用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 補習風氣
樓主: Pertra
go

補習風氣 [複製鏈接]

回覆:戀仔狂 的帖子

有道理!

回覆:Pertra 的帖子

中英數普, 1體1藝已經6樣

引用:補習......家下個個家長都重成績唔係咁重品

原帖由 戀仔狂 於 12-12-08 發表
補習......
家下個個家長都重成績唔係咁重品行,
我情願操行A成績B都唔要操行B成績A
贊成!個人覺得幼稚園小學已經補習,中學點算?

Heyheyjoyjoy 發表於 12-12-9 18:37
贊成!個人覺得幼稚園小學已經補習,中學點算?
最驚burn out,有頭威,無尾陣!

回復 Jane1983 的帖子

我覺得小朋友或家長就算有心追, 最大的阻礙 ------ 時間真係晤夠, 課程太多太深

Jane1983  係呀,而家d小朋友忙過大人!  發表於 12-12-9 21:26

好多同學早上6時起床, 放學不補習回家已5時多, 住得又遠, 但家長依然放學比佢去補習, 直到6時先由家長在補習班接走, 回到家已7時多, 又要食飯又沖涼一陣又要溫呢溫路, 實在見到小朋友都鄧仔佢辛苦

一句講晒,最辛苦都係小朋友,而家長又覺得唔做又唔得!

回覆:補習風氣

其實小朋友係咪有興趣學咁多嘢。我住那區每星期六及日小孩不斷追趕時間學這學那。送完小朋友上課後成人像流浪漢般在街上留連。最可悲多數小朋友都不會笑。童眞白白浪費在補習及過多的活動上。

Jane1983  流浪漢?真系有d似。  發表於 12-12-11 17:37

引用:其實小朋友係咪有興趣學咁多嘢。我住那區每

原帖由 於 12-12-11 發表
其實小朋友係咪有興趣學咁多嘢。我住那區每星期六及日小孩不斷追趕時間學這學那。送完小朋友上課後成人像流 ...
我地只會報阿仔自己想學而自己唔識既嘢(如功夫)。反而大部分時間係family time.游水單車,Disney,長州,長隆zoo等等。我地覺得用$響呢D地方加身教加在玩上述地方時當場教重有效!淨係教佢讀動物園內既說明已有排教!至於音樂,感恩屋企有人識

而家好多家長系好夸,聽得多有時都會檢討系咪自己 hea 。
‹ 上一主題|下一主題