用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: Rachethew
go

校際音樂節 [複製鏈接]

Thank you Heidi媽
我會努力

原文章由 Heidi媽 於 08-3-11 23:10 發表
Hi concerttime,

恭喜晒呀 ! 祝你的學生來年的成績更上一層樓 .

U118 - Evening in the Country

有冇人參賽這首歌 (piano - Grade 5) -
U118 - Evening in the Country.

評判comments如何? 要注意甚麼地方?

原文章由 ganbare 於 08-3-11 23:15 發表
hihi,

各位好, 今日個女但彈完了 grade 2 MELODY
87 分 無名次 , 但我好都滿意 !
見都有D 小朋友彈得吾好, 落到台比佢媽咪丙佢, 果小朋友就喊起來, 真係好陰公 !! ...

都唔知咩原因阿媽炳啫....我個女就又係年年比我炳,又話比賽,但又唔練琴,年年如是.....今年就有d誠意,所以未比賽,我已經話結果點都好,今年你唔駛比我炳啦

上星期比賽,d中學生又咳又勁流鼻涕,有家長都係會場到咳咳,但九乘 "病患" 無戴口罩。彈完個琴當然亦唔會消毒比下一個。好彩預先吃定防感冒藥無事 :;pppp:

有無人會參加亞洲青少年音樂比賽?
可以彈考試歌
報名費$400-800
9-10月舉行

Concerttime,

我想請問您校際鋼琴比賽的分數是否代表小朋友彈得好或差,我小朋友嗰場,冠軍一名85分,亞軍一名84分,季軍二位83分,而我小朋友得78分,這算不算我小朋友彈得差.人人取8字頭這麼容易,而我小朋友想取8字頭就那麼難,為什麼?她彈這首歌並沒有出錯,在下半場,33個人彈有20個人彈錯.四位得獎人都在下半場,嗰評判永遠不抬起頭來看參賽者表現,為什麼?難道評判只用耳朵聽就可以,是否其他評判都一樣?
原文章由 concerttime 於 08-3-12 14:32 發表
可以彈考試歌
報名費$400-800
9-10月舉行

我想請問您校際鋼琴比賽的分數是否代表小朋友彈得好或差,我小朋友嗰場,冠軍一名85分,亞軍一名84分,季軍二位83分,而我小朋友得78分,這算不算我小朋友彈得差.她在半年來都用心去錬,老師叫佢做什麼/改什麼,佢都照做.人人取8字頭這麼容易,而我小朋友想取8字頭就那麼難,為什麼?她彈這首歌並沒有出錯,在下半場,33個人彈有20個人彈錯.四位得獎人都在下半場,嗰評判永遠不抬起頭來看參賽者表現,為什麼?難道評判只用耳朵聽就可以,是否其他評判都一樣?
原文章由 concerttime 於 08-3-12 14:32 發表
可以彈考試歌
報名費$400-800
9-10月舉行

Hi. Natalie.Tim,

不用太緊張8字頭或7字頭, 不同的評判給分都會有鬆緊,
我沒聽過你小朋友的演奏,所以很難給意見,
但要計算的話你的小朋友不是最少也有第八名嗎 ?也不錯呀!
其實要彈好一首曲子,除了要彈對音之外,
最重要是要把音樂後面的精神彈出來,
例如有一個學生彈scherzando
那我們就要知道scherzando的意思 - playful
就要把一個好玩,調皮,熱鬧的氣氛帶出來,
我會要小朋友一邊彈一邊講故事給我聽,
結果她得了90分,但其實她比賽前一天還是有錯音的! 還有許多進步的空間…
我不是說有錯音沒問題,而是想說-音樂感更重要...

評判不看參賽者是沒有問題的,他們要評的只是音樂,所以有聽就可以了,你可能會覺得不禮貌或不被重視,但那些評判一個早上就要把同一首曲子聽一百多遍,也是很要命的,我們就原諒他們吧

以上是小小意見
下次再加油!

原文章由 natalie.tim 於 08-3-12 15:03 發表

我想請問您校際鋼琴比賽的分數是否代表小朋友彈得好或差,我小朋友嗰場,冠軍一名85分,亞軍一名84分,季軍二位83分,而我小朋友得78分,這算不算我小朋友彈得差.她在半年來都用心去錬,老師叫佢做什麼/改什 ...

Hi,  natalie.tim

不用太失望,校際僅僅是政府推廣音樂活動的一個平台,每場比賽只有一個評判,我覺得獲獎與否是非常在乎評判的個人口味.
明年再努力!

jjj_3

原文章由 natalie.tim 於 08-3-12 15:03 發表

我想請問您校際鋼琴比賽的分數是否代表小朋友彈得好或差,我小朋友嗰場,冠軍一名85分,亞軍一名84分,季軍二位83分,而我小朋友得78分,這算不算我小朋友彈得差.她在半年來都用心去錬,老師叫佢做什麼/改什 ...

