用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係忍唔住....其實啲家長知唔知自己係到做緊啲咩架?! ...
樓主: wanabe
go

真係忍唔住....其實啲家長知唔知自己係到做緊啲咩架?! [複製鏈接]

我個囡有學劵的都IN左5間,有4間收佢.諗住比佢試下九龍區出名D的名校,不過可能我成日都訓練佢,所以而家佢好抗拒.我都知小孩係唔迫得,但個人好似着左魔咁,好想好想佢讀間更好的KG.最後搞到佢又唔開心,我又唔開心.
其實都有試過放鬆下,不過一臨近要IN果排又開始......

睇左ek一段時間,都忍唔住註冊個acc嚟分享下意見(太太已經係會員)
其實小朋友嘅童年應該係喺開心快樂環境下渡過,父母應該喺學習同遊玩替子女定下平衡點,有啲唔係好同意父母將自己在工作嘅處事標準apply喺子女嘅教育觀點上,我相信所有幼稚園、小學中學等等教育機構嘅理念係培育下一代,同大家喺社會上職場面對嘅公司運作原則係完全不同,如果以'為子女好'做口號作為報二、三十間幼稚園藉口,只會做成惡性循環,對學校收生interview造成混亂,因為啲家長冇了解過自己家教理念同學校配唔配合到就報,冇了解過返學交通時間配唔配合到就報,其實喺討論區家長大家分享意見,交流心得,係希望大家吸收多啲資料做選校嘅事前準備,可以分析那些是適合自己小朋友嘅第一選擇,那些是作為後備嘅第二或第三選擇,而唔係任何名校都報,收到幾個offer都唔知讀邊間好,不如hold住哂再等多幾間結果,或者集郵心態等多幾個月先決定.....
其實如果有啲學校嘅負責人,上到ek睇到啲留言,可能都會對我地啲家長好失望,第一就係唔做多啲事前準備先去報學校,第二係冇因應自己家庭教育理念同交通因素去scan過先去報,第三係如果收左你都唔知讀唔讀好(hold住個位先),即係報嘅時候冇諗清楚隨便報,第四係將學校interview當係遊戲或者練習,但係有冇考慮過學校真係想透過面試,揀選一啲適合學校而佢地又真係想讀嘅人選,咁樣令學校冇辨法掌握正確面試生資訊(hold住offer更令學校掌握唔到準確收生進度),對學校同有心讀嘅家長小朋友都唔公平!

好同意家長們提及嘅'身教',家長如果唔事事作好事前準備,冇明確嘅目標,處事方式亦冇顧及其他家長同尊重學校嘅收生程序,咁我地嘅下一代點由我地身上學到自理能力,學到喺成長每一個階段定下個人目標,學到顧己及人、同尊重他人呢!

公平
其實如果kg 要早些交学費
一定會好多offer 會早d 放返出嚟 比waiting 学生
無奈game rule 係咁,又点解要話唔公平?

原帖由 lnp 於 11-12-4 15:03 發表
公平
其實如果kg 要早些交学費
一定會好多offer 會早d 放返出嚟 比waiting 学生
無奈game rule 係咁,又点解要話唔公平?
哈哈, 仲要係一交就最少一年, 咁相信就真係"西"走D集郵人士了.

如要公平
就應二月交学費

公平?
我都想問父母係小学做小学讀過
個仔女就可以讀?

要改係 game rule
唔係集郵家長

其實game rule係好抽象嘅個人主觀意願,社會同學校都冇set過出嚟,學校早啲收學費,同有幾個offer嘅家長決唔決定早啲放返offer出嚟,亦唔應該用來作準則,應該係家長自律早啲決定讀那間適合子女嘅學校,唔應該要學校迫於無奈提早收學費或更多留位費,而家長先決定讀邊間;希望家長不要將似是而非嘅理論,成為損人不利己嘅藉口,不喜勿插!

身教好重要。事先申報:我係百無人仕:

1.  我個係細仔,報好多間都唔收。
2.  我自己不是名牌小學畢業,所以小兒也沒有機會所謂"世襲".....

