用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享13--14歲青少年心態
go

分享13--14歲青少年心態 [複製鏈接]

0    0    0    0

原文章由 callrubytso 於 07-12-24 23:23 發表 時下13--14歲青少年,真的不知道他們想什麼,你們會否比她和朋友出街或拍拖,一起分享身邊子女問題。
十三四歲仲唔開始畀佢出街幾乎不可能...問題係佢去邊(有否需要)同咩人(你識唔識)幾時番(預計)點聯絡(除自己手提外)...一切在掌握都要慢慢放手!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

拍拖個老豆就講到明唔比架啦, 要都18歲先喎

同朋友出街都會比, 但係就要問下同邊個, 幾時返, 去做"物"咁囉

而家我都會溶入亞囡既世界架, 佢上msn我會睇住佢(但唔會唔比佢上), 同佢一齊討論下佢既偶像, 佢有yes card都會比我睇下, 又會同佢討論下身邊同學乜既行為係好, 乜野係唔好, 夜晚臨瞓前有時間會傾下心事, 佢個心諗乜野, 我好清楚, 佢有時會覺得亞媽係佢肚裏面既一條蟲。

見到有D新聞報導(尤其講未婚媽媽), 會提佢睇下, 上網聽歌唔會一味阻止, 又時時同佢講笑話, 佢當我一半係佢朋友, 一半係佢亞媽。

我都好想同亞囡維持呢個關係長久D, 但我有時好後悔成日鬧佢, 希望佢知道亞媽鬧佢係想佢好:cry:

原文章由 櫺囹桼 於 07-12-25 00:39 發表
十三四歲仲唔開始畀佢出街幾乎不可能...問題係佢去邊(有否需要)同咩人(你識唔識)幾時番(預計)點聯絡(除自己手提外)...一切在掌握都要慢慢放手!

[ 本文章最後由 beaclem 於 07-12-25 16:31 編輯 ]

支持此話題, 希望多學些和孩子相處之道

我家中有兩個13-14yrs, 大既好自立, 每樣野都5洗
我理, 但獨立得濟, 而又無自我控制能力, 好多祕密;
細既依然好痴我, 每日放學返到屋企都不停講學校既野,  
識得自我控制, 乜都同我講無乜祕密。
老實講我到宜家我都無乜點俾佢地自己同同學出街,
一年都唔超過10次, 尤其大果個, 佢d同學成日都只會
去唱k之類, 無乜健康活動, 而細果個d同學多數租場
打吓波, 我自己都5明, 兩個由細到大都係跟住我, 細既
上到中學都無乜點變, 大既一上中一幾個月就好明顯
5同左, 呢半年我成日上綱or睇書, 睇吓青少年心理,
好多野我都要慢慢學, 最先要學既係點樣容忍, 我都
想有時預到d難題, 應該問邊個我要點做?

我女女13歲,係個活潑同開朗的女孩子,
很健談,所以我地都無所不談,關係都密切。
佢0既活動同朋友,我都會知道同認識,
佢去街,我都唔會點阻止,
有時仲會一齊去,
有須要時我都會去接佢,
佢會樂意介紹我給她朋友/同學認識。
其實一個家庭要不斷溝通,大家才會互相諒解。

原文章由 beaclem 於 07-12-25 16:23 發表
拍拖個老豆就講到明唔比架啦, 要都18歲先喎

同朋友出街都會比, 但係就要問下同邊個, 幾時返, 去做"物"咁囉

而家我都會溶入亞囡既世界架, 佢上msn我會睇住佢(但唔會唔比佢上), 同佢一齊討論下佢既偶像, 佢有yes ...

佢肯? 若係真心願意, 又少有d......

我諗佢唔係幾願意架, 不過怕老豆囉

原文章由 goat 於 07-12-29 08:50 發表

佢肯? 若係真心願意, 又少有d......

原文章由 beaclem 於 07-12-30 18:51 發表
我諗佢唔係幾願意架, 不過怕老豆囉

我諗始終唔係咁好.....比著你都唔想有人係度"目及"住你, 睇下你同其他人chat  d乜啦.......
或者比d空間佢, 間中問下佢地傾d乜(再唔係唔覺意咁行過去"目及"下), 建立互信o既關係更重要。
若佢有心唔比你知網上識左d乜人, 佢照樣有辦法瞞住你地(而家手機都可以msn)

我個仔又係13、4歲, 同學搵佢去街都唔去, 剩係鍾意打藍球。俾家姐叫佢做"孤獨精"

小兒也不喜歡和同學去街, 却喜歡學校的集體活動, 小學同學聚會完去某同學家里玩, 他也不去, 有時我也覺費解

另外他做事情超慢, 沖涼要半個鐘, 我洗完碗佢仲未掃完個地, 佢做乜都慢, 好在做功課唔慢

(唔知是否不喜歡做所以慢呢, 有冇家長教吓我怎先可以令佢快手d)

原文章由 ada.y 於 07-12-31 11:16 發表
我個仔又係13、4歲, 同學搵佢去街都唔去, 剩係鍾意打藍球。俾家姐叫佢做"孤獨精"

回覆 #2 櫺囹桼 的文章

不如你先問下自己點解不許孩子們出街吧!
做project, 或者校外參加比賽, 你一定會比...
有甚麼情況是你會不許孩子們出街? 原因何在?
如果你自問這個原因是合理合情的, 又何用藉口? 坦白地將這個真實的理由講出來吧!