Natalie.tim

你個場冠軍係85分﹐而你小朋友取78分﹐你就覺得差;到你取得85分﹐而冠軍係95分﹐請問你會否覺得自己小朋友都係差呢?
雖然你話自己小朋友在半年裏好努力﹐但別的小朋友一樣也有努力﹐其實78分已經係取得「良好」的獎狀﹐不開心嗎?你是否要取得第一才開心呢?不要太介懷﹐你小朋友已經好叻啦!唔好比太多壓力佢呀!
我小朋友個場裏﹐我見個評判有時未聽完首曲就已經比完分﹐又有時首曲完了還在寫分﹐咁又代表甚麼呢?佢做得評判就自然有專業資格去決定分數﹐好與不好佢實知﹐唔一定要用眼去睇個參賽者才比分。

我不是要小朋友取得名次,只希望得到優良獎狀,其實我覺得囡囡已經很叻,不過看見嗰分數就唔開心.我又不能在她表現出來,真是很痛苦.
原文章由 PaPa 於 08-3-12 17:11 發表
Natalie.tim

你個場冠軍係85分﹐而你小朋友取78分﹐你就覺得差;到你取得85分﹐而冠軍係95分﹐請問你會否覺得自己小朋友都係差呢?
雖然你話自己小朋友在半年裏好努力﹐但別的小朋友一樣也有努力﹐其實78分已經係取得「良好」的獎狀 ...

原文章由 natalie.tim 於 08-3-12 17:23 發表
我不是要小朋友取得名次,只希望得到優良獎狀,其實我覺得囡囡已經很叻,不過看見嗰分數就唔開心.我又不能在她表現出來,真是很痛苦.

為何你得到「良好獎狀」會咁唔開心?
相對「優良獎狀」只係兩分之差吧了!
到年中你取到張獎狀之後﹐張分紙你不用睇啦!

原文章由 khmama524 於 08-3-12 12:22 發表
有冇人參賽這首歌 (piano - Grade 5) -
U118 - Evening in the Country.

評判comments如何? 要注意甚麼地方?

我的囡囡都是參賽這首歌 (piano - Grade 5) -

請問有沒有小朋友已比賽呢? 評判的comments如何? 要注意甚麼地方? 謝謝.

原文章由 natalie.tim 於 08-3-12 17:23 發表

natalie.tim

比賽自然有人有獎有人無獎,有人高分些,又有人低分些。 無須太介懷得分高低,但分數亦真的可以作為一個考慮,睇下別人為何取得高分,自己小朋友的整體表現如何,還有老師的教導是否"合格"。

小女剛參加完校際長笛比賽,一如所料三甲不入,但看見冠軍的表現,真的很有大將之風,雖然我亦聽到這位小朋友起碼有三個地方slip了,但無損整體的表現。

誠如女兒的老師所說,奏完整首歌沒有錯是不夠的,即使錯了一點也沒大關係,要在芸芸參賽者中突圍而出,必須是靠音色,技巧和是否能引起聽眾的共鳴為要。

剛剛鋼琴老師打比我,我告知她,她都覺得囡囡會有8字頭,沒有想到只是得7字頭,她說佢其中一個學生取得88分得第二,佢都估唔到,她叫囡囡下次再努力吧.
原文章由 Ms.ChanChan 於 08-3-12 17:50 發表

natalie.tim

比賽自然有人有獎有人無獎,有人高分些,又有人低分些。 無須太介懷得分高低,但分數亦真的可以作為一個考慮,睇下別人為何取得高分,自己小朋友的整體表現如何,還有老師的教導是否"合格"。

小女剛參加完校際 ...

臨場表現與平時練習未必一樣﹐小朋友在咁多人面前完成首曲已經好野啦!

原文章由 PaPa 於 08-3-12 19:27 發表
臨場表現與平時練習未必一樣﹐小朋友在咁多人面前完成首曲已經好野啦!

Agree, 唔好剩係睇分數...小朋友係咁多人面前彈真係唔易架!! 完成到無出錯已經好好啦, 當攞下經驗囉~~~

Dear Kwankit,

My daughter has not played her U118 competition yet, but heard some comments :-

1. Count the beats correctly
2. Para. 2 & 4 - Scherzando - playful; LH has to be pp.
3. Para. 1, 3, 5 with different character

原文章由 kwankit 於 08-3-12 17:44 發表

我的囡囡都是參賽這首歌 (piano - Grade 5) -

請問有沒有小朋友已比賽呢? 評判的comments如何? 要注意甚麼地方? 謝謝.

唔知停課會不會不用比賽呢, 有冇人記得沙士果時有冇停比賽架

原文章由 yinyin 於 08-3-13 00:22 發表
唔知停課會不會不用比賽呢, 有冇人記得沙士果時有冇停比賽架

係呀!我囡明天比賽,
係咪都取消埋呢!??
‹ 上一主題|下一主題