用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 睇功課溫書
go

睇功課溫書 [複製鏈接]

其實大家會幫小朋友check功課啱唔啱嗎?定係做齊就俾佢交?
我女小一,我今日同佢睇功課,叫佢改佢就發脾氣,我唔睇佢又發癲又話我唔理佢,我話佢太無禮貌唔幫佢簽名佢就喊仲打人。佢咁嘅態度,其實係咪我縱壞咗? 應該俾佢自己承擔下後果? 我有時想堅決啲,有時又覺得好似無幫助佢咁,好矛盾

2    0    0    0

回覆:sylvianyiuchun 的帖子

似attention seeking 多d。你堅持要佢改,佢始終會改。不過佢係要激下你姐。我會鬧下佢,我仔好鐘意我間唔中鬧下佢,都係想我注意佢。佢最嬲我話唔理佢。

引用:其實大家會幫小朋友check功課啱唔啱嗎?定係

原帖由 sylvianyiuchun 於 15-05-23 發表
其實大家會幫小朋友check功課啱唔啱嗎?定係做齊就俾佢交?
我女小一,我今日同佢睇功課,叫佢改佢就發脾氣, ...
我個仔小二,我只會對佢有冇做齊,錯了回來做改正,等佢印象深d,不過小一仲細,可能仲適應中,需要家長陪都正常,反而我覺得要教她的態度。

anixon  我都係咁!  發表於 15-5-27 14:48

的確係前因後果,但仲有時间調教,要快,時间無多,上左P3/4就無可能变……

回覆 sylvianyiuchun 的帖子

你囡重惡過我女!你唔介意手冊有red marks, 功課不是全對,基本上可以放手。不過有時要望吓佢功課做左乜,特別小一睇吓有乜correction.  一定要要養成良好的温習態度, 唔係懶開真係可以好懶。
比佢知道功課温書是佢責任,不是阿媽,阿媽唔返工都好忙,不是坐在她隔離陪佢做功課温習。我女以前都出手, 不過大左佢控制情緒好左,我有時丙佢,佢係對住我唱歌,我其實都幾嬲,不過太曳我都會打佢手仔。

其實我最近試過唔比佢做功課,不過佢係立即action係手冊上自己寫red marks.  我女今年小二功課獨立,衰唔温書,曳上來是破壞家裡用品,我其實都唔多識湊佢。

Yanamami  同意  發表於 15-5-23 18:18

回覆 Yanamami 的帖子

掂算我女下年升小三,佢係學校都好乖,不過回家有少少破壞力。

Yanamami  願闻其詳。  發表於 15-5-23 18:17

scyauchris 發表於 15-5-23 18:04
回覆 sylvianyiuchun 的帖子

你囡重惡過我女!你唔介意手冊有red marks, 功課不是全對,基本上可以放手。 ...

破壞家裡物品後,你有什麼後果比佢?

其实有時我見到有d小朋友大吵大鬧、踢人打人、瞓地、掉野發脾氣……我真係理解唔到点可以發展到呢个地步。

我最近一次就打她,因為不是第一次,之前warn佢同解釋佢聽,今次太嬲把未用過全新shampoo倒左去,係有九百幾ml.   

阿女係有少少怪癖,有毛頭or物件凸出少少,佢會拔。我自己每次剪髮都同佢講聲,因為佢可能會發瘨。

通常小朋友係某方面有d怪癖,如果父母知道就盡量唔好觸發那點,咁就可以減低小朋友發唒瘨的行為!

HaYi  統感問題  發表於 15-5-24 08:38

回覆 Yanamami 的帖子

你要遇見才明白,基本上有時好難去理解個小朋友,因為不是普通發脾氣,只可以由佢等佢冷靜下來。

回覆:sylvianyiuchun 的帖子

現在不是是否對功課的問題,係要趁你孩子現在細過要教,否則遲啲大個左佢完全唔聽你講!

