用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中抽獎次序
樓主: Classroom
go

升中抽獎次序 [複製鏈接]

引用:Quote:Classroom+發表於+16-4-29+17:58+如

原帖由 hkpapa852 於 16-04-29 發表
要轉區,首先睇吓自己小朋友間小學算係強校定弱校,係強校既轉區跌band機會會低D,係弱校既,轉區跌band機 ...
我覺得同強校弱校無關,要睇自己校內排名距離邊緣人或者B2有幾遠,強校嘅B1生,總有人排名後過弱校嘅B1生,咁佢轉區跌band嘅風險會高過弱校嘅B1生!

回覆:Band5 的帖子

唔知有無其他家長的子女是Band1(包括頭中尾)轉區抽獎的實際經驗,希望你們可以分享下。謝謝。

學校根據往年派位可以估計到一個range. 如果話係大約B1尾B2頭就博唔過.

回覆:SingMom 的帖子

學校講的名次較保守,但見派位是實際超出學校講的band1數目。

引用:學校講的名次較保守,但見派位是實際超出學

原帖由 Classroom 於 16-05-01 發表
學校講的名次較保守,但見派位是實際超出學校講的band1數目。
都係睇排名啦,始終英中唔一定係收B1生~~~

引用:學校講的名次較保守,但見派位是實際超出學

原帖由 Classroom 於 16-05-01 發表
因為尤其學童少既年份,同埋有熟讀孫子兵法既家長,派B1校唔等如學校B1人數,仲有直資又唔係排位,加加埋埋各項因素,所以學校估算保守係正常的。

引用:學校根據往年派位可以估計到一個range.+如

原帖由 SingMom 於 16-05-01 發表
學校根據往年派位可以估計到一個range. 如果話係大約B1尾B2頭就博唔過.
同意。

我覺得如果係b1頭/中都搏得過,b1尾始終有危機。

Band5 發表於 16-4-30 22:20
我覺得同強校弱校無關,要睇自己校內排名距離邊緣人或者B2有幾遠,強校嘅B1生,總有人排名後過弱校嘅B1生, ...
當然, 轉網主要影響邊緣人, 但強校邊緣人轉網, 同弱校邊緣人轉網, 結果往往差好遠, 而且個"邊緣比例", 亦可能相差好遠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-3 09:35
當然, 轉網主要影響邊緣人, 但強校邊緣人轉網, 同弱校邊緣人轉網, 結果往往差好遠, 而且個"邊緣比例", 亦可 ...
點樣為之強校,是指每年升中的百份比?

kmb2015ltd 發表於 16-5-3 10:31
點樣為之強校,是指每年升中的百份比?
可以咁理解, 因為學校本身升B1中學百份比高, 全港性/地區性B1學生都會較多

kmb2015ltd    發表於 16-5-3 12:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-3 09:35
當然, 轉網主要影響邊緣人, 但強校邊緣人轉網, 同弱校邊緣人轉網, 結果往往差好遠, 而且個"邊緣比例", 亦可 ...
強校同弱校邊緣人有乜分別?都係可能band1/2,或者係2/3,
大家都係有機會跌band,有機會唔跌,
正如強校嘅band1同弱校band1,
進入統一派位時係完全無分別,
又唔會話係邊間學校派完派剩先到第二間;

個分响原區係邊緣人,
轉完區都係同新區比一比啫,
响唔知兩個case實際分數情況下,
兩人其實係機會均等喎

5kin 發表於 16-5-3 11:22
強校同弱校邊緣人有乜分別?都係可能band1/2,或者係2/3,
正如強校嘅 ...
強校弱校真係無分別?

假設油天位B1邊緣人轉過黃大仙區, 因為油天B1%比黃大仙區70%以上既小學都要高, 所以油天B1/B2邊緣人, 好大機會成績仍然會係黃仙區留到係B1

但如果係佐敦間基道呢? 小學每年得~28%學生, 但黃大仙區有過一半小學升B1中學比例都有3X%, 明顯地已比黃大仙區過半小學既B1%低, 所以如果基道B1/B2邊緣人轉過黃大仙區, 應該跌band機會大好多, 以往區內派位如以5%當作邊緣人, 轉網時, 當作邊緣人既比例, 弱校起碼要加濶至10%嚟諗

5kin 發表於 16-5-3 11:22
正如強校嘅 ...
君不見本區資深者從不答此問題?升跌band只有教局先知。
你轉區到某區,
學生加前年同區名次除開,
亦加入微調分及許多不知因數。
你們說邊緣人,
個邊緣係十個二十個定五十個人呢?
你唔張學生資料入機會估到出黎?
咪玩喇!
教人轉區升band,影響一世,算吧!

5kin  唔係好明你想講乜  發表於 16-5-3 12:26

分別被兩間小學介定為邊緣人嘅學生,
即係成績入唔到自己小學所切定嘅banding分界嘅安全線,
我唔覺得家家有辦法得知自己學校條安全線係邊,
其他學校更無可能;

而且排名係計三次呈分試各自名次去取得相對應分數,
隔離學校d邊緣人學生三次試考乜成績點會知道?

就算係強校嘅邊緣人,
計完排名都可以係低過弱校嘅邊緣人,
兩個一齊轉區實係強校果位同學跌band先(如果真係要跌)

過往派位比率同邊緣人個實際排名我睇唔到有乜聯繫

jason1977  agree  發表於 16-5-3 12:21

回覆 5kin 的帖子

係叫人唔好亂咁教人轉區搏升B,冇得計架,分分鐘死人架。

不過引用錯你個post.....sorry

5kin  唔緊要  發表於 16-5-3 12:36

引用:Quote:5kin+發表於+16-5-3+11:22+強校同弱

原帖由 jason1977 於 16-05-03 發表
君不見本區資深者從不答此問題?升跌band只有教局先知。
你轉區到某區,
學生加前年同區名次除開,
轉區有時是因為搬家,方便上學,但不知轉區後的情況,所以想問下各位有識之士的經驗之談。

5kin  因為搬屋而轉校網,我認同係合理嘅,尤其係band2尾/band3生  發表於 16-5-3 14:06

Classroom 發表於 16-5-3 13:30
轉區有時是因為搬家,方便上學,但不知轉區後的情況,所以想問下各位有識之士的經驗之談。

...
其實去到中學階段, 只要唔係太遠, 跨區返學應該唔係太大問題吧!

回覆 Classroom 的帖子

你依位家長都係依'樹'幾年,都係資深會員,大家交流下...

5kin 發表於 16-5-3 12:19
分別被兩間小學介定為邊緣人嘅學生,
即係成績入唔到自己小學所切定嘅banding分界嘅安全線,
我唔覺得家家 ...
唔係好明點解強校邊緣人會比弱校邊緣人跌band先?

5kin  強校一樣有band2/3,弱校一樣可以有人preS1高分,邊緣人計出嚟排名唔一定強校排前d   發表於 16-5-3 20:20
5kin  你唔比強小學嘅學生排名低過弱小學嘅?  發表於 16-5-3 16:20

回覆:jason1977 的帖子

是呀,但仍然對派位及跨網的問題有些不太清楚。

‹ 上一主題|下一主題