用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學家長⋯⋯
樓主: Mini-mummy
go

小學家長⋯⋯ [複製鏈接]

回覆:小學家長⋯⋯

我有d覺得「恐怖」,好似同你傾計就係為左套料咁⋯⋯仲要係主動行埋黎⋯⋯

回覆 Mini-mummy 的帖子

好多呢類家長, 我都遇到阿仔幼稚園家長, 她第一句就問, 有沒有學野, 學乜野呀? 心想, 學乜都唔關你知啦! 我回答是:阿仔話, 叫我唔好迫佢學野.  那位家長聽完之後, 陰陰咀笑, 唔係卦, 無學野, 都要笑....還要奸笑。

我細女剛上小學,暫時未有類似情況出現,因為我多數湊完返學立即返工,免得過都唔想同佢哋打交道。

我咁樣係咪好衰呀

回覆:obedienceliu 的帖子

唔出奇,夠有d家長問我囡學乜,之後說:下學咁小啦,基本上i dont mind.我覺夠咪得lol

tiffany

回覆:cheungtif 的帖子

其實我覺得好正常,人家都想知己知彼而已,始終難免有競爭,或者作為參考榜樣。幼稚園高班,家長都互相問你志願點選喇

引用:我有d覺得「恐怖」,好似同你傾計就係為左

原帖由 Mini-mummy 於 15-09-15 發表
我有d覺得「恐怖」,好似同你傾計就係為左套料咁⋯⋯仲要係主動行埋黎⋯⋯

...
真係有架! 所以家長也要學識保護自己

其實問吓學乜好正常啫,我地學校冇名次,大家都冇得比較,所以講下學啲乜同去邊度旅行是Social 吓的Topic嚟,冇乜索唔索料。就算唔講,啲小朋友Show and tell 講下暑假做也,大部份都講去邊到旅行㗎啦,我嗰隻跟著就番嚟問我點解我地暑假唔去旅行,我咪答佢因為冇錢囉,然後反問佢知唔知旅行好貴,要儲好耐錢先可以去㗎,等佢唔好以為奉旨。

引用:其實我覺得好正常,人家都想知己知彼而已,

原帖由 nillnill 於 15-09-15 發表
其實我覺得好正常,人家都想知己知彼而已,始終難免有競爭,或者作為參考榜樣。幼稚園高班,家長都互相問你 ...
接觸過家長羣,就知道家長也有幾類,有些真係好誇張

你唔想答,仍在努力問

mayyylai    發表於 15-9-15 22:26

引用:你唔想答,仍在努力問 +

原帖由 Wistaria 於 15-09-15 發表
你唔想答,仍在努力問
係呀!係呀!我試過咁嘅情呀~直程我要同佢講「唔好意思呀!唔講得⋯⋯」仲要再安慰番佢「唔係你嘅問題⋯⋯」⋯⋯
真係有時唔係話「咩野咁巴閉」唔講得,但來者不善,一聽就知想比較⋯⋯嚇到我想走

回覆:Mini-mummy 的帖子

避之則吉,保持距離

我都好怕埋家長堆。啱傾就話,唔啱傾都費事嘥時間:;pppp:

mayyylai    發表於 15-9-16 12:20

咦…我都會問同學仔D家長喎,通常熟先問,問下學成點,以備不時之需……即係自己個小朋友學學下想轉第2間試下,呢D"8"返嚟嘅料可能有D用……
不過有D家長會附送其他同學仔嘅學習資料庫……

講有乜所謂, 根本學左又唔會識飛, 我嘅學得好又唔代表你嘅都好, 相反, 有D唔使錢送都唔去, 因為小朋友一D興趣都無, 百貨撞百客, 都唔明有D家長係咪諗多左呢?

呢D家長式社交真係乜人都有, 之前, 經常聽說學校是社會縮影一D都無錯, 爭名奪利, 怕執輸, 說假話, 講一套做一套, 所以, 我4年來都只同3-5個家長有來往, 而話題只是傾下放假約埋一齊玩, 和功課上的事, 其他可免則免

醒目開學勳章

離題小小(sorry)幼稚園一樣有,所謂流行既怪獸
但家長都有晤同類型,冇必要因為一、兩而唔聯絡
而你自己都要小心說話免得比人誤會你

我OK 呵, 如果有人問我, 又不會有咩感覺, 我自己對哩D無咩特別研究, 佢地問我咩都無大所謂, 反而有時見有D家長去咩地方學咩都好清楚, 非常精明,  說給我聽是令我學到野, 要用時不用亂試都好.  

引用:我OK+呵,+如果有人問我,+又不會有咩感覺,+

原帖由 HaYi 於 15-09-17 發表
我OK 呵, 如果有人問我, 又不會有咩感覺, 我自己對哩D無咩特別研究, 佢地問我咩都無大所謂, 反而有時見有D ...
我都冇所謂,若果D家長一聽到其他小朋友學乜佢又跟住學,咁個小朋友都幾唔得閒……
人地問我,我仲會俾埋我學過嗰幾間嘅評價添,仲叫人有時間都可以試下,我報嗰D普通嘢,多數係玩嘅……

引用:而家小學坐校巴,無也機會見到同班家長,人

原帖由 Jane1983 於 15-09-15 發表
而家小學坐校巴,無也機會見到同班家長,人地點8,都8吾到我
x2

引用:八得利害!阿仔有位舊同學一家响某場合遇到

原帖由 小曳人 於 15-09-15 發表
八得利害!
阿仔有位舊同學一家响某場合遇到一位同我仔現時同級同學一家
返到嚟舊同學媽媽話我知,我仔全級 ...
我仔幼稚園都有個家長,知道晒差不多全級既升小record,學校網頁個升小統計都無佢咁齊咁update.

其實家長之間先唔好太多猜度,只要不涉及個人資料,分享也毋妨,日久見人心,覺得唔啱傾就唔傾咁多囉,職場也是,正常也!

Twins 媽咪
‹ 上一主題|下一主題