用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 很想跟今年的升小媽媽們分享
樓主: nlc775s
go

很想跟今年的升小媽媽們分享   [複製鏈接]

nlc775s 發表於 16-12-19 15:06
補充:
1. 我並不是鼓勵操卷或過份催谷小朋友,當初也只讓她上自己喜歡的興趣班培養個人嗜好
2. 小女個性 ...

你千金個性緊張容易分心,同小女一樣,多謝你打咁長篇分享。  緊張慌失個性的確影響好多野,另外我小朋友容易分心,我懷疑佢係專注左去另一D野度,例如眼定定望住第2個小朋友做咩,然後就聽唔到老師說話

回覆樓主:

回覆 Castella 的帖子

謝謝分享!

freestylesurf2k 發表於 16-12-21 17:41
搞咁多野仲乜?入教最實際

未必。

以ek熱門既教會學校, 20分絕大部份機會都好微。

回覆:很想跟今年的升小媽媽們分享

多謝樓主嘅真誠分享。真系有吾少家長爲升心儀小一不計金錢,時間,精力全力栽培小朋友,考每間直私都系幾千人爭百零個位,吾够佢地fight, 一d都吾奇!要仔女十八般武藝,而狂力催谷,我始終過吾到自己果關。除左每日要佢地堅持 閱讀 ,體藝全無要求,開心玩耍就算了。樓主爲女兒預備升小扣門的功夫沒白費,打下的基礎相信可以讓囡囡很快適應小學學習模式,很值得借鏡。充心感激你真誠分享!

monodad 發表於 16-12-20 14:05
即係如你所言,俾車車死唔係不幸事件,要核彈爆死晒所有人包括你先至係不幸嘅話,咁呢個世界真係任何人都 ...
事實上是你無清清先講"咩野比車車死",這種膠話的。

我是聲明不再和你說"膠"了。

但你故意曲解,我是必須說清楚的,免得不少網友沒有跟前後 post,被你誤導。

dereklg 發表於 16-12-28 12:34
事實上是你無清清先講"咩野比車車死",這種膠話的。

我是聲明不再和你說"膠"了。

旁觀者清,無人會被所謂(誤導),閣下慎言吧⋯⋯

monodad 發表於 16-12-28 12:38
旁觀者清,無人會被所謂(誤導),閣下慎言吧⋯⋯

不是你說"膠"話話"咩野比車車死"在先的嗎 ?

你故意曲解,蒙混視聽,就是偏偏有人沒看前文後理,故我必須澄清。

你再說"膠"話是沒什麼好討論的。

dereklg 發表於 16-12-28 12:50

你故意曲解,蒙混視聽,就是偏偏有人沒看前文後理,故我必須 ...

行衰運起上嚟出街都會俾車車死係膠話?咁你閣下所言:呢場賽事打得水皮,冇智慧,唔值得同情等等係咩(話),需要澄清嗎?

dereklg  你指出呢句說話係先出自你就足夠  發表於 16-12-28 13:10

dereklg 發表於 16-12-28 12:50

你故意曲解,蒙混視聽,就是偏偏有人沒看前文後理,故我必須 ...

Anyway,此等討論內容並無意義,我不打算再回應,公道自在人心,再見。

機會是給有準備的人。
但什麼才是合適的準備呢 ?

樓主文章看出努力,卻看不出智慧。 <----回應番自己

我是咁睇的,樓主當然是非常努力的人。
但她整個歷程卻像是盲頭烏蠅一般。她說她是不幸運云云,我卻說她是頗幸運的,因她到最後咁樣樣撞都比佢撞出出路。
與其說是什麼好榜樣,不如說是一個反面的教材。

起碼來說,要有個方向感,即俗語說"知道自己做緊勿 !"

方法有千百種,策略有千百個。
因材施教是皇道,賣鴨的人永遠覺得鴨不夠重,於是夾生將大量飼料直接吹入鴨的胃裡,務求谷肥鴨子。即時確是賣得較好價錢。

可是,孩子不同鴨子,健康的身心也許更重要。

dereklg 發表於 16-12-28 13:08
機會是給有準備的人。
但什麼才是合適的準備呢 ?

.....老實講,整場賽事佢都打得唔好,有咩好欣賞,有咩好同情,.........

升小都攪成咁,有冇水皮 D ,升中點算,升大又如何,咁做事法廿條命都未夠死。

請回應!

回覆:很想跟今年的升小媽媽們分享

機會是留給有準備嘅人,啱聽!

‹ 上一主題|下一主題