用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園影響升小???
樓主: 真美味
go

幼稚園影響升小??? [複製鏈接]

有人事當然好辦事, 呢樣野不單應用考小一,甚至你出黎做野, 去街市買菜, 都一樣!
試問你如果係大老闆, 會唔會先比個好位自己仔,阿仔女朋友, 阿女死黨? 我自問會囉!
問題係, 現今資訊發達, 大把人"識人", 咁就要鬥邊段"關係"密切D了!

引用:有人事當然好辦事,+呢樣野不單應用考小一,

原帖由 CoffeeCake 於 14-07-03 發表
有人事當然好辦事, 呢樣野不單應用考小一,甚至你出黎做野, 去街市買菜, 都一樣!
試問你如果係大老闆, 會唔 ...
不能排除有些人有人事可容易入某些學校,不過亦識有小朋友考到6、7間直資/私小,無咩背景。

學校也是一個SOCIETY,當然也不能全講關係啦!
I-BANK 這邊廂大堆貴族子弟, 那邊廂都要搵人做野架, 所以, 唔係名門, 一樣有人入到行, 但預左條路難行D囉!

rcool    發表於 14-7-3 09:26

除非真系富三、四代,家族幫到手,或者校董係你老友...吾係都係實事求是,努力栽培自己小朋友,增長佢的競爭力。一來教育佢吾會簁,二來吾會使完錢、受埋氣,仲分分鐘得個吉。

回覆:真美味 的帖子

我上年去一間非常受歡迎的直資2nd in 時,留意'到排隊的小朋友拿着的手册,有八成以上都是來自那3,4間名幼,那時真的體驗到名幼的實力。

有聽過d人捐錢,捐得多,你又吾捨得;捐得少,連我都收買吾到啦。算啦,吾好簁錢。

我一早睇清形勢,老老實實教好自己小朋友。人地走到easy way係人地有辦法,佢比人搵笨、放飛機,無間好嘢收,匿埋喊無話你知啫。

引用:想問咁多位媽媽,叩門時,小朋友讀邊間幼稚園

原帖由 真美味 於 14-06-30 發表
想問咁多位媽媽,叩門時,小朋友讀邊間幼稚園既影響會唔會好大?有朋友同我講,話D小學都會睇下個小朋友讀咩幼 ...
我覺得重要,起跑線就是幼稚園開始

引用:現實係殘酷的,從不回望问理由,只有勇往直

原帖由 talent2000 於 14-07-03 發表
現實係殘酷的,從不回望问理由,只有勇往直前自己争取。
當失敗了一次又一次,眼見身邊人已叩到門,小朋友學術唔差,點到自己唔問自己點解

引用:Quote:原帖由+talent2000+於+14-07-03+發表

原帖由 S-Kwok 於 14-07-03 發表
當失敗了一次又一次,眼見身邊人已叩到門,小朋友學術唔差,點到自己唔問自己點解

...
叩門係一個好有問題的机制,非戰之罪

醒目開學勳章

回覆:幼稚園影響升小

但又咁講,名幼每年有咁多學生,我相信只是top果班先會有優勢;普通學校outstanding學生有機會勁過名幼稍遜果批……小學、中學一樣係咁架啦。世事冇絕對

Jane1983  同意!  發表於 14-7-7 21:44

引用:但又咁講,名幼每年有咁多學生,我相信只是

‹ 上一主題|下一主題