原帖由 sylvianyiuchun 於 15-05-23 發表

樓主,小小分享,我兒小一起我只檢查功課是否做齊,從不對功課,當然佢錯得太多,家長必須申出援手,但不用擔心有錯,老師其實亦建議唔好對,其一,改功課係老師責任,其二,如果改至全對,老師根本唔知道孩子能力,有咩唔識,而改正亦可加深孩子記憶,考試亦可重溫錯處,避免重錯。初小我會著重培養小朋友自律/自理,鼓勵佢上課要留心,自己的事自己負責,功課自己做,唔明主動問,我朝住呢個方向,小三起已經全放手了。
如果你囡肯主動做功課,建議可讚賞佢嘅付出/努力,如果你偶然發現佢做錯,可以婉轉地與囡囡討論,如小朋友堅持,就讓她交回老師改,但要避免人身攻擊說話,例如叫你改又唔聽,錯了抵你等等....說話,若要孩子受教,家長要有技巧,首先要尊重佢,多讚賞/多溝通,要孩子服你,家長亦要訓練下自己eq先得,不能下下與子女硬碰,有時大人可嘗試代入小朋友角色,你就會容易d明白。試想想你用心做完功課,但媽媽就指責你錯(雖然真係錯左),但你唔想改就鬧你,又話唔同你簽手冊啦!又話你冇禮貌,唔聽話,發脾氣等等,請問你服氣嗎?孩子情緒高漲,點會仲受教?所以從今天起,嘗試收起家長權威(我要你做就做之類), 多與孩子溝通,接納佢嘅要求與不足,待囡囡靜下來時擁抱下佢,同佢頃頃,溫柔地解釋比佢知媽媽可能緊張佢所以惡左對佢,承諾以後會盡量接納佢意見,唔會再鬧佢,問佢如果佢唔想改就由老師改好嗎?叫佢有問題可以同你商討,要佢亦承諾唔再亂發脾氣。記住小朋友其實極喜歡被讚及得到父母認同。試試下次你欲動氣時嘗試讓自己及孩子先行冷靜後,才去處理小朋友問題,可能你會有意想不到效果。

引用:我最近一次就打她,因為不是第一次,之前wa

原帖由 scyauchris 於 15-05-23 發表
我最近一次就打她,因為不是第一次,之前warn佢同解釋佢聽,今次太嬲把未用過全新shampoo倒左去,係有九百 ...

我明白你,因為我都有經驗,jm你已經做得好好,無論大人定小朋友,都會有情緒,而當情緒高漲時,無論講咩都唔會入耳,所以一定要待孩子冷靜下來,才能容易處理。你囡年紀仲細,從你描述似乎佢仍未能完全學懂控制,如何宣洩自己不滿,佢破壞家中物品,看得出此等行為似乎能激起你對佢注意,亦能激怒你,建議你嘗試教導佢有不滿可如何發洩,有冇教過佢其他發洩方法?喝冰水,洗臉,畫畫,寫出不滿,撕碎紙....等等?你要表明不接納佢破壞物品作為發洩行為,但如佢暫時再犯你亦不要太大反應,盡量淡化,只係忽視佢就可以,待佢慢慢見你冇反應就會減少再做,不過你亦要多與佢溝通,多關心佢與佢頃談,如問題仍持續可尋求專業人士意見。

小一下學期已經唔對功課!只會睇有無做齊!

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

感謝你意見,我會試試先讚佢,同埋慢慢放手,始於關係最重要

回覆:睇功課溫書

感覺上媽媽做事太'貼身'會做成依賴。

我只說看看某某地方有沒有問題,他說有就自己改,冇就算了,當然有時候是陰佢。

現在小二開始掌握自己做平日的 routine works  ,有疑難才問,空出時間溫默書和測驗。

在小四評分前由他自己承擔後果。

回覆:睇功課溫書

我女K2 已唔睇,佢做錯,帶漏野,着错校服 我都唔理。佢係學校錯一次,畀老師話,畀同學指指點,刻骨铭心過我日日鵝佢。

非常有効。反正kindergarten 唔計分,冇排名,不用呈分試。冇所謂。

Yanamami  讚!  發表於 15-5-24 22:04

picture 發表於 15-5-24 21:05
我女K2 已唔睇,佢做錯,帶漏野,着错校服 我都唔理。佢係學校錯一次,畀老師話,畀同學指指點,刻骨铭心過 ...
做得好~係細時已習慣,上到小学就唔洗煩。

引用:Quote:原帖由+sylvianyiuchun+於+15-05-23+

原帖由 tomato100hk 於 15-05-24 發表
小一下學期已經唔對功課!只會睇有無做齊!
我們小初期會check有冇做齊功課,正確與否就不理,我講明小一下學期唔check功課只簽手冊通告,通告亦只簽名及填一些決定性答案,如未寫名或日期我不簽,她們都算做得到,只係間中欠帶欠交一次半次,每次欠交我都會嚴重其視,所以她們尚算認真

Twins 媽咪

引用:Quote:picture+發表於+15-5-24+21:05+我女K

原帖由 Yanamami 於 15-05-24 發表
做得好~係細時已習慣,上到小学就唔洗煩。
好感激朋友教我這樣做。佢個女好叻!

‹ 上一主題|下一主題