用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 唔想繼續讀, 回港有甚麼可打算
go

唔想繼續讀, 回港有甚麼可打算 [複製鏈接]

呀仔現在在加洲讀緊第二年社區學院,唔係好適應, 好唔開心, 社交又唔好, 沒有很多朋友, 經常留在房, homestay 也無佢符, 仲有2個quarter 就完成副學士,佢表示話唔想繼續, 請問各位知唔知, 如果佢唔願意暑假返過去完成副學士, 在香港有甚麼機會可以讓佢繼續完成學士學位? 佢在香港只是完成中四, 高中畢業証書都無,唉, 都唔知點算。。。。但佢唔想返過去, 我都無得勉強。
   2    0    0    0

brother4 發表於 17-7-31 11:50
。。。so sad.

考慮中國大學,朋友孩子一樣讀書不成,回內地讀大學,原來分二條隊的成績,一條是內地生, ...

我表妹當年去廣州朁南大學,回來入中銀,之後轉外資行。

kbi 發表於 17-8-14 09:46
如小朋友真不適合繼續住,可同學校申請suspension,一般AA有4年的maximum 年期,比小朋友停一停,思考下前 ...
其實申請suspension,而可以幾年之後繼續既小朋友其實唔多。如果淨番既credits唔多,反而需要知道問題出喺邊,然後針對問題解決,例如每學期讀少啲credits。

ng10875520 發表於 17-8-1 11:13
我仔都係 今年唔想讀 我而家都好煩
揾出唔想讀既原因,睇下家長幫唔幫到佢。

如小朋友真不適合繼續住,可同學校申請suspension,一般AA有4年的maximum 年期,比小朋友停一停,思考下前路。

回覆樓主:

如果係短期就完成到,你陪佢過去睇住佢,煮下飯佢食得唔得?

回覆樓主

我仔都係 今年唔想讀 我而家都好煩

回覆 brother4 的帖子

算啦, 佢自己都唔想再升學了, 想做野,
佢肯做野, 唔駛屋企養都算。

梁媽媽

回覆 brother4 的帖子

不錯的選擇

梁媽媽 發表於 17-7-31 10:49
我都見過有個朋友仔仔 DSE 後去美國讀 cc , 亦是到 Year 3 可以入轉入大學的了, 暑假返左黎後, 就同媽咪講 ...

。。。so sad.

考慮中國大學,朋友孩子一樣讀書不成,回內地讀大學,原來分二條隊的成績,一條是內地生,另一條是外地生,壓力少,暑假去做保安,畢業後回港考入咗政府工。。。

我都見過有個朋友仔仔 DSE 後去美國讀 cc , 亦是到 Year 3 可以入轉入大學的了, 暑假返左黎後, 就同媽咪講唔想再返去讀了,

(佢本身在HK 英文, 讀書都唔係叻, 過到去就同一班華人留學生一起住, 本身個人性格內向, 人地去玩, 佢就自己在房.... 變相無乜朋友, 融入唔到, 讀書又辛苦, 好難/ 有些科唔合格, 再讀先合格之類, ... 所以返黎後就話唔再去升大學了。 )

回來, 沒有大學畢業証書, 即係之前讀的兩年都白費了, 出去搵工只算你是 DSE畢業, 咁佢至少都肯去搵工。
之後在私人屋苑內做物業管理, 由於佢份人聲都唔聲下, 交際唔好, 聽講 D 假期, 通消更, 好多時都隊佢做。

梁媽媽

dlam141231 發表於 17-7-30 22:30
讀完两年CC轉入UC Berkeley Year 3, 比Year 1考入去容易許多.  
其一原因是UC Berkeley是州立大學, 被加州 ...

多謝解釋,那位朋友我不熟不好意思問太多。btw,入CC要不要考Sat or act?

lui 發表於 17-7-30 16:06
我朋友也是,cc 完入UC Berkeley .我都想問佢點入

讀完两年CC轉入UC Berkeley Year 3, 比Year 1考入去容易許多.  
其一原因是UC Berkeley是州立大學, 被加州州政府規限一定要在Year 3接收一定比例從CC轉來的學生.  
其二是CC學生真是普遍成績麻麻, 只要用功些叻少少, 要轉入UCLA甚至UC Berkeley並不難.  我認識一個成功轉入UC Berkeley Year 3 Economics的女孩, 她就坦言入學後才發覺有難度, 因為數底不足, 追得好辛苦, 她也說不少CC轉入去Berkeley的, 並不能以两年順利完成餘下課程, 要讀三年才畢到業,

話說回來, 我也是不贊成讀完中四便去讀CC的, 何必趕著入大學?    不如把CC當作香港的副學士, 讀完中六才去, 然後再銜接大學, 無論心智, 又或競爭力, 都較處於優勢.   美國的CC, 的確, 十六歲便可入讀, 入學要求也低, 但不要把CC校園跟大學校園相比.  大學校園內, 大都是18至22歲的學生, CC校園內, 重返校園的廿多歲的佔更大多數, 求學的氣氛很不一樣.

lui 發表於 17-7-30 16:06
我朋友也是,cc 完入UC Berkeley .我都想問佢點入

CC 學生成績普遍麻麻,攞高分我估唔太難啩,至少我識嗰個無ECA 無特異功能,如果佢喺香港考應該唔易。

很多時人生有迷失方向,所以外國人喜歡有Gap year。我最近得知朋友個仔在港讀副學士,欠一個term 都不肯完成畢業,呀媽都冇辦法,做了幾個月工作後,決定九月去外國留學。

keroro_lam 發表於 17-7-29 11:35

不如問下佢想讀書還是做嘢?要他定下目標才跟他一起計劃下一步,不要幚他做決定

Chole 發表於 17-7-29 17:05
除非影響健康,否則我不會鼓勵小朋友輕易放棄。

我認識一個學生,在港成績中上,讀完CC之後UC Berkeley 收 ...

其實佢有勇氣提出而不是在美國隱左形, 我們作為家長已經要感恩。

現在是他最需要家庭温暖与支持的時候,亦是他学習如何處理逆境和自己療傷的時候, 隻身飄洋在外, 從來都不容易架。

keroro_lam 發表於 17-7-29 18:48
請問怎樣用AA成績報番香港大學? non jupas 嗎?  報year 2 是嗎?當然不是說8 大 la,  因為他的成績只是一 ...

Jupas & non-jupas 主要是同八大有關,香港的私立大學、遙距大學課程怎樣收生,是沒有一套標準.
有朋友會考0分,做了二年工,才明白一張沙紙的重要。後來晚上讀了個澳洲遙距大學課程六年,一樣有個學位。:dadday:

angie_ma 發表於 17-7-29 18:15
其實在CC完成AA之後, 以我所見基本上一般都可以升上當地大學, 成績好就去Top D既大學, 否則洲立大學會入到. ...

請問怎樣用AA成績報番香港大學? non jupas 嗎?  報year 2 是嗎?當然不是說8 大 la,  因為他的成績只是一般合格而已。
‹ 上一主題|下一主題