用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 退學
樓主: NICOLE123
go

退學 [複製鏈接]

回覆 rosebb 的帖子

Cannot agree more.....

回覆 NICOLE123 的帖子

我囝 (21 mths) 都有氣管敏感,doctor之前叫我食青蛙藥,現在叫我聞氣 (ventolin 100mcg),- but BB has not tired yet
你覺得邊隻好D?駑有副作用及依賴,

醫生都話游水對氣管好,一於夏天帶阿仔學游水

回覆:退學

我退左學,因要搬屋太遠返唔到,但好感謝間學校教我女好多嘢

回覆 sandrah 的帖子

你試下同佢解釋口罩作用,想唔病病快d有得食水果,雪糕等等就合作帶口罩.  我用呢個方法令阿仔合作帶口罩,因為佢鍾意食野,呢個point好緊要

回覆 tommyxsarah 的帖子

要等佢好番哂先返學,係屋企就唔駛佢帶口罩,大人帶.  亦留意家居清潔,大塵亦會令佢地咳.  屋企要開空氣清新機

sandrah 發表於 13-12-6 11:31

我囝 (21 mths) 都有氣管敏感,doctor之前叫我食青蛙藥,現在叫我聞氣 (ventolin 100 ...

其實醫生開得就信醫生
我女果支係 GREEN COLOR個名我要番屋企再睇清楚
另外我女有有支係 橙色, 2支FUNCTION 唔同

你果支似係GREEN COLOR 緊急時用. 即時擴張番收縮左既氣管
橙色係可以平時長期轉天氣時用 有防止作用
2支可同時用.
醫生話食氣管藥有時太慢. 聞氣係會快好多.
當然你要跟醫生指示

其實試過見到佢地咳到停唔到.
晚上即時入院 大人同小朋友都辛苦
所以就算知道藥始終不可用太多 但只可無奈接受

有人講睇中醫 不過中醫係長期同保健

另外佢地既床上用品包括床"肉"最好用搬屋果D 膠包住 可以防塵"滿"
床單果D 用熱水洗 / 用燙斗燙
緊急時只有用西藥

現在每星期都煲鱷魚肉湯希望有用.

我都退左學岩岩,, 但唔係因為搵到K1 學校已退
係因為搬屋,由九龍去左香港區住, 太遠, 所以選擇退學,
見到小朋友返左幾個月學左甘多野,同開心,都唔捨得,但太遠,唔想日日要姐姐帶佢出去,,都唔太放心,所以先選擇退學

請問你係邊度買鱷魚肉?我唔識睇驚買到假野

久病成醫 ..哈哈...like..me too..

其實都已經好小心照顧

原來甘多小朋友都有e 個問題..

希望您女女都快d 好....因為見到佢地甘真係好痛心.....

游水真係會好d ka??..不過醫生都話等佢大小小先學會有幫助

glmf 發表於 13-12-6 11:47

請問你係邊度買鱷魚肉?我唔識睇驚買到假野
我多數係安記買
盞記有時會平D

其實一包100./左右
如果小朋友一個人飲 可以分3次架喇

tommyxsarah 發表於 13-12-6 11:51

久病成醫 ..哈哈...like..me too..
醫生話無得攪
游水啦 冬天都要KEEP住游先有用.

我仔都係氣管出事,而家要早晚聞氣,啡色的,醫生話預防作用,另外有隻藍色的!
日日夜夜,又氹又鬧!

引用:Quote:glmf+發表於+13-12-6+11:47+回覆+NIC

原帖由 NICOLE123 於 13-12-06 發表
我多數係安記買
盞記有時會平D
我只係比小朋友飲!

回覆 sandrah 的帖子

我女女學校無地"占" ...同眼見...洗手間,課室都好整潔...

...(未返n 之前好少病),.之前岩岩返n係真係病...細菌感染....小朋友先咳.好返又咳下...一直又都唔好得曬....最後先知氣管敏甘大獲...手尾長..

謝答覆! 我又試下煲鱷魚先

‹ 上一主題|下一主題