用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-10-18 14:57
剩係啲個個星期六日強制返學校補習操卷,已經好唔同格,有邊間傳統官津老師會咁有愛心~~~
...
北區某B1A

mcl203 發表於 21-10-18 14:58

我一直都話存在,邊有可能排住隊入QC~~~
見到阿仔同學, 果過排名, 心諗, 頂盡B2頭。

Minionboy 發表於 21-10-18 15:00
見到阿仔同學, 果過排名, 心諗, 頂盡B2頭。
嘿,咪理甘多.作爲家長就可以豪氣萬丈甘講,阿仔入QC~~~

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 13:22
歷史不斷重演......
一條龍幼小....
根德園, St Cat (當年未有學之園嗰d....) 插入嚟小一的超前好多好多,  ...

你識果個結果如何?
CC果個就一路坐船未停過!真係一分耕耘!  

medicine 發表於 21-10-18 14:58
北區某B1A

以前有位同學仔家長,閒談中話佢係LW畢業入大學,到自己有小朋友入咗呢間小學,佢先知原來可以咁讀書,話以前係LW只識讀書,佢唔會再俾佢啲小朋友返去讀同類型學校。大家都係津,邊會無分別,直中都係~90% 3322乍~~~

mcl203 發表於 21-10-18 14:58

我一直都話存在,邊有可能排住隊入QC,只係是否年年有/有幾 ...
起港島區,QC都叫有2仔,咁可而知其他直中又有幾多呢?起港島區真係好難打⋯

mcl203 發表於 21-10-18 14:51

大家目標路向都唔一樣,一早咪已經講咗,人哋仲玩下羽毛球 ...

1800 vs 4000對於收百幾人嘅band1A校冇實際比較意義。btw,EK見太多學生就係靠外補、津校就係靠谷嘅言論,都唔奇怪一間Top嘅名校賴收生問題嘅言論啦!

Kirin007 發表於 21-10-18 15:41
1800 vs 4000對於收百幾人嘅band1A校冇實際比較意義。btw,EK見太多學生就係靠外補、津校就係靠谷嘅言論, ...

你其實有冇睇清楚我嘅估估下所講係乜?~~~

咁我想請教下如果屯元天夠quali 入到qc 果堆,係唔係都係唔值去讀?
只係留係本區band 1 中學算?

Zleep 發表於 21-10-18 15:50
咁我想請教下如果屯元天夠quali 入到qc 果堆,係唔係都係唔值去讀?
...

如遇強越強 不妨考慮跨區外闖

Poyau 發表於 21-10-18 16:22
如遇強越強 不妨考慮跨區外闖

我都認為讀更好的中學,是值得跨區的。

...

我覺得對於一般家長,你這個問題不會有第二個選項,家長都會選擇qc

醒目開學勳章

...
比我寧願跨去喇叭甚至乎9華,qc太遙遠,唔值得花咁嘅時間

Minionboy 發表於 21-10-18 14:56
玩過今年升中後, 我相信QC 係有收B2生的。

點解有B2生呢? 真係唔多明.

自行收B2 還是抽入的? 如果可以抽入, 代表BAND1生一定抽入到QC了? 而一間咁TOP既中學我又唔多信BAND2可以自行入.

收特異功能但band2生?

bobbob 發表於 21-10-18 18:31
比我寧願跨去喇叭甚至乎9華,qc太遙遠,唔值得花咁嘅時間

其實屯元天去qc 有機會比去喇沙快很多,有很多快線和地鐵到達。時間估計差異不大。

mcl203 發表於 21-10-18 09:35
如果係寫JUPAS Offer,機乎肯定當中係有Non-degree Offer,亦應該係近乎間間中學都有學生入Non-degree Cou ...
我見DGS都係寫Jupas offer, 不過就詳細列舉出每一個三大科目的人數。
搭單講埋,對於DGS海外升學部分的公佈,只寫offer, 唔出最後的matriculations, 還是希望可以再透明度高一些。

acgy 發表於 21-10-18 19:32
點解有B2生呢? 真係唔多明.

自行收B2 還是抽入的? 如果可以抽入, 代表BAND1生一定抽入到QC了? 而一間咁TO ...

有一個case,朋友親戚,一定係band 2仔,係一定,但爸爸old boy.話說有一日起街撞到某人「某人問,點呀,個佢升中喇喎,揀返學校呀?」親戚答成績好一般,一定入唔到,某人話「揀咗先」。結果,入咗,但年年包尾。以上可以選擇信,亦可以選擇當故事聽。

b3410 發表於 21-10-18 22:30
我見DGS都係寫Jupas offer, 不過就詳細列舉出每一個三大科目的人數。
搭單講埋,對於DGS海外升學部分的公佈 ...

邊有可能出咁多唔同嘅資料規格,去滿足不同人嘅不同需要~~~

你去解釋一啲,佢又問你點解係咁唔可以係咁,沒完沒了~~~

某中學咪出Graduates Destination ,好明顯想表示啲乜啦下化,竟然有網友負評學校篤數,海外果啲去台灣呀。所以,要滿足咁多人不同需要,只有kinder出奇旦可以做到~~~

b3410    發表於 21-10-18 22:50

PTL_L 發表於 21-10-18 22:32
有一個case,朋友親戚,一定係band 2仔,係一定,但爸爸old boy.話說有一日起街撞到某人「某人問,點呀,個 ...

可能,順口講吓啫。因為,我都會咁講~~~

醒目開學勳章

Jacba 發表於 21-10-18 19:47
其實屯元天去qc 有機會比去喇沙快很多,有很多快線和地鐵到達。時間估計差異不大。
...
淨係知我每次去大西北來回都用咗我半日,好難想像叫我日日係咁囉
‹ 上一主題|下一主題