用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝完曬第一輪, 大家討論一下!
樓主: CxN_2013
go

王錦輝完曬第一輪, 大家討論一下!   [複製鏈接]

回覆樓主:

有啲香港的大學生,讀 hippopotamus 或 rhinoceros 都可能讀錯甚至唔知係咩

sailormercury 發表於 18-9-27 13:14
有啲香港的大學生,讀 hippopotamus 或 rhinoceros 都可能讀錯甚至唔知係咩
...
我都唔識, 應該要repeat 大學

scgift 發表於 18-9-27 09:49
我囡話有啲好長既字佢唔識係咩,但都有拼出來,冇話老師唔準佢拼喎。不過我女拼音係拼得幾快下的。

聽聞 ...

有道理,所以我也再三問他是否拼得耐了,老師要他move on, 他再三說不是。

不要緊了,我知我仔是岩輝輝口胃的,如落選是他們的 selection process 有問題,哈哈...

回覆 sailormercury 的帖子

我都唔識讀準rhinoceros呢個英文, 我估我都要repeat 大學了~~~咁應該由家下開始, 小學開始repeat

回覆 CxN_2013 的帖子

. 有我陪你

回覆樓主

我女星期五in,佢話佢同10個小朋友
1. 按指示,一齊合砌lego (城堡)
2. 播音樂,老師教小朋友一齊跳舞
3. 係螢幕show 4幅圖,A) 豬頸肉,B) 龍蝦,C) 划船,D) 一塊肉
每個小朋友枱面上有張答案紙,有支筆同一個印仔,老師問有關螢幕上d圖嘅問題,再用筆或印仔(按老師指示)圈答案
4.於畫紙上,畫上你最鍾意嘅地方
5. 讀出紙上(我女話張紙有A4 size 咁大)嘅生字,中、英都有

我女這5識d字(emoji)(emoji)‍♀️無考數學

KE@1111 發表於 18-9-27 21:49

好勵害!講得咁清楚!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我囡講既同你一模一樣!
補充: 佢仲話有逐個小朋友叫出去問問題,問左佢讀邊間學校,問完就坐低睇圖書。

回覆樓主

校長認為開朗嘅小朋友要識得讀hippo 同rhino? 好似有啲背道而馳喎?!我想知道間學校點樣發輝小朋友嘅潛能,就係要識啲5個syllables 嘅英文字

我仔都係星期五考..都係大至講衣D...

steve.rainbow 發表於 18-9-28 15:14
校長認為開朗嘅小朋友要識得讀hippo 同rhino? 好似有啲背道而馳喎?!我想知道間學校點樣發輝小朋友嘅潛能 ...

我朋友個仔剛P1入,佢話講英文多過中文,就黎唔識中文喇 真係的話,英文無一定程度又真係好難有開心的童年。

steve.rainbow 發表於 18-9-28 15:14
校長認為開朗嘅小朋友要識得讀hippo 同rhino? 好似有啲背道而馳喎?!我想知道間學校點樣發輝小朋友嘅潛能 ...

都係 ,同埋當日簡介會話只要平時有伴讀就一定識 ,咩都唔使準備,而家諗返真係可圈可點,佢地指讀既書原來已經去到 5個syllables

其實要拼讀出 rhinoceros
首先要知道 h 沒發聲
後面的 i and o 要無情情讀 long sound
然後,再後面的 e and o 要讀 schwa sound
真的是考學生的拼讀嗎?這字真的可以拼讀出來嗎?
細心看看,現在我才明白老師為何要阻止我仔去嘗試拼讀,哈哈...

而退一步,童書用 hippo, rhino 多,還是 hippopotamus, rhinoceros 多呢?
用這兩字挑選到愛看書勤拼讀的小朋友,還是益晒D字咭黨呢?

babyco 發表於 18-9-28 22:38
都係 ,同埋當日簡介會話只要平時有伴讀就一定識 ,咩都唔使準備,而家諗返真係可圈可點,佢地指讀既書原 ...

講得無錯,有伴讀都唔會簡呢d咁深嘅字嘅書啦,根本要識曬就基本上好怪獸㗎喇

回覆樓主:

in咁多間唯一呢間感受最差,我女乸晒口面咁出嚟。

Dinhorse 發表於 18-9-26 19:17
回覆 Selina1986 的帖子

請問其實考咗咩英文日常生字?其實係咪有深(hippopotamus, rhinoceros)又有淺㗎? ...

去年也有考這2個英文單字

Dinhorse 發表於 18-9-26 19:17
回覆 Selina1986 的帖子

請問其實考咗咩英文日常生字?其實係咪有深(hippopotamus, rhinoceros)又有淺㗎? ...

問過人,話要求用英文面試先考得咁深,正常用中文面試的唔會考呢啲

回覆樓主

我小朋友話暫時最深呢間

swarovski2011 發表於 18-9-29 17:53
問過人,話要求用英文面試先考得咁深,正常用中文面試的唔會考呢啲

我囡用中文考,有考hippopotamus, ambulance及其他長生字。

areyouangry 發表於 18-9-29 17:34
in咁多間唯一呢間感受最差,我女乸晒口面咁出嚟。

我囡好開心呀,in完出來扎扎跳話好好玩。不過一講到認字嗰part就有啲down down地既樣,話有啲英文字好難佢唔識係咩。
‹ 上一主題|下一主題