學了。

依家,跟本就係學生人數減少,學額太多,真正band 1的人數一定減少啦,band 1 sch就應該只教band 1 students,咁先至係資源正確分配,家長亦應該接受現實,唔好強行把唔夠勁的band 2仔女迫入bnad 1 school.  

你想唔想你個bnad 1仔女同一個連gramma都掌握唔好的band 2 band 3同學一齊上堂吖?攪到d進度慢晒。band 1遲早名存實亡。

就是因為band 1的學額少,才會顯得band 1小朋友的實力。你睇現在的「大學生」都知啦,就係連五條E都入到大學,先至會攪到時下d大學生「無鬼用」。
‹ 上一主題|下一主題