用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日收到「德萃小學」電話
樓主: lawrainbow
go

今日收到「德萃小學」電話 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+lawrainbow+於+16-08-10+發表

原帖由 mamaishere 於 16-08-10 發表
我就係唔係乜都知,所以先唔會好似你講嘢咁大口氣。你乜都唔知但又扮知係另一回事。你好似連call waiting同 ...
我對直私小學,真的不是太了解,都係問身邊做教書的朋友才知道

引用:Quote:原帖由+lawrainbow+於+16-08-10+發表

原帖由 mamaishere 於 16-08-10 發表
我就係唔係乜都知,所以先唔會好似你講嘢咁大口氣。你乜都唔知但又扮知係另一回事。你好似連call waiting同 ...
你份人最有品!得未?唔知以為你係王錦輝讀緊

Forgetmenot999 發表於 16-8-10 13:44
若是將來打算讓小朋友到外國讀書,我會揀選知名本地學校IB課程或國際學校,黃錦輝怎也不會在我揀選的名單 ...
去外國升學, 唔一定要讀IB, 讀GCE之類一樣可以.

當然, 有得揀就優先選有公佈成績而表現又唔錯既學校先啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mamaishere 發表於 16-8-10 15:41
請問「知名本地學校IB課程」有什麼例子?Logos? VSA? 啟思? 算知名嗎?還是你認為SPCC DBS 之類?呢D真係知 ...
算啦樓主, 不要再同這些勁人討論吧, 他們有的是國際視野, 就算LS, QC, DBS, SPCC, STJ等都未入流

Forgetmenot999 發表於 16-8-10 13:44
若是將來打算讓小朋友到外國讀書,我會揀選知名本地學校IB課程或國際學校,黃錦輝怎也不會在我揀選的名單 ...
其實點解計劃去海外升學一定要讀知名本地學校IB課程或國際學校? 真心唔明白我個女讀普通直資英文中學 而家去澳洲讀書都適應得好好 向讀醫呢個目標進發

回覆 anderton 的帖子

我絕對認同你的講法,我兩個小朋友都有外國passport, 將來都會返去讀中學,但我從來無諗過要比佢地去讀私校等國際學校,因為我自已都經歷過,我係香港一間普通中學讀完中五去加拿大繼續讀,去到連發夢時夢中都係講英文的,所以我從來唔擔心佢地第時唔適應或跟唔上,小朋友適應力强,最緊要係群埋d 咩朋友。
感恩今年叩到一間大埔區比較好的資助小學,我寧願佢跟香港的教育去行,學好中文,香港學術係唔差的。

引用:Quote:Forgetmenot999+發表於+16-8-10+13:4

原帖由 hkpapa852 於 16-08-10 發表
去外國升學, 唔一定要讀IB, 讀GCE之類一樣可以.

當然, 有得揀就優先選有公佈成績而表現又唔錯既學校先啦!

拿著DSE成績到外國學校找個councilor要求transfer credit亦可以,讀一年預科再用成績上大學比香港還易,IB未免太深了

Prettychubby 發表於 16-8-11 15:19
回覆 anderton 的帖子

我絕對認同你的講法,我兩個小朋友都有外國passport, 將來都會返去讀中學,但我從來 ...

始終香港教學模式與外國有差異,單是習慣發問或是辯論模式到外國不易適應,Essay更是例牌每科(除理科外)都要呈上。你認為香港普通學校中五生可輕易拿著莎士比亞名著與外國同學辯論嗎?始終讀國際學校適應力會較本地學校高很多。另外,你説你兩位小朋友持外國䕶照,將來打算返加國讀書,我認為國際學校提供的法文課程較你那間大埔區「比較好的資助小學」更為設合將來學業需要,除非你希望你小朋友將來活在華人圈子。始終法文是加國認可第二官方語言

Forgetmenot999 發表於 16-8-11 23:23
拿著DSE成績到外國學校找個councilor要求transfer credit亦可以,讀一年預科再用成績上大學比香港還易,IB ...
其實唔駛咁煩, 根本EDB一早有做嘢, 不少海外知名大學其實都接受DSE成績, 不過可能只係要求學生去考番國學際認可英文試(如IELTS)嚟確認學生英力水平.

認可DSE成績大學名單:
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/hkdse_recognition/ircountry_hkdse.html

而且, 年年都QC, LS等名校年年都有一批學生去外國讀名校, 所以其要要去邊度讀書都一樣, 只要學績好, 唔理你讀咩學制, 一樣大把學校收.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題