用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢   [複製鏈接]

我覺得小學中文可以睇吓成語故事圖書,累積起嚟好好用。
起碼有重點,有結構有背景,又唔會長篇大論太空漫遊。

如何培養小學生數學語言表達素養
時間:2019-11-01
  摘要: 隨著教學改革的不斷推進,學生能得到全方位的發展成為當前教育事業的教學新理念,就小學數學而言,小學生數學思維發展、數學語言表達能力的提升成為小學數學基本任務之一。本文簡單探討了小學數學語言表達能力的培養的相關策略。

關鍵詞: 小學數學;語言表達能力;培養策略;

關於小學生學習數學語言的論述按入看看

認識小朋學數會遇到的風景

數學資源資源網介紹

三代同堂

看什麼,看

善用資訊,聽。認字。默寫,感受不同生活態度

cafeva 發表於 20-11-20 14:14
係呀. 小朋友個同學仔. 我都有D多事咁提過佢阿媽, 不過佢又希望可以做到成績.
...

呢d係靠家長自己把關,外人善意提吓係好,但多講就無意思。

cafeva 發表於 20-11-20 14:09
MSS 個籃球場唔係readily accessible.
人地果D係兩個籃球場咁大.

google map都睇到,露天的,靠近mps,港島山上仲靠山,無辦法啦~~~

Jane1983 發表於 20-11-20 13:41
回覆 cafeva 的帖子

你講果d係在外搵教練學?如果係,家長自己要把關。小朋友願意接受強度訓練,小時候係 ...
係呀. 小朋友個同學仔. 我都有D多事咁提過佢阿媽, 不過佢又希望可以做到成績.

mcl203 發表於 20-11-20 13:44
MSS無球場?~~~
MSS 個籃球場唔係readily accessible.
人地果D係兩個籃球場咁大.

無辦法, 港島係逼D.

cafeva 發表於 20-11-19 13:38
SSGC, MSS, 唔知YWG, MCS 有無呢?

MSS無球場?~~~

回覆 cafeva 的帖子

你講果d係在外搵教練學?如果係,家長自己要把關。小朋友願意接受強度訓練,小時候係容易做出好成績,但對當事人在生長和傷患方面,係要仔細考慮。
記得我小朋友小三定小四時,有個插班同學,聽聞佢係日日操水,時間唔短。仲有其他體能訓練。

Jane1983 發表於 20-11-19 16:19
意外無得講,朋友個女係學校打籃球,比波省中一口血。但一般黎講,香港學校體育堂的運動,好少強度高到會 ...
學校體育堂的運動當然OK 啦.

咁有D小學生日操3/4小時操足7日我就有D擔心.

cafeva 發表於 20-11-19 14:52
哦.
同幾個以前有玩運動既朋友傾過, 其間多多少少都有受傷, 人到中年就變左舊患... 所以我地都好猶豫審慎咁 ...

意外無得講,朋友個女係學校打籃球,比波省中一口血。但一般黎講,香港學校體育堂的運動,好少強度高到會導致長期傷患。

ABC-DAD 發表於 20-11-19 14:39
學嘢,正規訓練有階段化進度,會好啲,是否運動料唔係我嘅焦點。
哦.
同幾個以前有玩運動既朋友傾過, 其間多多少少都有受傷, 人到中年就變左舊患... 所以我地都好猶豫審慎咁比小朋友玩運動

cafeva 發表於 20-11-19 12:30
係兩段. 我只係想有多D活動空間比佢可以玩下. 見有D學校連球場都無

同埋請教下唔係運動員既料係咪都要正 ...
選擇有多啲活動空間嘅學校,有當然好,但係體育訓練唔使局限係學校。

cafeva 發表於 20-11-19 12:30
係兩段. 我只係想有多D活動空間比佢可以玩下. 見有D學校連球場都無

同埋請教下唔係運動員既料係咪都要正 ...
學嘢,正規訓練有階段化進度,會好啲,是否運動料唔係我嘅焦點。

Jane1983 發表於 20-11-19 13:32
痴綫咩,背小說  ,係篇散文,都好出名的。
嚇得我吖

Jane1983    發表於 20-11-19 15:34

‹ 上一主題|下一主題