用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)?
樓主: queensroad
go

有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)? [複製鏈接]

Thanks.  I hope I am lucky enough la

原帖由 bettyby 於 08-9-18 12:09 發表
ChapmanMa,

我老公交表當日即時約1st in嫁啦, yes是平日

祝你好運!

恭喜已被錄取的學生.

我是St Margaret P1家長, 我覺得交$2800/月學費好抵
因為學校1) 每天由net 教英文堂 2)比官校多一堂 Dancing/Drama class, & 一堂talent class (全年分4階段學drawing, cricket(木球), 粵劇& fencing (箭擊))
又有制服團體, 另Mordern Language (French/Japanese/Spanish), 這些全是免費,且有校車接送.
如你讀官校,雖學費免費,但需另花錢學上述課外活動,既花費又花時.

原帖由 CandyBB 於 08-9-18 16:05 發表
Last Sat 2nd in 左smc, 呀仔个日唔乖, 我地同主任傾計時, 坐唔定仲成日踢張枱 , 好彩主任final都收左 , 叫我地係20日前要confirm放棄lucky draw & 交$500.-留位費. 其实同主任傾計時, 主 ...

HKQQbaby

我聽好多smc家長說, 有好多放學後既課外活動好好,又好平, 但參加就無校巴,係d mud 野活動, 同埋有外籍老師教tennis 唔冼$.

many thanks!

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-18 18:26 發表
恭喜已被錄取的學生.

我是St Margaret P1家長, 我覺得交$2800/月學費好抵
因為學校1) 每天由net 教英文堂 2)比官校多一堂 Dancing/Drama class, & 一堂talent class (全年分4階段學drawing, cricket(木球), 粵劇& ...

Hi bblaw,

其實我舊年對SMC都存疑架。同其他家長一樣,我地都有報名校,但發現真係好多內定配額,只係倍跑!

去到2nd in 時,兩位老師真係俾到信心我地。再講,都好睇你小朋性格同你期望咩學校。SMC絕對唔係傳統死板 ge 學校。課程同其安排ge 課外活動,尤其Eng. drama, talent class (fencing, cracket, 粵曲...) 不但不需另外俾錢,學生仲學到好多唔同ge 文化,從而加強佢地ge語文能,尤其Eng drama 同粵曲.

另外,英語環境絕對一流。而普通話亦唔淺囉。

So, 真係好睇你expect what lor~

Anyway, here congratulations to all students who have already accepted by SMC for 09/10 P.1.

Cheers

原帖由 bblaw 於 08-9-18 04:30 發表
The interview content same as WD40 ma ma
I still cannot give more confident to SM.
How about the comment? Can give more detail to me?

到現在都冇電話, 冇2nd in又未收到信....是否冇機會啦!
好唔開心呀 .....

回覆 # 的文章

點解咁奇怪, 我前日交表, 冇期面試仲話full咗, 我問点解網上唔提, 位女士至講面試期full咗, 暫未有期但又收咗我表及錢. 我見到一两個小学生,但lunch hour就見到全都係中学生,得一两個Indian但講非常流利广東話, 全無外語環境feel囉. 收表位女士仲破cool.

That really strange la.  I want to submit my form tomorrow also.  Let me see if they said the same thing to me.  BTW, do you know tomorrow's briefing ? I have joined the afternoon session.

原帖由 py30486 於 08-9-18 23:46 發表
點解咁奇怪, 我前日交表, 冇期面試仲話full咗, 我問点解網上唔提, 位女士至講面試期full咗, 暫未有期但又收咗我表及錢. 我見到一两個小学生,但lunch hour就見到全都係中学生,得一两個Indian但講非常流利广東話, 全無 ...

Hi all,

SMC just called me for 1st interview on 24/9.
我個寶貝仔係屎撈B

頭先忍唔住再打電話去學校問情況.....都係同一個答案, 一個月內寄信通知.  我再問是否到現在都冇消息的是一定落選, 佢又話唔一定.  我問是否學校已經收足學生啦!  佢話未, 我地一路仲安排跟interview...

等信等得好辛苦呀 !!

Hi, 我啱啱收到電話叫阿囡下個禮拜去 internview 但係係平日我想問下你地都係平日去 interview 架
Ah B

yes...

原帖由 BB6392 於 08-9-19 11:09 發表
Hi, 我啱啱收到電話叫阿囡下個禮拜去 internview 但係係平日我想問下你地都係平日去 interview 架

我又係到而家都未收到電話同埋信囉, 同埋而家仲有咁多1st in 既人我諗都係唔收既多架啦 ~ 唉突然之間有d 失望, 我都好驚全軍覆沒呀, 唔通真係要等大抽獎?

原帖由 dlh525 於 08-9-19 11:05 發表
頭先忍唔住再打電話去學校問情況.....都係同一個答案, 一個月內寄信通知.  我再問是否到現在都冇消息的是一定落選, 佢又話唔一定.  我問是否學校已經收足學生啦!  佢話未, 我地一路仲安排跟interview... :pity ...

請問你幾時入申請表呢 ?

原帖由 BB6392 於 08-9-19 11:09 發表

原帖由 ChapmanMa 於 08-9-19 12:45 發表
請問你幾時入申請表呢 ?

我係上個禮拜入表既
Ah B

我係this tuesday(16/9)入表.They asked me to go for interview on 24/9 3:30pm.Hope my son will be ok la.
My friend received their letter and they accepted their son.
我個寶貝仔係屎撈B

estherangel

我pm了一次給你, 因最近bk 既pm 好亂, 是否收不到?

catcatmom

原帖由 estherangel 於 08-9-19 11:30 發表
我又係到而家都未收到電話同埋信囉, 同埋而家仲有咁多1st in 既人我諗都係唔收既多架啦 ~ 唉突然之間有d 失望, 我都好驚全軍覆沒呀, 唔通真係要等大抽獎?

...

我都係係到等, 一味等, 等到頸都長....非常心急....

原帖由 estherangel 於 08-9-19 11:30 發表

...

有信la??? 我等快去check 信箱先... (查實日日check, 都係失望而回.....)

原帖由 Haemon 於 08-9-19 14:17 發表
我係this tuesday(16/9)入表.They asked me to go for interview on 24/9 3:30pm.Hope my son will be ok la.
My friend received their letter and they accepted their son.

朋友剛剛打去問過, 因佢比較心急, 佢遲過我in.
但smc既staff, 都係叫你等, 但後來朋友要同主任講.
主任接番電話, 說: "我地一封信都未發??? 你朋友係咪9 錯其他學校, 不是聖瑪加利嗎??"
姐係點?

請問你個friend幾時收到信架 ??

‹ 上一主題|下一主題