用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 真心請教
樓主: cocaBB
go

真心請教   [複製鏈接]

susumi123 發表於 17-12-7 18:47
唔係啦,本地幼稚園但叫”國際"幼稚園。但佢覺得自己個仔識講native english
...

好多香港家長會覺得英文卷晒音就係native,但我會比較注重思考方式native,而唔係口音native。
香港小朋友最多出現其實係文法問題的港式英語,例如佢地唔識分 shoes, hair, 呢d抽象字,對countable同uncountable 呢d英文先有的問題,就會經常講, where is my shoes? so many hairs. do you happy 等等.

外國人一聽就知。佢地覺得好怪,就好似外國人同你講,我食左一個香蕉,個量詞好怪。

回覆 EconFather 的帖子

你令我諗起我6299...
佢地係30幾年前由大陸來港,來港前完全唔識廣東話,宜家99發音已經好純正啦。
但佢地係唔知自己講緊個字點樣寫,量詞錯晒,打whatsapp更加慘不忍睹(用晒d普通話音來寫)
可能港式英文的不native,就是這個方面吧。
當然,LS亦有好多學生英文水平很高,但他們一定要由基礎學起,再加上很多練習,才可以追上English as first language嘅人的水平啦

tibbar2011 發表於 17-12-5 22:32
回覆 EconFather 的帖子

sorry dont understand what does buying a nice car have to do with sending ki ...

Hahaha exactly!
We also hv a car but seldom drive our kids to school. They took school bus when they were small and now make their ways to school themselves.

ZackMama 發表於 17-12-5 14:20

真心答:平有平讀啫,唔係每間都咁貴。不過depends on 你 ...

中學有邊間平又好?

232 發表於 18-1-4 22:57
中學有邊間平又好?

唔好意思,我暫時只係幫小朋友research緊小學,至於中學,麻煩各位ek前輩幫忙解答。

同埋除咗平,仲有咩其他criteria呢?例如curriculum同地區?我之前爬文,見有人講話CKY呀,保良局建造商會學校或者YMCA好似價錢相宜啲,不過我都唔肯定係咪,建議你可以上佢地website睇吓。

232 發表於 18-1-4 22:57
中學有邊間平又好?

YMCA Christian college 是直資中學,學費約$4000/月
http://www.ymcacc.edu.hk/en/home/index.

susumi123 發表於 17-12-7 17:22
你令我諗起我有個朋友都係咁,俾個仔讀國際幼稚園,自小鐘意係人面前show off 自己個仔D英文有幾叻,但到 ...
咁嘅樣....還稱呼他為「朋友」????

ol_bb 發表於 18-1-5 11:29
YMCA Christian college 是直資中學,學費約$4000/月
http://www.ymcacc.edu.hk/en/home/index. ...

想知YMCACC 每年GCE位夠唔夠分? 有無學生唔到GCE要讀DSE? Thank you

學校是直資,接受政府資助,GCE人數上限是49%,所以你指情況會有機會發生的!當然每年情況不同!

就算係小學camp 都有人因為不同既原因唔去,有父母覺得危險、有啲撞時間音樂試等等。學校從來都冇問題。所以真係冇壓力㗎
‹ 上一主題|下一主題