但我亦認為不應該怪責個GAME RULE。
如果我努力,又或者我嘅小學同學努力成為名人,咁我讀過哪間小學,哪間中學其實就會係"名校"。

點解我地成日話D內地孕婦用我地香港資源?
因為我地嘅上一輩好努力去建設香港,而我地覺得人地來香港坐享其成。香港福利E.G.醫院等應該有PREFERENCE俾番我地香港人。

咁人地名校父母呢?? 人地D校友,朋輩等都好努力成為傑出人仕。我為間學校做過D乜? 我有機會抽,我有機會努力教小朋友令佢可以叩門,我心足。

連做家長都只顧自身利益,個GAME RULE 唔FAVOR 自己就話要取消,點教小朋友??

原帖由 Sheungki0101 於 11-12-4 15:53 發表
其實game rule係好抽象嘅個人主觀意願,社會同學校都冇set過出嚟,學校早啲收學費,同有幾個offer嘅家長決唔決定早啲放返offer出嚟,亦唔應該用來作準則,應該係家長自律早啲決定讀那間適合子女嘅學校,唔應該要學校迫於無奈提早 ...
絕對認同肥爸, 但就係有呢類集郵人士的存在, 對未有OFFER的小朋友存在壓力同不公平. 希望各家長將心比己啦.

LIKE x 1000000000000!!!

原帖由 Sheungki0101 於 11-12-4 15:53 發表
其實game rule係好抽象嘅個人主觀意願,社會同學校都冇set過出嚟,學校早啲收學費,同有幾個offer嘅家長決唔決定早啲放返offer出嚟,亦唔應該用來作準則,應該係家長自律早啲決定讀那間適合子女嘅學校,唔應該要學校迫於無奈提早 ...

身教
教唔公平

希望大家唔好誤解"公平"呢個旗號,大家都係構成香港社會嘅一份子,但係絕對唔可以利用公平兩個字,冇錢使就去問李家X攞$用,冇飯食就入去惠X超市攞食物返屋企,冇工做就行入HSBX話要做經理,冇書讀就行入皇X書院返學,整個社會嘅制度係冇可能對每一個人都公平,只能夠喺公正嘅原則之下得出一個平衡點,好agree 109#ray媽嘅論點,學校世襲制度好多人覺得唔公平,但係一間成功學校,教職員嘅貢獻,在學學生同埋舊生都有貢獻,有啲舊生畢業十幾年都重有幫母校做義工,我地好多家長同啲名校無任何關係,就批評呢個世襲計分制,會唔會有少少偏見呢,'名校'呢個名詞只不過係功利社會嘅衍生品,家長應該為自己子女"用心"擇選適合自己子女性格、自己家庭環境嘅學校,亦千萬唔好侮辱"身教"呢兩個字,因為家庭教育好重要,如果家教配合唔到,就算入到名校,都可能令小朋友成績一流,品德九流,成為社會新一代嘅怪物!

100 Like

原帖由 Sheungki0101 於 11-12-4 21:06 發表
希望大家唔好誤解"公平"呢個旗號,大家都係構成香港社會嘅一份子,但係絕對唔可以利用公平兩個字,冇錢使就去問李家X攞$用,冇飯食就入去惠X超市攞食物返屋企,冇工做就行入HSBX話要做經理,冇書讀就行入皇X書院返學,整個社會嘅制度 ...

回復 113# Sheungki0101 的帖子

I don't know why the schools have to award the contributions to the staff by admission of their kids and the alumni's  son/daughter can have priority. It does not make sense and just a joke !!!

回復 115# MLKC 的帖子

agree
what utter nonsense .

回覆 115# MLKC 的文章

根據政府官員嘅荒謬解釋,係方便在該校工作嘅父母可以照顧到自己嘅子女。難道在其他機構工作父母嘅小朋友係唔需要父母嘅照顧?

回復 113# Sheungki0101 的帖子

如果世襲係冇問題,點解唔推行至中學,甚至大學?舊生一樣可對自己嘅中學及大學有貢獻,佢地子女理應可自動可分配到一個學位。

回復 1# Ryan_baba 的帖子

又唔係咁講,你在學校上班,小朋友在同一學校就讀,確係方便照顧喎。

如父母在其他機構如政府部門,醫院,銀行等又確是半點關係也沒有。

回復 119# To_Ma 的帖子

唔係話子女係唔需要照顧,而問題係點解要呢班人有呢個特權。
‹ 上一主題|下一主題