原文章由 callrubytso 於 07-12-31 17:17 發表
各位:
有無什麼方案或婉轉藉口阻止她們出街。

女仔可能早熟d啦,我個仔就相反,因我吾想佢沉迷電腦,所以一星期只比佢玩2個鐘online game ,但我成日叫佢約d同學仔去吓街和傾吓電話,佢就寧願喺屋企偶臭都話吾去,好似無朋友咁,我都成日叫佢做孤獨精.

:-| 我個女13歲,佢係一個硬頸,自我同超懶既人.
佢好少約同學去街.佢又唔多like上網,佢最like瞓覺同睇TV.平曰都會同我講佢同學,學校D野.佢都有參加童軍&游水.
最近比我發覺佢有男仔追佢(童軍),我試探式問過佢,佢嘅答案竟然話'''係咩'''我唔覺喎,我再同佢傾落去先知,原來阿女嘅腦裡面都未有呢樣野,咁我可以放心D.
佢亦都係3號exam,成日都唔温書,我出聲又話我煩,我放手佢又話我唔理佢,依家做父母真難.:-| :-| :-| :-| :-|
突然諗番尋晚李克勤話:都唔知點解要生?生咗出黎,佢不停洗我D$$,我就不停咁揾$$$,仲要擔憂佢,但佢長大後,又未必對你有回報.所以都唔知點解要生?我覺得李生講得啱!!
:) :) :) :) :)

我仔都係孤獨精,  唔鍾意去街,  朋友只得兩三個,  不過唔興約出街玩, 喜歡留在家玩tv game! 有時都怕佢會無朋友!!   係唔係多數男仔都是這樣呢!      

原文章由 fongfonghue 於 08-1-1 03:21 發表
女仔可能早熟d啦,我個仔就相反,因我吾想佢沉迷電腦,所以一星期只比佢玩2個鐘online game ,但我成日叫佢約d同學仔去吓街和傾吓電話,佢就寧願喺屋企偶臭都話吾去,好似無朋友咁,我都成日叫佢做孤獨精. ...

我個14歲仔, 我成日以講笑形式問佢有冇女朋友呀? 有冇鐘意女仔呀?(可能有, 不過佢都係答冇) 有冇同學係有拍拖等? 佢都會講翻學校d野比我地聽既, 例如邊個送野比邊個, 邊個想約邊個出街又唔成功等等
跟住我同佢講, 拍拖等你大個先, 而且而家會拍拖既都唔慌係好女仔等..... 我係呢排先比佢玩msn, 但我同佢講我會隨時檢查佢既msn..... 同我會鼓勵佢同d同學出街睇戲, 打波, 去同學屋企玩等, 不過要講明d同學名(暫時全部男仔)......

原文章由 一樣的天空 於 07-12-31 12:13 發表
小兒也不喜歡和同學去街, 却喜歡學校的集體活動, 小學同學聚會完去某同學家里玩, 他也不去, 有時我也覺費解

另外他做事情超慢, 沖涼要半個鐘, 我洗完碗佢仲未掃完個地, 佢做乜都慢, 好在做功課唔慢

(唔知是否不喜 ...

你個仔幾好喎,肯幫你掃地,

原文章由 xmanman 於 08-1-2 10:17 發表
我仔都係孤獨精,  唔鍾意去街,  朋友只得兩三個,  不過唔興約出街玩, 喜歡留在家玩tv game! 有時都怕佢會無朋友!!   係唔係多數男仔都是這樣呢!      

...

我仔都係咁,唔仲意去街

原文章由 LittleKidult 於 08-1-2 11:15 發表
我個14歲仔, 我成日以講笑形式問佢有冇女朋友呀? 有冇鐘意女仔呀?(可能有, 不過佢都係答冇) 有冇同學係有拍拖等? 佢都會講翻學校d野比我地聽既, 例如邊個送野比邊個, 邊個想約邊個出街又唔成功等等
跟住我同佢講, 拍 ...

不過如果佢真係仲意出街睇戲都幾重皮喎
‹ 上一主題|下一主題