用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日收到學校消息,話大多數要上多年n班 ...
樓主: Landy_1988
go

今日收到學校消息,話大多數要上多年n班 [複製鏈接]

回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

我個9月女番左兩個月,病左一個月,主任話佢唔聽指令排隊,令茶點袋,下學期再做評估。暫未能offer k1, 我心唸,比我都唔再讀!

引用:我個9月女番左兩個月,病左一個月,主任話

原帖由 Kjk0905 於 13-11-22 發表
我個9月女番左兩個月,病左一個月,主任話佢唔聽指令排隊,令茶點袋,下學期再做評估。暫未能offer k1, 我 ...
但係我哋withdraw咗兩個offer,打去想救都救唔返,我哋唔係報咗好多k1, 之前一心諗住原校升,依家得返d龍校未in, 幾千人爭都冇乜希望,好㥬惶

做大仔都唔係唔好,
其實我唔覺得衰,
講真龍年再收學生容乜易,
在收大仔大女,都大把,
但佢都寧願同你講叫你仔仔讀多年,
即係平時佢都有留意你仔仔表現,

引用:回覆+happyfamily823+的帖子 2歲小朋友唔

原帖由 歐文 於 13-11-22 發表
回覆 happyfamily823 的帖子

2歲小朋友唔熟悉、唔鍾意一個地方或者果度d人,唔出聲係好正常,我覺得老師好 ...
完全同意,但好多k1都截咗止

回覆:happyfamily823 的帖子

Same case!

引用:Quote:原帖由+Kjk0905+於+13-11-22+發表我

原帖由 happyfamily823 於 13-11-22 發表
但係我哋withdraw咗兩個offer,打去想救都救唔返,我哋唔係報咗好多k1, 之前一心諗住原校升,依家得返d龍校 ...
試下打去幼稚園求番個offer番黎

引用:Same+case! +

原帖由 dorlui 於 13-11-22 發表
Same case!
KLT Think? Sighs

回覆:cloudwingwing 的帖子

兩間都打咗,我哋withdraw,學校已經俾咗位其他小朋友,將我哋放喺withdraw list, 要重新apply

引用:回覆+happyfamily823+的帖子 2歲小朋友唔

原帖由 歐文 於 13-11-22 發表
回覆 happyfamily823 的帖子

2歲小朋友唔熟悉、唔鍾意一個地方或者果度d人,唔出聲係好正常,我覺得老師好 ...
十分讚同!

回覆:happyfamily823 的帖子

Yes! Sigh!

引用:Quote:原帖由+dorlui+於+13-11-22+發表Same

原帖由 happyfamily823 於 13-11-22 發表
KLT Think? Sighs
係呀,個主任話小朋友唔肯講嘢,比唔到K1 offer 佢。但其實小朋友肯唔肯講好睇狀態同心情。同埋要小朋友講嘢其實係要引導。再加上我小朋友十月到而家都仲食緊藥,食藥時情緒一定差。既然學校已經決定咗,我都唔想同佢哋解釋太多。我只覺得佢哋PN收得太多小朋友,K1又唔多位,仲會收街外小朋友,所以才出現這個情況。
我覺得我小朋友最近返學好似冇以前咁開心!都唔知老師係咪放棄咗佢!

回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

真心講:在於一位教師角度,老師對咁多同年紀既學生,有無問題,1个月足夠spot到。如果無問題,老師唔會特登call父母,同佢地up咁多野。我唔系肯定樓主小朋友一定有問題,但可以肯定,宜家呢間學校舖梗路,你有定心理準備,佢地唔會收返你小朋友。樓主宜家唯有做既,就系主動去揾其他學校,同埋揾健康院排期做checking, touchwood有問題就快少少處理。仲有,你要努力d訓練下小朋友,因為HK edu競爭大,再唔可以好似我地小時候,自由發展了。加油!

又係think?  我老公表姐佢仔又係讀緊, 返咗一個月學又係話佢interview 唔講野, 唔收返佢,照咁睇間學校好似有d 問題,。係咪專out 哂d 細b 出去?

引用:Quote:原帖由+mamaishere+於+13-10-31+發表

同我哋個case一樣!又係九龍塘Think!我哋九月先返學,兩三個星期前主任打嚟,我當時又係做緊嘢,佢講完一 ...
估唔到有若干讀緊九龍塘think pn 都有咁既情況,絕對唔係單一事件;我10月初收電話的,對呢間學校好失望,個時女女有成4,5 間offer , 開學前講座,think 的校長講明如家長著重學術,咁就唔好揀think ,就係呢個理念吸引左最後揀左佢,因為我們只想女女能愉快學習,小班教學也能令佢獲得更多關顧,結果大失所望!我們也感受到女女在學校唔開心,又學唔到野,佢地每月學費連校車收緊我地成7千蚊,真是唔抵俾佢....所以我地已同女女在11月退學,改上playgroup....女女開心左好多,係屋企會做番d 係playgroup 學到既野俾我地睇
Ps to 版主,好老土一句「塞翁失馬,焉知非福」俾我地早知學校係咁樣都好嫁,否則讀到k3至知的話仲難補救,加油呀!

回覆:christy1220 的帖子

我個小朋友係大b , 2月出世!只是我女女唔鍾意啋人,自己同自己玩多,但我今日同佢去民生interview....佢都可以係老師的引導下講晒同做晒老師的要求

csy_0101 發表於 13-11-23 00:27
估唔到有若干讀緊九龍塘think pn 都有咁既情況,絕對唔係單一事件;我10月初收電話的,對呢間學校好失望, ...
小女都係8月B, 喺九龍塘 Think 讀 PN班, 又無咁情況噃. 學校已經 offer K1 place ...

回覆 Landy_1988 的帖子

班主任都係建議我女repeat N, 但我今年亦都只報K1, 有學校收, pm offer, 都唔知點算...

回覆 Kjk0905 的帖子

我女都係9月B

Yes. Don't be upset by this teacher. Trust your child. Each child has his own pace. Slow doesn't means low ability. Tell you a joke. When my son was in early K3, he joined a painting class in a centre. The so-called social worker told me my son has relatively low IQ and he seemed to have developmental problem because he drawing is so bad and he could not recognize colours at K3. Hahaaa, actually my son has occasional colour blindness and the lessons were so boring that he didn't enjoy drawing there.
At that time, he had already got some DSS offers and graduated with academic award at a branded K. Now he's in P5, he loves and still learning sketching. I think that social worker would be surprised to see his sketches now.
Sometimes, there are people who pretend to be professional and say something upseting for a purpose. Be confident of your child and yourself.

回覆:Landy_1988 的帖子

唔使灰,其實N班應該教自理同群體。
彷且N班並是規定要讀,有好多小朋友真係冇讀N班嗰喎!如果真係重讀,我覺得應該係K1

‹ 上一主題|下一主題